Arbeidslivskriminalitet
Lime-aktor uenig med Økokrim om lønnstyveri
Statsadvokat Geir Evanger har skrevet høringssvaret om lønnstyveri. Han støtter fullt ut kravet om at det må inn i straffeloven.
Statsadvokat Geir Evanger viser til sosial dumping er et uønsket fenomen i det norske samfunn uten at begrepet er nærmere definert.
Torgny Hasås
torgny@lomedia.no
– Jeg vil egentlig gå lengre enn det regjeringa foreslår. Jeg mener at vi bør ha en bestemmelse som rammer utnyttelse i arbeidslivet, sier Evanger til FriFagbevegelse.
Statsadvokaten har lang erfaring med arbeidslivskriminalitet, og har vært aktor for Norges største a-krimsak, Lime-saken.
I arbeidet har han opplevd at sakene med straffebestemmelsene om tvangsarbeid og menneskehandel ikke passer, og heller ikke bestemmelsene i arbeidsmiljøloven passer helt.
Bakgrunn: En lov mot lønnstyveri kan bli et slag i lufta, tror Økokrim-sjefen
Tvangssituasjon
– Hvis en person tilbyr en utlending uten lovlig opphold å jobbe for 70 kroner timen, er det ikke tvang slik loven om tvangsarbeid og menneskehandel er. Vedkommende kan gå fra jobben, men fordi vedkommende er i en tvangssituasjon vil han bli værende å jobbe for denne lønna. Dette burde vært straffbart, mener Evanger.
I høringssvaret skriver statsadvokaten at «mye taler for at lovverket vårt ikke er godt nok. Det er vel og bra å innføre en bestemmelse om lønnstyveri, men tiden er moden for å gå lenger. Ved å kriminalisere grov utnyttelse av arbeidskraft vil vi på en bedre måte ramme en del av kjernen i arbeidslivskriminalitet.»
Røe Isaksen: Her er våre viktigste tiltak mot kriminelle i arbeidslivet
Vanskelig å bevise tvang
Evanger viser til sosial dumping er et uønsket fenomen i det norske samfunn uten at begrepet er nærmere definert. «Det nasjonale statsadvokatembetet opplever at en stor del av ‘sosial dumping’ nettopp er grov utnyttelse av arbeidskraft. Ved å vedta en bestemmelse som kriminaliserer dette vil en god del av den ‘sosiale dumpingen’ kunne motvirkes mer effektivt.»
Lime-saken blir ofte vist til som eksempel på saker hvor det har tatt ekstremt lang tid for å få en dom. Saken har vart i seks år med to rettsrunder, og det er ventet dom i hovedsaken i juni. I høringsbrevet deler Evanger erfaringene fra Lime-saken. Han skriver at det var «såre enkelt å bevise utnyttelse fordi de fornærmede ikke fikk lønn og jobbet lange dager. Det som derimot var utfordrende og som blant annet medførte to rekordlange rettsforhandlinger var nettopp å bevise at det forelå tvang.»
Straffbart
Dette kunne vært gjort enklere ved å gjøre det straffbart å utnytte mennesker i et arbeidsforhold.
Statsadvokaten mener også at strafferammen for denne type forbrytelser bør ligge lavere enn strafferammen for menneskehandel, men høyere enn strafferammene for brudd på arbeidsmiljøloven.
A-krimveteran: Politisjefene har visst om at politiet har drevet ulovlig i mange år