JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Color line-utflagging: Usikker på budsjettkonsekvensene hvis FrP sier nei

Terje Aasland (Ap) ber Høyre høre på regjeringskollega FrP i stedet for å slå i bordet og tvinge dem til enighet.
Terje Aasland, Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson.

Terje Aasland, Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson.

Vidar Ruud, ANB

helge@lomedia.no

– Jeg ønsker utspillet til Morten Ørsal Johansen og FrP velkommen. Det samsvarer fullt og helt med det partiet tidligere har stått for, også i valgkampen. Det hadde vært en viktig markering om et samlet Storting kunne vedta en konsekvensutredning før man åpner for en utflagging av Color line, sier Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson, Terje Aasland til FriFagbevegelse.no.

Kim har jobbet på Kiel-ferja i 16 år. Nå kan han bli satt på land for godt

Frontalangrep på egen regjering

Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (FrP) talte denne uken til tillitsvalgte i Color Line. Ifølge Klassekampen gikk han til frontalangrep på sin egen regjering som vil tillate Color Line å flagge om sine ferger.

– Alle vet at Høyre er redernes parti, og Fremskrittspartiet er sjøfolkenes parti. Slik har det alltid vært, uttalte han.

Kilder i FrP bekrefter overfor FriFagbevegelse.no Johansens utspill har stor støtte i partiet, og at det er et flertall i stortingsgruppa som mener det samme.

Nå har næringspolitiker i Høyre, Tom-Christer Nilsen, viftet med pekefingeren.

– FrP er bundet av budsjettavtalen, sier han til Klassekampen, og forventer at FrP forholder seg til den.

FrP kan stemme mot egen regjering og utsette omflaggingen av Color line: – Aldri galt med mer kunnskap

Høyre avviser borgerlig splid om Color line-utflagging

Budsjettkonsekvenser

Terje Aasland er usikker på hvor store budsjettmessige konsekvenser en konsekvensutredning vil få.

– Det handler blant annet om når en forskriftsendring trer i kraft og om Color line vil bruke ordningen. Jeg kan ikke blande meg inn i interne diskusjoner innen regjeringspartiene, men jeg er glad for at FrP har det standpunktet de har. Dette er både en viktig og prinsipiell sak, som handler om hvordan vi ønsker utviklingen i Norge, sier Aasland.

Taper 400 mill på å la Color Line flagge ut

Subsidier til utenlandske sjøfolk

Endringen kan føre til at 700 sjøfolk i Color Line mister jobben hvis de to fergene til Color Line flagges om til NIS.

– Da vil vi få en situasjon hvor norske sjøfolk går ledige på land mens sjøfolk fra EØS-land jobber ombord. Da vil de utenlandske sjøfolkene ta del i nettolønnsordningen subsidiert av norske skattepenger, legger han til.

Regjeringen kan gi skattegave til utenlandske sjøfolk, hevder Ap

Utredning

Arbeiderpartiet har foreslått å utsette regelendringen fram til konsekvensene for hele det nordiske fergemarkedet er utredet. Det er dette forslaget som har stor støtte i FrP.

– En slik utredning er helt nødvendig å få gjennomført. Den kan vise konsekvensene som dette har for vanlige folk og sjøfolk. Norge har hele tiden stilt opp for den maritime sektoren. Redere har del av en gunstig beskatningsordning og sjøfolkene har nytt godt av en støtte for å møte konkurranse. Norge er en sjøfartsnasjon, men kan nå ende opp med å sette norske sjøfolk i land, sier Terje Aasland.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Få nyhetsbrevet vårt

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse