JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet

Lime-aktor uenig med Økokrim om lønnstyveri

Statsadvokat Geir Evanger har skrevet høringssvaret om lønnstyveri. Han støtter fullt ut kravet om at det må inn i straffeloven.
Statsadvokat Geir Evanger viser til sosial dumping er et uønsket fenomen i det norske samfunn uten at begrepet er nærmere definert.

Statsadvokat Geir Evanger viser til sosial dumping er et uønsket fenomen i det norske samfunn uten at begrepet er nærmere definert.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

– Jeg vil egentlig gå lengre enn det regjeringa foreslår. Jeg mener at vi bør ha en bestemmelse som rammer utnyttelse i arbeidslivet, sier Evanger til FriFagbevegelse.

Statsadvokaten har lang erfaring med arbeidslivskriminalitet, og har vært aktor for Norges største a-krimsak, Lime-saken.

I arbeidet har han opplevd at sakene med straffebestemmelsene om tvangsarbeid og menneskehandel ikke passer, og heller ikke bestemmelsene i arbeidsmiljøloven passer helt.

Bakgrunn: En lov mot lønnstyveri kan bli et slag i lufta, tror Økokrim-sjefen

Tvangssituasjon

– Hvis en person tilbyr en utlending uten lovlig opphold å jobbe for 70 kroner timen, er det ikke tvang slik loven om tvangsarbeid og menneskehandel er. Vedkommende kan gå fra jobben, men fordi vedkommende er i en tvangssituasjon vil han bli værende å jobbe for denne lønna. Dette burde vært straffbart, mener Evanger.

I høringssvaret skriver statsadvokaten at «mye taler for at lovverket vårt ikke er godt nok. Det er vel og bra å innføre en bestemmelse om lønnstyveri, men tiden er moden for å gå lenger. Ved å kriminalisere grov utnyttelse av arbeidskraft vil vi på en bedre måte ramme en del av kjernen i arbeidslivskriminalitet.»

Røe Isaksen: Her er våre viktigste tiltak mot kriminelle i arbeidslivet

Vanskelig å bevise tvang

Evanger viser til sosial dumping er et uønsket fenomen i det norske samfunn uten at begrepet er nærmere definert. «Det nasjonale statsadvokatembetet opplever at en stor del av ‘sosial dumping’ nettopp er grov utnyttelse av arbeidskraft. Ved å vedta en bestemmelse som kriminaliserer dette vil en god del av den ‘sosiale dumpingen’ kunne motvirkes mer effektivt.»

Lime-saken blir ofte vist til som eksempel på saker hvor det har tatt ekstremt lang tid for å få en dom. Saken har vart i seks år med to rettsrunder, og det er ventet dom i hovedsaken i juni. I høringsbrevet deler Evanger erfaringene fra Lime-saken. Han skriver at det var «såre enkelt å bevise utnyttelse fordi de fornærmede ikke fikk lønn og jobbet lange dager. Det som derimot var utfordrende og som blant annet medførte to rekordlange rettsforhandlinger var nettopp å bevise at det forelå tvang.»

Mye lest: Statsministeren tror at en misforståelse har hindret politiet i å bistå tilsynene på a-krimkontroller

Straffbart

Dette kunne vært gjort enklere ved å gjøre det straffbart å utnytte mennesker i et arbeidsforhold.

Statsadvokaten mener også at strafferammen for denne type forbrytelser bør ligge lavere enn strafferammen for menneskehandel, men høyere enn strafferammene for brudd på arbeidsmiljøloven.

A-krimveteran: Politisjefene har visst om at politiet har drevet ulovlig i mange år

Annonse
Annonse