JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbransjen får ikke utsette innleieforbudet

Bemanningsbransjen med «desperat» forsøk på å stoppe innleiereglene. Tapte på alle punkter i retten.
Fagbevegelsen har kjempa for å stramme inn innleiereglene. Nå har retten avgjort at de nye reglene er innafor EØS-regelverket.

Fagbevegelsen har kjempa for å stramme inn innleiereglene. Nå har retten avgjort at de nye reglene er innafor EØS-regelverket.

Leif Martin Kirknes

herman@lomedia.no

I slutten av juni møtte 30 selskaper i bemanningsbransjen staten i Oslo tingrett.

De ville utsette innføringa av innleieforbudet i Oslofjord-området fram til det blei avklart om de var i strid med EØS-reglene.

Nå har bemanningsselskapene fått et tydelig svar fra retten.

Bemanningsbyråene tapte på alle punkter, og fikk ikke utsatt de nye reglene.

I forkant av rettssaken kalte LO-nestleder Steinar Krogstad det for et desperat forsøk på å stoppe forbudet. Han er nå glad for seieren i tingretten.

– Det er en viktig sak for oss å styrke den norske arbeidslivsmodellen med direkte ansettelser, sier Krogstad til Klassekampen.

Bygg.no har også omtalt saken.

Hva er de nye innleiereglene?

I korte trekk betyr de nye innleiereglene, som trådte fullt i kraft fra 1. juli:

• Bedrifter ikke kan bruke innleid arbeidskraft når arbeidet er av midlertidig karakter. For eksempel sesongarbeid eller prosjekter.

• Det kan brukes innleid arbeidskraft hvis det er avtalt med tillitsvalgte.

• Det er innført totalforbud mot innleie i byggebransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold (Oslofjord-regionen).

• Alle innleide har rett til fast ansettelse i virksomheten som leier inn etter tre år.

• Det er noen unntak fra de nye reglene, blant annet for innleie av vikarer, helsepersonell og spesialister.

Staten vant

Bemanningsbyråene som saksøkte staten la fram at hovedmålet med de nye reglene var å kneble bemanningsbransjen. Dette avviser retten.

Regjeringa innførte reglene for å sikre flere faste og direkte ansettelser, gjøre arbeidshverdagen sikrere og for å sikre arbeidstakernes rettigheter. Retten mener lovendringene står seg for å nå dette målet.

Et av hovedspørsmåla i rettssaken var om innleiereglene kunne være i konflikt med EØS-retten. Her mener retten at det er innafor EØS-regelverket, og at regjeringa har vurdert det godt gjennom lovforslaget.

Det samme gjelder spesifikt for totalforbudet mot innleie i byggebransjen i Oslofjord-regionen.

Bemanningsbransjen må betale saksomkostninger på over 150.000 kroner til staten.

Ifølge Klassekampen har ikke bemanningsbyråene bestemt seg for om de skal anke saken. Det går også en parallell sak i EUs kontrollorgan ESA, som kan påvirke innleiereglene. Regjeringa er for tida i dialog med ESA om reglene er innafor EØS-lovverket.

Warning
Annonse
Annonse