JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT hever fanene for hovedtillitsvalgt Torstein Kiland

Tillitsvalgte over hele landet samles til fanemarkering til støtte for hovedtillitsvalgt Torstein Kiland i Oslo i dag. De mener Sønnico angriper den frie organisasjonsretten. Det bestrides av bedriften.
STØTTER KILAND: Kai-Otto Helmersen, leder i Elektromontørenes Forening, Oslo og Akershus (t.h.) og Øivind Wallentinsen, leder i Rogaland Elektromontørforening, flankerer Torstein Kiland under landstariffkonferansen for elektrofag (LOK) i Tromsø i forrige uke.

STØTTER KILAND: Kai-Otto Helmersen, leder i Elektromontørenes Forening, Oslo og Akershus (t.h.) og Øivind Wallentinsen, leder i Rogaland Elektromontørforening, flankerer Torstein Kiland under landstariffkonferansen for elektrofag (LOK) i Tromsø i forrige uke.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Denne kampen er også vår kamp, ett angrep på en av oss er et angrep på oss alle, sier Øivind Wallentinsen, leder i Rogaland Elektromontørforening. I dag klokken 09.00 stiller han og tillitsvalgte fra klubber, fagforeninger og distrikter over hele landet utenfor Sønnico AS' lokaler i Oslo til støtte for hovedtillitsvalgt i bedriften, Torstein Kiland.

Tillitsvalgt i 10 år

I ett og et halvt år har Kiland vært i konflikt med ledelsen i Sønnico, noe som har ført til at Kiland har fått store problemer med å utføre jobben som hovedtillitsvalgt, en jobb han har hatt siden 2007. Kiland er også konserntillitsvalgt i Umoe-konsernet, som eier Sønnico.

– Slik det er nå har jeg mye strengere regler å forholde meg til enn andre ansatte i Sønnico, sier Kiland, som takket for støtten fra talerstolen på landstariffkonferansen for elektrofag i Tromsø sist uke. Der var over 100 tillitsvalgte fra hele landet samlet.

– Angrep fra ledelsen

Flere sentrale tillitsvalgte i forbundet reagerer på det de oppfatter som mobbing av en tillitsvalgt, og de har engasjert seg på Torstein Kilands side.

• De mener bedriftsledelsen angriper hovedtillitsvalgtes mulighet til å ivareta sitt verv i henhold til hovedavtale og overenskomst.

• At bedriften angriper hovedtillitsvalgt som person gjennom nitid oppfølging, varsel om disiplinær forføyelse og andre utspill som ikke er i tråd med hovedavtalen.

• At dette er et angrep på den frie organisasjonsretten og medlemmenes rett til suverent å velge sine tillitsvalgte. Dette skjer gjennom å betvile valgbarhet og gjennom å jobbe for å få fremmet motkandidater til sittende tillitsvalgt.

Bedriften på sin side, erkjenner at det har vært utfordringer knyttet til samarbeidet med Kiland (se undersak), men at samarbeidsutfordringene delvis skyldes rent personalmessige forhold.

Uholdbar situasjon

Situasjonen har vart siden april 2016. I forbindelse med valg av hovedverneombud ble det oppfattet at bedriften ønsket å påvirke valget.

Til da hadde hovedtillitsvalgt gått på full tid. Etter dette krevde bedriften at fast tillitsvalgt skulle reduseres til en liten prosentandel. Partene ble ikke enige og tvisteprotokoll ble sendt inn til forbundet for videre behandling.

Ifølge de EL og IT-tillitsvalgte har bedriften krevd detaljert redegjørelse for hvilke tillitsvalgtoppgaver han skulle utføre for i det hele tatt å behandle henvendelser om tillitsvalgttid. Kiland nektes så tillitsvalgtid for å utføre sine verv, alternativt at han får beskjed om at det ikke haster eller at han får tildelt en minimal kvote som ikke dekker behovet. Det siste gjelder også tillitsvalgttid i forhandlingsutvalget til å forberede forhandlingssaker. Krav om detaljeringsgrad er av en slik art at det oppfattes som overvåkning og detaljstyring av tillitsvalgte, skriver de tillitsvalgte i redegjørelsen forut for onsdagens fanemarkering.

