JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykelønn

Blir det en ny avtale om sykelønna? Nå møtes LO og NHO igjen

LO og NHO gjør torsdag et nytt forsøk på å bli enige om en ny IA-avtale.
LO-nestleder Steinar Krogstad og NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom skal snakke mer sammen om sykelønn og IA-avtale.

LO-nestleder Steinar Krogstad og NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom skal snakke mer sammen om sykelønn og IA-avtale.

Jan-Erik Østlie og Kasper Holgersen

aslak@lomedia.no

Forhandlingene om en ny IA-avtale går trått.

Torsdag denne uka møtes LO, NHO og de andre partene i arbeidslivet for å forsøke å komme videre i forhandlingene.

Det skjer i kjølvannet av ganske steile fronter mellom partene. Det har vært beintøffe forhandlinger, krav om et kompromiss fra LOs side og en trussel fra NHO om å trekke seg fra hele avtalen dersom det ikke åpnes for å se på dagens sykelønnsordning.

– Vi er positive til å møte partene i arbeidslivet til IA-forhandlinger på torsdag og tar utgangspunkt i de posisjonene vi har kommunisert allerede, skriver arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO i en e-post til FriFagbevegelse.

Åpner for utredning

NHO har vært positiv til å sette seg ned med LO for å diskutere forslaget om en «bred kunnskapsinnhenting» om sykelønn og sykefravær, ifølge NTB. Det skjedde etter at LO i forrige uke åpnet opp for en utredning dersom sykelønnsordningen bevares som den er de neste fire årene.

I dag er alle norske arbeidstakere sikret full lønn under sykdom i inntil ett år. NHO ønsker å utrede ulike modeller for kutt i sykelønna.

– Skal LO gå med på en utredning, må NHO først gå med på å frede sykelønnsordningen slik at vi kan inngå en ny IA-avtale. Utredningen må også ha et bredere mandat enn det NHO har signalisert, sa LO-nestleder Steinar Krogstad til LO-Aktuelt i forrige uke.

Nylig ble det også klart at de andre tre arbeidstakerorganisasjonene – YS, Unio og Akademikerne – er åpne for NHOs ønske om å utrede ulike modeller for å redusere sykelønna.

Samtidig vil en samlet arbeidsgiverside se på om kutt i sykelønna kan redusere fraværet.

Fakta om sykelønn

Arbeidstakere som har blitt syke eller skadet og ikke kan jobbe, kan ha rett til sykepenger. Det er Nav som avgjør om sykmeldingen gir rett til sykepenger.

Arbeidsgiveren skal betale sykepenger i en periode på opptil 16 kalenderdager, også kalt arbeidsgiverperioden.

Kan falle sammen

Selv om LO har sagt nei til en ren utredning av sykepengene, er det et uttalt ønske fra nestleder Steinar Krogstad om å utrede hovedutfordringene med sykefraværet, hva som er de viktigste årsakene og hvordan det kan være mulig å forbedre sykelønnsordningen.

I forhandlingene om en ny IA-avtale har budskapet fra NHO vært at låste posisjoner bør legges igjen på gangen. Også når det gjelder sykelønn.

Sykefraværet på 7,1 prosent i andre kvartal i år er det høyeste nivået siden svineinfluensaen i 2009, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Uten en IA-avtale som freder sykelønnsordningen, kan altså ikke LO være med på en utredning.

I ytterste konsekvens kan trepartssamarbeidet falle sammen, og Stortinget må selv bestemme innretningen på sykelønnsordningen uten en bred enighet med arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene.

IA-avtalen

• IA står for inkluderende arbeidsliv.

• IA-avtalen er en avtale mellom regjeringen, hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden (LO, Unio, YS og Akademikerne) og på arbeidsgiversiden (NHO, KS, Spekter og Virke). I tillegg er også staten som arbeidsgiver part.

• Dagens IA-avtale har to hovedmål: Å redusere sykefraværet med 10 prosent sammenlignet med 2018-snittet, og å redusere frafallet fra arbeidslivet.

• Den aller første IA-avtalen ble inngått høsten 2001.

• IA-avtalen inngås normalt for fire år av gangen. Den nåværende IA-avtalen gjaldt egentlig for perioden 1. januar 2019 til 31. desember 2022, men har blitt forlenga til 31. desember 2024.

• Arbeidslivets parter, med LO og NHO i spissen, har stilt seg bak IA-avtalen og utgjør dermed en kollektiv garantist for ordningen som sikrer full lønn under sykdom. Men denne avtalen gjelder i denne omgang bare fram til 31. desember 2024. Derfor pågår det nå en omkamp om deler av IA-avtalen. Alternativet er at den blir forlenget uten at det i realiteten skjer så mye.

Warning
Annonse
Annonse