JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Deltidsjobbing og koronasmitte:

Deltidsfella er gambling med smittefaren, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø

Mens pårørende ikke får møte døende eldre, går ansatte fra avdeling til avdeling og fra sykehjem til sykehjem. Kirsti Bergstø kaller det gambling med helsa.
SV-nestleder Kirsti Bergstø

SV-nestleder Kirsti Bergstø

Werner Juvik

helge@lomedia.no

SV-nestleder Kirsti Bergstø mener regjeringens tiltak for å redusere deltid og hindre at samme ansatte jobber på flere institusjoner har uteblitt, til tross for at mulige konsekvenser har vært kjent siden mars.

I tillegg til at utstrakt bruk av deltid i helse- og omsorgssektoren kan føre til økt smitte, fører også arbeidsbelastningen med strenge smittetiltak til slitasje på personell, mener hun.

En svensk undersøkelse utført av fagorganisasjonen Kommunal om pandemi på eldrehjem, viser blant annet at hjem hvor flere ble smittet hadde en høyere andel deltidsansatte og lavere bemanning.

Og en gjennomgang hos Stockholm fylke i Sverige, avdekket at jo flere ansatte som var i kontakt med pasientene, desto større var faren for at beboerne ble smittet.

Denne skaper debatt: Kommunene bruker mer penger på vikarer. Nå slår sykepleierne alarm

Gambler med helsa

Bergstø mener regjeringen gambler med helsa til de som blir hardest rammet av covid-19.

– Å få kontroll på hvem som jobber hvor er et ekstremt effektivt tiltak. Regjeringen skyver dette ansvaret over på den enkelte. Det bidrar ikke til trygghet og helse, verken for folk eller ansatte, sier Kirsti Bergstø til FriFagbevegelse.

– Mange har fått store begrensninger i livet sitt. Men regjeringen tar ikke ansvar med å være i front og forhindre smitte hos dem som er mest utsatt, nemlig syke og eldre på institusjoner og de som har behov for pleie- og omsorg, sier Kirsti Bergstø.

Hun mener det er nødvendig med nasjonale føringer og midler for å ta grep.

– Mens pårørende ikke får møte døende eldre, må ansatte gå fra avdeling til avdeling, og fra sykehjem til sykehjem. Dette ansvaret kan ikke legges på den enkelte ansatte som er økonomisk helt avhengig av flere jobber, sier Kirsti Bergstø.

Mye lest: På dette sykehjemmet får ikke bemanningsbyråene slippe til. Da jobber de ansatte heller litt ekstra

Dette mener SV må løses ved at sykehus og kommuner får midler til å øke bemanningen.

– Helsevesenet kan ikke basere seg på deltid og innleid arbeidskraft. Spesielt ikke under en pandemi, sier Bergstø.

SV mener regjeringen så snart som mulig må komme med en tiltakspakke der kommunene får ekstra penger for å sikre at deltidsansatte med flere arbeidsplasser får finansiert tilsvarende arbeidsmengde knyttet til bare én institusjon.

SV vil ha øremerkede midler til kommunene med heltidstilskudd. I sitt alternative budsjett har partiet foreslått 300 millioner kroner til dette, i tillegg til store økninger til kommuner og helsevesen.

– Det er uansvarlig og skyve ansvaret for å forhindre smitte mellom ulike avdelinger eller arbeidsplasser på den enkelte arbeidstaker som er avhengig av sin lønn, mener Kirsti Bergstø.

Hør om Almiras hverdag i podkasten Rørsla:

podkast_barnogledighet

Jobber flere steder

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er helt enig med SV-nestlederen.

– Vi som innbyggere skal ha få nærkontakter, men det er stikk i strid med hvordan helsepersonell blir organisert. Nå må man gå fra snakk til handling, krever Mette Nord.

– Problemet er at folk i deltidsstillinger jobber flere steder fordi de trenger en fulltidsinntekt. Da må de fylle opp vakter på den ene eller andre institusjonen. De må være tilgjengelige for arbeidsgivere hele tiden for å kunne betale regningene sine, sier Mette Nord.

Hun mener de ikke bare øker smittefaren for seg selv, men det spesielle med denne pandemien er jo at du kan være smittebærer uten symptomer og uten at du merker at du er syk.

– Treffer du mange pasienter på flere steder kan du ta med deg smitten til sårbare mennesker. Det er ikke de ansatte som er skyld i dette. Det er hvordan helse- og omsorgstjenesten er organisert som er skyld i dette, mener Mette Nord.

Hun påpeker at helse- og sosialminister Bent Høie (H) har gitt uttrykk for at han er klar over dette.

Rødts krav: Bytt ut innleide med fast ansatte vikarer i storbyene

– Regjeringen har sagt at det skal være valgfritt å jobbe deltid, samtidig som man også skal jobbe for en heltidskultur. Det drar i hver sin retning. Enten må man jobbe for å opprettholde deltid, eller så må man jobbe for en heltidskultur. Man kan ikke gjøre begge deler, mener Mette Nord.

Hun mener det er nødvendig at det settes inn tiltak for at folk skal få heltid slik at man slipper å forflytte seg fra sted til sted.

– Jobber med heltid

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Frøydis Høyem (H), innrømmer at det dessverre fortsatt er mye bruk av deltid i omsorgstjenestene, blant annet på sykehjem.

– Å ha en større andel ansatte i hele stillinger er av stor betydning både for brukerne, tjenestestedet og for den ansatte selv. Koronasituasjonen illustrerer dette svært tydelig.

Fått med deg denne? På disse arbeidsplassene er de best og verst på heltidsjobber for sykepleiere

Helsedirektoratet har utarbeidet gode anbefalinger og veiledere i forbindelse med koronasituasjonen, og det anbefales blant annet at ansatte på sykehjem ikke jobber flere steder. Kommunene er også i betydelig grad blitt kompensert for utgifter i tilknytning til pandemien, sier hun i et svar til FriFagbevegelse.

Hun mener heltid er viktig av flere grunner og har stor betydning både for brukere og for den ansatte selv – både i en normalsituasjon og i den situasjonen vi nå er i.

– Dersom flere ansatte jobber heltid, vil dette medføre at antallet ansatte som har kontakt med brukere og med hverandre reduseres. At ansatte kun jobber ett sted er et viktig smitteforebyggende grep. Vi jobber for en heltidskultur i helse- og omsorgstjenestene og har nylig lagt fram et nytt kompetanseløft, Kompetanseløft 2025. Arbeid med deltidsproblematikken vil blant annet løftes i dette arbeidet, svarer hun i en epost til FriFagbevegelse.

Nå må arbeidsministeren svare: Renholderne fortjener bedre enn vaskehjelp-appen, mener Ap

Annonse
Annonse