Inkluderende arbeidsliv
NHO åpner for å kutte sykelønna. Dette mener resten av arbeidsgiversida
Arbeidsgiverne vil se på om kutt i sykelønna kan redusere fraværet.
Spekter og direktør Anne-Kari Bratten vil ha mer kunnskap om hvordan sykelønnsordningen påvirker sykefraværet.
Ole Palmstrøm
aslak@lomedia.no
Det er steile fronter mellom LO og NHO i forhandlingene om ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).
NHO har kommet med et ultimatum og truer med å trekke seg fra IA-avtalen dersom det ikke åpnes for å se på sykelønna, ifølge NRK.
LO krever at ordninga fortsatt er avtalefestet de neste fire årene og sier blankt nei til en utredning av ulike modeller for å kutte sykelønna.
NHO inviterer nå LO til ny samtaler, men det er fortsatt avstand mellom partene.
Foruten NHO er arbeidsgiversida representert ved de tre øvrige hovedorganisasjonene Virke, Spekter og KS i de knallharde forhandlingene.
Grundig vurdering først
Spekter har ikke oppfattet at NHO har stilt et ultimativt krav, understreker direktør Anne-Kari Bratten.
– Vi må ha mer kunnskap for å forstå den dramatiske økningen i sykefraværet og det nye sykefraværsmønsteret før vi kan ta stilling til hvilke tiltak som eventuelt vil kunne bidra til å få sykefraværet ned, skriver Bratten i en e-post til FriFagbevegelse.
Arbeidsgiverforeningen vil ikke skrive under på en ny avtale med de samme virkemidlene som nå, uten at det foreligger en grundig utredning om hvilke tiltak som virker for å få ned sykefraværet.
NHO mener at sykefraværet nå er så høyt, at ingenting kan utelukkes – heller ikke kutt i sykelønnen, skriver Aftenposten.
Sykefraværet på 7,1 prosent i andre kvartal i år er det høyeste nivået siden svineinfluensaen i 2009, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
– Vi mener at det også må utvikles mer kunnskap om hvordan sykelønnsordningen påvirker sykefraværet, skriver Bratten.
IA-avtalen
• IA står for inkluderende arbeidsliv.
• IA-avtalen er en avtale mellom regjeringen, hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden (LO, Unio, YS og Akademikerne) og på arbeidsgiversiden (NHO, KS, Spekter og Virke). I tillegg er også staten som arbeidsgiver part.
• Dagens IA-avtale har to hovedmål: Å redusere sykefraværet med 10 prosent sammenlignet med 2018-snittet, og å redusere frafallet fra arbeidslivet.
• Den aller første IA-avtalen ble inngått høsten 2001.
• IA-avtalen inngås normalt for fire år av gangen. Den nåværende IA-avtalen gjaldt egentlig for perioden 1. januar 2019 til 31. desember 2022, men har blitt forlenga til 31. desember 2024.
• Arbeidslivets parter, med LO og NHO i spissen, har stilt seg bak IA-avtalen og utgjør dermed en kollektiv garantist for ordningen som sikrer full lønn under sykdom. Men denne avtalen gjelder i denne omgang bare fram til 31. desember 2024. Derfor pågår det nå en omkamp om deler av IA-avtalen. Alternativet er at den blir forlenget uten at det i realiteten skjer så mye.
For en grundig utredning
Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i kommunenes interesseorganisasjon KS, vil ikke kommentere andre parters synspunkter mens forhandlingene om en IA-avtale pågår.
– KS og kommunesektorens syn i forhandlingene er at vi bør få en grundig utredning av sykelønnsordningen, skriver han i en e-post.
KS er på jakt etter kunnskap om hvordan sykelønnsordningen påvirker sykefraværet.
– Etter mer enn 20 år med IA-avtaler, har vi ikke kommet nærmere hovedmålet om å redusere sykefraværet. Det har tvert imot økt. Derfor må partene være åpne for nye løsninger og tiltak, skriver han.
Aktuelt: Her er LOs krav til ny avtale som skal inkludere flere i arbeidslivet
Ingen fastlåst posisjon
Bernt G. Apeland, administrerende direktør i Virke, mener det er avgjørende å snu utviklingen i sykefraværet. Han synes derfor «vi må se på alle forhold som kan bidra til det».
– Sykelønn er et viktig spørsmål som må kunne diskuteres på lik linje med forhold hos arbeidsgiverne, arbeidstakerne, legene, Nav og myndighetene, skriver han i en e-post til FriFagbevegelse.
Virke-sjefen svarer slik på NHOs ultimatum om sykelønn:
– For at handels- og tjenestenæringene skal kunne slutte seg til en ny IA-avtale, må vi se at det tas kraftfulle grep, men vi går ikke inn i forhandlingene med fastlåste posisjoner, skriver Apeland.
Vil ikke frede ordninga
Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO tror ikke partene vil enes om et bestemt kutt i sykelønnsordningen nå, men ønsket fra arbeidsgiversida er å bli enige om å utrede ulike modeller. Ergo: NHO vil unngå en enighet som i praksis freder ordninga, skriver Aftenposten.
Tirsdag ble det klart at de andre tre arbeidstakerorganisasjonene – YS, Unio og Akademikerne – er åpne for NHOs ønske om å utrede ulike modeller for å redusere sykelønna.
Deretter kom nyheten om at LO kan være med på en utredning av sykelønnsordningen dersom arbeidsgiverne freder sykelønna de neste fire årene.
– Skal LO gå med på en utredning, må NHO først gå med på å frede sykelønnsordningen slik at vi kan inngå en ny IA-avtale. Utredningen må også ha et bredere mandat enn det NHO har signalisert, sier LO-nestleder Steinar Krogstad til LO-Aktuelt.
Uten en IA-avtale som freder sykelønnsordningen, kan LO ikke være med på en utredning, sier han.
I ytterste konsekvens kan trepartssamarbeidet falle sammen, og Stortinget må selv bestemme innretningen på sykelønnsordningen uten en bred enighet med arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene.