JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Marianne Otterdahl-Jensen

Kunstterapi: Å lindre med det indre

Da Bodil (65) var ferdigbehandla, kom de sterke smertene og den psykiske knekken

Bodil Hekne gleder seg hele uka til ei lita stund i himmelriket.


14.06.2021
07:00
18.06.2021 15:00

karin.svendsen@fagbladet.no

Kunstterapeut Merethe Klæboe legger til rette for at pasientene kan gi drømmer og følelser et uttrykk.

– Det er god terapi å skape, opplever kunstterapeuten.

– Sinnet åpner seg foran lerretet, sier hun.

Ei blid og robust dame med lune smil og masse selvironi. Det er førsteinntrykket av Bodil Hekne (65). Hun er en entusiastisk amatør. Fra før har hun malt Lengsel, Livsgnist, og formet Glede i leire. I dag vil hun male Håp.

Men skinnet bedrar. Hun forteller at da hun var ferdigbehandla for kreft, kom senskadene med sterke smerter.

– En ting er det fysiske. Den psykiske biten har vært tøffere. Jeg sleit med å akseptere at jeg som alltid har vært så sterk, skulle bli deprimert, minnes hun.

Men deprimert var hun. Uten å vite hva hun skulle gjøre med det. Heldigvis hadde hun en fastlege som skaffet henne en plass på Hospice Sangen. Mens de fleste hospice-avdelinger har døgnplasser, er Sangen i Hamar et dagsenter for pasienter som bor hjemme.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marianne Otterdahl-Jensen

Ei lita stund i himmelrike

– For meg ble det forskjellen mellom himmel og helvete, sier Bodil i dag, tre måneder etter at hun kom hit første gang.

Hun og andre kreftpasienter er på Sangen hver torsdag. De andre dagene er forbeholdt andre pasientgrupper. I løpet av dagen får de tilbud om blant annet fysioterapi, samtaleterapi, en god lunsj og hvile om de trenger det. Bodil har valgt å bruke to timer i uka på kunstterapi.

– Nå lever jeg på disse timene og denne dagen gjennom hele helga, og på onsdag ser jeg fram til at det skal bli torsdag igjen, forteller hun. Mandag og tirsdag er verst.

Usynlige sykdommer: Tusenvis av arbeidstakere lever med konstante smerter som ingen ser. Brith Tone er en av dem

Rom for vekst

Det er Merethe Klæboe (68) som er kunstterapeut på Sangen, og som er sammen med Bodil og de andre som ønsker denne formen for terapi. Merethe er helsefagarbeider og arbeidet 20 år på Klukstuen omsorgssenter. I 1992 tok hun turen til København for å ta tilleggsutdanning i kunstterapi.

Etter tre års deltidsutdanning var hun ferdig. I 2008 tok hun påbygning som ga henne godkjenning som psykoterapeut. Helt til hun pensjonerte seg for tre år siden, har hun arbeidet i demensomsorgen. Ved siden av har hun hatt malergrupper innen psykisk helse. Fra januar har hun arbeidet på Sangen.

– Min jobb er å legge til rette for at de skal få uttrykke det de har inni seg, sier hun.

Det de kjenner inni seg, kan være en følelse eller en stemning. Eller kanskje dukker det opp en drøm eller et minne som de ønsker å male.

Merethe tror vi møter utfordringer i livet som kan ta oss videre, og at vi kan bruke ulike metoder for å utvikle oss. Noen skriver, andre spiller musikk, mens altså noen uttrykker seg gjennom bilder.

– Jeg tror at utfordringer kan føre til vekst. Det gjelder å finne en metode som kan støtte oss i den prosessen.

Mye delt: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

Pause fra plagene

Ikke alle kan eller vil sette ord på alt som rører seg på innsida. For mange mennesker går veien fra det indre landskapet og ut i verden via andre kreative prosesser.

– Når vi får ut noe av det vi bærer på, blir det plass til noe nytt, sier Merethe.

