Sykelønn
Blir det en ny avtale om sykelønna? Nå møtes LO og NHO igjen
LO og NHO gjør torsdag et nytt forsøk på å bli enige om en ny IA-avtale.
LO-nestleder Steinar Krogstad og NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom skal snakke mer sammen om sykelønn og IA-avtale.
Jan-Erik Østlie og Kasper Holgersen
aslak@lomedia.no
Forhandlingene om en ny IA-avtale går trått.
Torsdag denne uka møtes LO, NHO og de andre partene i arbeidslivet for å forsøke å komme videre i forhandlingene.
Det skjer i kjølvannet av ganske steile fronter mellom partene. Det har vært beintøffe forhandlinger, krav om et kompromiss fra LOs side og en trussel fra NHO om å trekke seg fra hele avtalen dersom det ikke åpnes for å se på dagens sykelønnsordning.
– Vi er positive til å møte partene i arbeidslivet til IA-forhandlinger på torsdag og tar utgangspunkt i de posisjonene vi har kommunisert allerede, skriver arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO i en e-post til FriFagbevegelse.
Åpner for utredning
NHO har vært positiv til å sette seg ned med LO for å diskutere forslaget om en «bred kunnskapsinnhenting» om sykelønn og sykefravær, ifølge NTB. Det skjedde etter at LO i forrige uke åpnet opp for en utredning dersom sykelønnsordningen bevares som den er de neste fire årene.
I dag er alle norske arbeidstakere sikret full lønn under sykdom i inntil ett år. NHO ønsker å utrede ulike modeller for kutt i sykelønna.
– Skal LO gå med på en utredning, må NHO først gå med på å frede sykelønnsordningen slik at vi kan inngå en ny IA-avtale. Utredningen må også ha et bredere mandat enn det NHO har signalisert, sa LO-nestleder Steinar Krogstad til LO-Aktuelt i forrige uke.
Nylig ble det også klart at de andre tre arbeidstakerorganisasjonene – YS, Unio og Akademikerne – er åpne for NHOs ønske om å utrede ulike modeller for å redusere sykelønna.
Samtidig vil en samlet arbeidsgiverside se på om kutt i sykelønna kan redusere fraværet.
Kan falle sammen
Selv om LO har sagt nei til en ren utredning av sykepengene, er det et uttalt ønske fra nestleder Steinar Krogstad om å utrede hovedutfordringene med sykefraværet, hva som er de viktigste årsakene og hvordan det kan være mulig å forbedre sykelønnsordningen.
I forhandlingene om en ny IA-avtale har budskapet fra NHO vært at låste posisjoner bør legges igjen på gangen. Også når det gjelder sykelønn.
Sykefraværet på 7,1 prosent i andre kvartal i år er det høyeste nivået siden svineinfluensaen i 2009, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
Uten en IA-avtale som freder sykelønnsordningen, kan altså ikke LO være med på en utredning.
I ytterste konsekvens kan trepartssamarbeidet falle sammen, og Stortinget må selv bestemme innretningen på sykelønnsordningen uten en bred enighet med arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene.