JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet

En lov mot lønnstyveri kan bli et slag i lufta, tror Økokrim-sjefen

Arbeids- og sosialdepartementet arbeider med et lovforslag om å forby lønnstyveri. Økokrim er blant de mest skeptiske til hele ideen.
Økokrim-sjef Pål Lønseth mener at en bør forbeholde straffesporet til de alvorlige forbrytelsene, mens mindre lovbrudd bør håndteres adminstrativt.

Økokrim-sjef Pål Lønseth mener at en bør forbeholde straffesporet til de alvorlige forbrytelsene, mens mindre lovbrudd bør håndteres adminstrativt.

Økokrim

torgny@lomedia.no

Til nå har det vært stor forskjell mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. En arbeidstaker som har blitt tatt for å stjele penger fra arbeidsgiveren har kunnet vente seg streng straff, mens en arbeidsgiver som tar penger fra sine ansatte i praksis aldri blir straffet.

Reaksjon: Lime-aktor uenig med Økokrim om lønnstyveri

Brudd på arbeidsmiljøloven

Departementets forslag forutsetter at en arbeidsgiver er bevisst, forsettlig ikke utbetaler lønn, feriepenger eller annen godtgjørelse som arbeidstakeren har krav på enten fordi det står i arbeidsavtalen, eller fordi det et lovbrudd.

Arbeidsminister Torbjørn Røe-Isaksen mener at lønnstyveri skal bli brudd på arbeidsmiljøloven. Samtidig foreslår en å heve strafferammen for brudd på denne loven.

Mandag forrige uke la regjeringen fram en ny strategi mot arbeidslivskriminalitet med til sammen 43 punkter. Det meste var punkter som også var i den tidligere strategien fra 2019, men det som var nytt, var forslaget mot lønnstyveri.

Røe Isaksen: Her er våre viktigste tiltak mot kriminelle i arbeidslivet

Kan rekke vårsesjonen

Forslaget ble fremmet i begynnelsen av oktober. Det hadde føringsfrist i desember. Departementet vil ikke si når forslaget kommer. Men hvis det skal behandles i vårsesjonen, det vil si før stortingsvalget, må det være fremmet før 10. april, om to måneder. Hvis det ikke er fremmet før det, rekker sannsynligvis ikke Stortinget å behandle det før etter valget.

LO støtter forslaget om å få en lov mot lønnstyveri, men de mener at forbudet mot lønnstyveri bør inn i straffeloven.

Mye lest: Statsministeren tror at en misforståelse har hindret politiet i å bistå tilsynene på a-krimkontroller

Slag i lufta

En av høringsinstansene som er tydeligst mot forslaget er Økokrim.

– Vi er skeptiske til forslaget. Vi frykter at dette kan være et slag i lufta, sier sjef i Økokrim Pål Lønseth til FriFagbevegelse.

– Det aller meste av det som vil kunne falle inn under «lønnstyveri» er allerede straffbart. Forslaget innebærer også et krav om forsett.. Det vil si at det skal være en bevisst handling. Vi frykter at forslaget kan føre til forventninger om at bestemmelsen skal brukes der andre straffebud ville være mindre ressurskrevende å forfølge.

Han mener at det også vil være problematisk å kriminalisere betalingsmislighold.

A-krimveteran: Politisjefene har visst om at politiet har drevet ulovlig i mange år

Slutt på gjeldsfengsel

– Vi har ikke lenger gjeldsfengsel i Norge og det er gode grunner til det. Hvis en bedrift velger å betale en leverandør framfor å betale sine ansatte lønn for på den måten å unngå konkurs, kan det bli feil hvis det er straffbart.

Lønseth mener at en bør forbeholde straffesporet til de alvorlige forbrytelsene. De mindre sakene bør behandles i forvaltningssporet.

Både Skatteetaten og Arbeidstilsynet har mulighet til å i legge bøter. Det viktigste er å forsterke systemet slik at oppdagelsesrisikoen er større. Muligheten for å bli oppdaget og få en sanksjon for lovbrudd er viktigere enn at det er politiet som gir en bot.

Fått med deg denne? Sjekk snittlønna i over 350 yrker

Warning
Annonse
Annonse