Kunstterapeuten er overbevist om at vi alle er skapende mennesker. Hun tviler heller ikke på at det å skape, er god terapi.

– Jeg får tilbakemeldinger fra deltakerne om at når de får rom til å være kreative, kjenner de mindre på smerter og sykdom.

Merethe forteller at de opplever mange gode stunder og gode samtaler. Og de er ikke redd for stillhet.

– Men når det er stille, hender det jeg spør om de har lyst at jeg skal lese en historie, et eventyr eller en myte.

Kronikk: «Sykmelding – fra rettighet til oppsigelsesgrunn», skriver Ebba Wergeland

Et mykt og elastisk materiale

Som regel er kunstterapeuten helt åpen for hva deltakerne skal arbeide med når de møtes. Merethe er åpen for hva pasienten selv trenger. Hun spør litt om hvordan det står til, og om deltakeren har tenkt på noe bestemt tema eller materiale.

– For en del mennesker er det skremmende å sitte foran et lerret med akrylmaling og pensler, forteller hun.

Forklaringen kan være at mange opplevde nederlag da de som barn skulle male. Kanskje ga foreldre eller lærere uttrykk for at resultatet ikke var særlig vellykket.

– Da er leire en snill og vennlig mulighet. Leira er myk og elastisk. Bare ved å røre en leirklump gir du den et avtrykk.

Merethe har erfart at om det er vanskelig å sette ord på det som rører seg inni mennesket, blir det ofte lettere å snakke om det som er blitt konkret og synlig.

– Slik skaper de sitt eget pusterom. Jeg kan åpne for en dialog ved bare å spørre om de har lyst å si noe rundt det de har laget.

Merethe går ikke av veien for alvorlige og dype samtaler med pasientene hvis de selv ønsker det.

– De kan selvfølgelig snakke om sykdommen sin, men jeg leder dem over i det kreative.

Terapeutisk gen

– For å passe til jobben som kunstterapeut, er det en fordel å være interessert i kunst eller uttrykk og se betydningen av det, mener Merethe.

– Og så bør du nok ha et terapeutisk gen, legger hun til.

Med det mener hun at du bør ha lyst å bidra til at mennesker får det bedre. Og du må være nysgjerrig og interessert i å belyse det som ikke ligger oppi dagen.

Men hva gjør hun hvis hun møter en pasient som bare kjenner tomhet – uten anelse om hva som kan uttrykkes, eller hvilken form eller farge som skal ut?

– Da vil jeg kanskje spørre: Hva har du lyst til å gjøre, eller hva føler du for å gjøre? Og så ville jeg ha presentert forskjellige muligheter. Hvis verken maling eller andre materialer appellerer, ville jeg ha spurt om jeg skulle lese høyt for ham eller henne.

Merethe tror vi sitter fast i rådvillheten fordi vi tenker og planlegger det kreative uttrykket. Det er ei felle.

– Da må jeg prøve å hjelpe deltakeren ut av fella, sier hun og skisserer opp en mer direkte tilnærmelsesmåte:

– Jeg kunne ha spurt inn til tomheten: Er den stor eller liten, har den farge, ligger den et bestemt sted i kroppen?

Opp av fella

De fleste deltakerne faller nok ned i tankefella en gang iblant. Det kan Bodil bekrefte. Forresten har hun en mistanke om at det nettopp er der hun ligger nå.

– Når jeg prøver å gjøre bildet fint, blir det helt mislykka. Nå vet jeg ikke hvor jeg skal, sier hun.

– Det er en del av prosessen, svarer kunstterapeuten oppmuntrende.

Hennes råd er: Legg bort ambisjonene. Ikke tenk. Stol på prosessen.

Les også: Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

14.06.2021
07:00
18.06.2021 15:00



Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Håvard Sæbø

Industrien vil gi noen arbeidere høyere lønn uten begrunnelse

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Colourbox

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Brian Cliff Olguin

Ansatte på bensinstasjon tjener dårligere enn i butikk: – Urettferdig

Debatt

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Håvard Sæbø

Sliterordningen er en bløff


Flere saker