Trakk advarsel

De mener også bedriften har forsøkt å påvirke valget av hovedtillitsvalgt i år. Torstein Kiland har også mottatt varsel om skriftlig advarsel som ansatt fordi han ikke har fulgt bedriftens krav om detaljeringsgrad ved timeregistrering. Etter drøftingsmøtet på saken valgte bedriften ikke å gi advarsel. Men trusselen hadde da hengt der i flere uker. Utover tvisten som går på detaljering av søknad om tillitsvalgttid er det i tillegg tvist om Torstein Kilands valgbarhet siden han er valgt fagforeningsleder. Tvist på dette er også inne til behandling hos partene sentralt. I tillegg foreligger det tvist om betaling for tillitsvalgtarbeid i bedriften.

Øivind Wallentinsen er rystet over måten bedriften har gått frem på.

– Seinest i forrige uke så jeg selv at Torstein fikk avslag på tillitsvalgttid, sier Wallentinsen.

Ber om støtte

Han mener tillitsvalgte som får problemer med arbeidsgiveren normalt "står i krigen" en stund før de ber om assistanse, så også i dette tilfellet. Kiland har kjempet lenge ganske alene.

– De står en god stund før de henvender seg til kollegaer for å få støtte. Nå er det på tide at Sønnico-ledelsen får et ordentlig svar tilbake om at vi ikke akter å stå og se på at de får skviset ut han fra jobben som tillitsvalgt. Det gjør denne kampen også til vår jobb, sier Wallentinsen.

Strammere kår

Press mot tillitsvalgte var tema på Oslokonferansen i 2016, der flere EL og IT-tillitsvalgte fortalte om strammere kår for tillitsvalgtarbeid i en rekke bedrifter. Det blir kuttet ned på antall tillitsvalgte og de får stadig mindre tid til rådighet.

Les: Evry-tillitsvalgt John Christian Hanssen ble sagt opp - støttespillere frykter for fagbevegelsens fremtid.

Forbundsleder Jan Olav Andersen sier Kiland ikke er den eneste i fagbevegelsen som opplever vanskeligheter i jobben som tillitsvalgt og at både EL og IT og LO ser med bekymring på det som oppfattes som et stigende press mot tillitsvalgte i flere bransjer.

LO-sekretariatet vedtok forøvrig bare få dager siden at 2019 skal være tillitsvalgtes år.

Sønnico: – Det har vært utfordringer

Sønnico mener samarbeidsutfordringene med Kiland også skyldes rent personalmessige forhold, som bedriften ikke ønsker å uttale seg om.

KNUT VIGGEN

knut.viggen@lomedia.no

– Sønnico er opptatt av å ha et godt samarbeid med de tillitsvalgte, samt etterleve bestemmelsene i Hovedavtalen og overenskomsten, skriver administrerende direktør Trygve B. Thøgersen i en epost som svar på kritikken bedriftsledelsen får fra EL og IT.

Thøgersen forklarer at tillitsvalgtarbeidet i Sønnico er organisert i 8 selvstendige klubber som har lokal forhandlingsrett.

– Vårt klare inntrykk er at samarbeidet fungerer godt lokalt, fortsetter Thøgersen.

Bedriften erkjenner samtidig at det over tid har vært utfordringer knyttet til samarbeidet med hovedtillitsvalgt Torstein Kiland.

– Det har vært flere tvistesaker som er behandlet i selskapet, men kun én tvist er bragt videre til organisatorisk behandling av EL og IT. I tillegg er en sak meldt inn av Sønnico. Begge disse sakene ble behandlet i NELFO og EL og ITs tvisteutvalg tirsdag 17. oktober, skriver Sønnico-sjefen.

– Slik Sønnico ser det skyldes samarbeidsutfordringene også rent personalmessige forhold. Personalmessige forholdene ønsker vi ikke å uttale oss om, avslutter Thøgersen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse