STEM JA: De tre Coop-tillitsvalgte er fornøyd med lønnsoppgjøret i varehandelen, og håper det får flertall i uravstemningen. Fra venstre: Anne Svendsvoll, hovedtillitsvalgt i Coop Sørvest, Gunvor Osnes Heggen, hovedtillitsvalgt i Coop Økonom, og Magrit Wik, hovedtillitsvalgt i Coop Nordland.
Erlend Angelo
Coop:
Coop-tillitsvalgte ber medlemmene stemme ja til lønnsoppgjøret i varehandelen
Hovedtillitsvalgte i tre store samvirkelag mener meklingsresultatet er godt. Stem ja i uravstemningen, oppfordrer de.
lene.svenning@lomedia.no
Innen torsdag 1. oktober klokka 16 må HK-medlemmene i varehandelen ha avgitt sin stemme i uravstemningen. De 26.000 medlemmene som er omfattet av landsoverenskomsten, kontoroverenskomsten og lederoverenskomsten med Virke, kan nå si ifra om meklingsresultatet som forelå 12. september er godt nok for dem.
Et stort flertall i HKs forhandlingsdelegasjon anbefaler medlemmene å stemme ja. Fire av dem som var med på forhandlingene, har imidlertid bedt medlemmene stemme nei. Hovedårsaken er at HK ikke fikk gjennomslag for kravet om full lønn under sykdom (se faktaboks). I ettertid har det blitt kjent at de største samvirkelagene likevel vil fortsette sin praksis med å forskuttere lønn under sykdom – en viktig del av det som kalles full lønn under sykdom. Det har kommet fram etter at meklingen var over.
Her er resultatene i lønnsoppgjøret så langt
Garantilønna viktigst
Fortsatt forskuttering av lønn under sykdom er en viktig grunn til at Margit Wik, hovedtillitsvalgt i Coop Nordland, har stemt ja i uravstemningen.
– Jeg anbefaler medlemmene i Coop å stemme ja, vi har jo ikke mistet noe, sier hun.
Wik håper at også medlemmene i resten av varehandelen vil si ja til lønnsoppgjøret. Selv om full lønn under sykdom var et viktig krav, også for henne, er Wik mer opptatt av at garantilønnsordningen består – på tross av at Virke ønsket å gjøre endringer i den.
– Den er viktigst for meg. Vi er jo mer på jobb enn vi er syke, sier hun.
– Bruk stemmeretten
Wik peker også på at koronapandemien har gitt en usikker situasjon og framtidsutsikter.
– Det er ikke alle bedrifter som har klart seg like godt under pandemien. Jeg frykter at vi har mer å tape enn å vinne på en streik. Det er greit å bruke streik som et verktøy, men det verktøyet må brukes med omhu, sier hun til HK-Nytt.
– En streik vil koste, også de ansatte vil lide et økonomisk tap. Medlemmene bør sette seg godt inn i resultatet før de stemmer, sier hun.
Derfor er HK-lederen stolt av resultatet i lønnsoppgjøret
Wik har fulgt med på debatten på sosiale medier de siste ukene.
– Det virker som om folk er sinte for at de ikke fikk det resultatet som de ønsket seg. Kanskje var det dumt av HK å gå så hardt ut med kravet om full lønn under sykdom. Jeg var også skuffet over at vi ikke fikk det, men jeg har tenkt meg om. Vi må se det store bildet, sier hun, og ber om at HK-medlemmene i varehandelen uansett bruker stemmeretten sin.
– Et veldig godt oppgjør
Også Anne Svendsvoll, hovedtillitsvalgt i Coop Sørvest, ber medlemmene stemme ja i uravstemningen.
– Dette er et veldig godt oppgjør. Vi fikk ikke full lønn under sykdom nå i første omgang, men det andre vi fikk er mer verdt enn det, mener hun.
Svendsvoll peker på at tilleggene for å jobbe lørdag kveld og søndag har gått opp, i tillegg til at regelen om at de som jobber mindre enn tolv timer i uka ikke skal ha kveldstillegg, er fjernet.
Dette skjer om medlemmene sier nei i uravstemningen
– Dette er med på å holde igjen på åpningstidene, inkludert de mest ugunstige arbeidstidene, sier hun.
Vil kjempe videre
Svendsvoll viser også til at Coop Sørvest vil fortsette med å gi de butikkansatte forskuttering av sykelønn. Det er en god grunn for at Coop-ansatte skal stemme ja, mener hun. Svendsvoll tror at også denne yrkesgruppen vil få full lønn under sykdom etterhvert.
– Jeg tror ikke Coop vil være bekjent av at de gir det til alle andre i Coop som jobber på lager, i industrien, på kontorene, og til butikksjefene og resten av ledelsen, men ikke til oss som jobber i butikk, sier hun.
– Men slik har det jo vært i mange år?
– Ja, men nå har dette blitt kjent, nå har det vært et krav om at også vi skal ha full lønn under sykdom. De ansatte er opptatt av det skal være rettferdighet mellom de ulike yrkesgruppene. Vi er ikke ferdige med denne saken, vi krever likebehandling, sier hun.
Baner vei
Svendsvoll tror at også andre ansatte i varehandelen vil få forskuttering av sykelønn framover. For HK og Virke ble enige om følgende formulering under forhandlingene og meklingen: «Bedriftene har ikke adgang til å forskjellsbehandle arbeidstakere i bedriften hva gjelder forskuttering av sykepenger». Og får Coop-ansatte full lønn under sykdom, vil andre også få det etterhvert, tror hun:
– Det er alltid noen som må bane vei.
Svendsvoll er opptatt av at alle må bruke stemmeretten sin.
– Blir det et nei-flertall, er jeg klar til å streike. Men da forventer jeg at minst 50 prosent av medlemmene stemmer. Jeg er redd for å gå til streik på et syltynt grunnlag, sier hun.
– På tide å fjerne 12-timersregelen
Også Gunvor Osnes Heggen, hovedtillitsvalgt i samvirkelaget Coop Økonom, plassert i Stavanger og omegn, oppfordrer medlemmene til å stemme ja i uravstemningen. Hun mener meklingsresultatet er godt nok.
– Det er jammen på tide at 12-timersregelen forsvinner. Selv om arbeidsgiverne aldri vil innrømme det, blir ansattes timer holdt nede for å unngå tillegg. Nå kan det åpnes for at folk får jobbe mer, sier Heggen.
Får aldri alt
Hun tror de fleste medlemmene er mest opptatt av hva de får i lønnsøkning – og i det spørsmålet er garantilønnsordningen svært viktig. Den består uendret etter lønnsoppgjøret.
Også Heggen var skuffet over at HK ikke fikk gjennomslag for kravet om full lønn under sykdom. Men:
– Jeg har vært i forhandlinger mange ganger. Man får aldri alt man ber om. Vi får bare være glade for det vi har fått, og så får vi bare kjempe videre for kravet, sier hun.
– Jeg oppfordrer folk til å stemme ja, men det er opp til hver enkelt hva de stemmer, avslutter Heggen.
Dette er full lønn under sykdom
Full lønn under sykdom innebærer flere ting:
– bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.
– bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær. Det får de ikke refundert fra Nav.
– bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (ca. 600.000 kroner)
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Pris-sjokk: Høyeste prisvekst på 34 år
Martin Guttormsen Slørdal