Landsmøte Industri Energi 2021
Dette er de viktigste vedtakene fra Industri Energis landsmøte
Pensjonistkontingent, elektrifisering av sokkelen og lavtløntes utfordringer var noe av det som skapte debatt på Industri Energis landsmøte.
UVANLIG RASKT: Landsmøtet til Industri Energi ble gjennomført uten de store debattene og den høyeste temperaturen i salen.
Jan-Erik Østlie
tonje@lomedia.no
LO-forbundet Industri Energi avholdt 23.–26. november sitt fjerde ordinære landsmøte. Her er noen av de viktigste vedtakene:
Elektrifisering av sokkelen
Store deler av landindustrien i Norge er storbrukere av strøm. Når mange tar til ordet for å elektrifisere sokkelen med strøm fra land, er frykten til landindustrien at kostnaden faller på dem i form av økt strømpris og nettleie.
Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i Oceaneering foreslo at forbundet skal jobbe for at elektrifiseringen av sokkelen ikke skal skje via kraftkabler fra land, men ble nedstemt.
«Vurderinger om utvikling av ressursene på norsk sokkel og gjennomføring av klimatiltak må gjøres ut fra et helhetsperspektiv, der behovet for krafttilgang og konkurransedyktige kraftkostnader er ivaretatt både i den landbaserte og offshorebaserte industrien», heter det i forbundets nye politikk.
Ny ledelse
Det ble ikke store endringer i Arbeidsutvalget (AU). Forbundsleder Frode Alfheim fikk fornyet tillit. Det samme gjorde nestleder Lill-Heidi Bakkerud, som nå er 1. nestleder. Ommund stokka rykker opp til 2. nestleder. Barbro Auestad og Asle Reime fortsetter som medlemmer i AU.
Nestleder Terje Valskår hadde på forhånd varslet sin avgang og ble erstattet av klubbleder Cay Nordhaug på nikkelverket Glencore i Kristiansand.
Ledelsen blir normalt valgt for en periode på fire år, mens denne gjengen får knappe tre år fordi landsmøtet ble utsatt ett år og grunn av koronarestriksjoner.
Les også: Industri Energis nye ledelse tror på vekst: – Ingen tvil
Varslingsombud og psykisk helse
Det er vedtatt å jobbe for etableringen av et varslingsombud på nasjonalt nivå som kan ivareta den som varsler på et tidlig tidspunkt, følge med i samfunnsdebatten og påse at varslingsprosesser følger spillereglene. Et av argumentene som ble nevnt, er at varslere i useriøse bedrifter kan utsettes for press og få psykiske helseproblemer.
Forbundet skal sammen med samarbeidskomiteene sine jobbe fram et forprosjekt for å se hvordan digital deling, herunder et nettverk av tillitsvalgte som jobber med likestillings- og likeverdsspørsmål, best organiseres.
Lavere kontingent til pensjonister
Selv om forbundsstyret sa nei, vedtok Industri Energis landsmøte å støtte delegat Ulf Tegnérs forslag om å se på mulighetene for lavere kontingent for pensjonistene.
Torsdag ble Tegnérs forslag innarbeidet og vedtatt i organisatorisk politisk uttalelse. Forbundsstyret skal legge fram forslag for landsstyret innen desember 2022, med iverksettelse fra 1. januar 2023.
Les mer: Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet
Landsmøtet til Industri Energi har også vedtatt at forbundets æresmedlemmer som ikke er yrkesaktive, skal slippe unna medlemskontingenten. Såkalte æresmedlemmer er medlemmer som har 45 års sammenhengende medlemskap i LO bak seg.
Jobber for de lavtlønte
I dagens lavlønnsmodell har yrker på overenskomster som tjener under 90 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, et eget lavlønnstillegg.
LO har i alle sine lønnsoppgjør siden 1990 fått gjennomslag for et tillegg til de lavest lønte.
Om du er under eller over 90 prosent avgjøres av gjennomsnittslønna på hele overenskomsten du går på. Altså kan én eller flere bedrifter med gode lønninger trekke snittet opp, slik at lavtlønte på samme overenskomst ikke får tillegget.
Industri Energi vil fortsette å jobbe for at tillegget skal gis til bedrifter og ikke etter overenskomst.
Forbundet skal også styrke arbeidet med å støtte klubbene sine som har lokale lønnsforhandlinger, men sliter med å få noe av potten i forhandlinger med egen bedriftsledelse.
Nei til partistøtte
Industri Energis landsmøte har igjen vedtatt at de fortsatt skal være partipolitisk uavhengig og ikke gi støtte til politiske partier.
Da Industri Energis forløper Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF) ble stiftet i 1977, var det en viktig prinsipiell sak at forbundet skulle være partipolitisk uavhengig.
Selv om forbundet stemmer nei til at LO skal gi partistøtte på LO-kongressen, har LO tradisjon for å gi pengestøtte til de rødgrønne.
Les mer: LOs pengestøtte til de rødgrønne hindrer verving, mener oljetillitsvalgte
Satsing på internasjonalt arbeid
Industri Energi er et forbund med tradisjon for et sterkt engasjement for arbeidere i andre land. Tre prosent av medlemskontingenten til forbundet går til internasjonalt solidaritetsarbeid.
Siste dag på landsmøtet var satt av til det internasjonale arbeidet. Blant gjestene var generalsekretær Atle Høie i IndustriALL Global Union, som har fartstid fra Fellesforbundet i Norge.
Les også: Atle er øverste tillitsvalgt for 50 millioner arbeidstakere over hele verden