JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffavtale

Fagorganiserte hos Tess mister goder: – Slike arbeidsgivere vil vi ikke ha, sier LO

Reaksjonene er sterke på LOs regionkonferanse i Stavanger, etter avsløringene om at Tess-ledelsen fratar ansatte goder dersom de inngår tariffavtaler.
Remy Penev tok opp fagforeningsknusing hos Tess på regionkonferansen til LO i Rogaland.

Remy Penev tok opp fagforeningsknusing hos Tess på regionkonferansen til LO i Rogaland.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiets nyvalgte næringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, reagerer sterkt.

– Maken til arrogant fagforeningsknusing skal man lete lenge etter, tordner han til FriFagbevegelse.

Tariffavtale gir straff

Blant de 1100 ansatte i Tess – landets største leverandør av industrislanger, med flere statseide selskaper på kundelisten – er det flere som har valgt å organisere seg. Men å inngå tariffavtaler straffes.

Ifølge E24 er det bestemt at alle goder vil bli tatt bort ved inngåelse av tariffavtale. Det viser brev og e-poster fra øverste leder.

Det vil si at all bonus, både månedsbonus, tilstedebonus og lønnstakerbonus faller vekk. De mister også helseforsikring, ulykkesforsikring, ekstra kjøregodtgjørelse, støtte til tannlege og arbeidsklær.

Til E24 svarer Tess-sjefen, Erik Jølberg, at de tarifforganiserte har valgt fagforeningens lønns- og gode-pakke. De kan selvfølgelig ikke få dobbelt sett.

Siste: Tess-sjefen lover goder til fagorganiserte etter kritikk

– Hårreisende

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, reagerer også kraftig på avsløringene. Hun kaller det som skjer i Tess for en «Elkjøp-vri».

– Dette er hårreisende og et forsøk på fagforeningsknusing. Dette hører ingensteds hjemme i norsk arbeidsliv. Slike arbeidsgivere vil vi ikke ha, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Elkjøp snur: Gir alle ansatte like lønns- og bonusordninger

– Fagforeningsknusing

Det var Remy Penev, nyvalgt klubbleder for Aartun Transport avd. Smelteverket i Sauda og styremedlem i LO i Nord-Rogaland, tok opp saken med arbeids- og inkluderingsminister, Hadia Tajik, på LOs regionkonferanse.

– Det som kom fram var ganske klare og groteske eksempler på fagforeningsknusing. Når store statlige virksomheter som Bane NOR, Equinor og Veidekke bruker Tess som leverandør, mener jeg de må ta et større ansvar og sørge for at de som de kjøper tjenester av, har ordnede og ryddige arbeidsforhold og at de respekterer organisasjonsretten, sier Remy Penev til FriFagbevegelse.

– Det er vanskelig for oss å sørge for et velorganisert og ryddig arbeidsliv, hvis enkelte store aktører som Tess behandler sine ansatte på den måten som de gjør. Det var en god anledning å ta opp dette når statsråden også var her, legger han til.

Kommentar: «Elkjøps snuoperasjon bør være eksempel til etterfølgelse for mange bedrifter. Power bør kjenne sin besøkelsestid»

Elkjøp-konflikten

Hadia Tajik ville ikke kommentere saken, fordi den er såpass fersk og at hun ikke kjenner godt nok til den.

Penev trekker fram Wizz Air og det som pågår i SAS som eksempler på hva som skjer i arbeidslivet for tiden.

– Mange ser på Tess som et seriøst selskap. Også oppfører selskapet seg slik og driver rovdrift på sine ansatte, legger han til.

Penev viser også til eksempler som Elkjøp-konflikten. Det trykket som LO la på Elkjøp viste seg å ha en positiv utfall. Nå ser vi at Handel og Kontor har hatt sitt landsmøte hvor de peker på de samme tingene, og at Fellesforbundet har kommentert saken på Facebook.

– Jeg håper dette er et slags moment som sørger for at vi får oppmerksomhet rundt slike forhold i andre bedrifter, sier Penev.

Mye lest: «Karina» fikk beskjed av Elkjøp om å passe seg: – Jeg turte ikke si noe der og da fordi jeg trengte jobben

Ikke bare bygg

Masud Gharahkhani mener det må bli slutt på å belønne aktører som undergraver viktigheten av at arbeidsfolk blir fagorganiserte.

– Ofte tenker vi på de mest utsatte bransjene som bygg og anlegg, men med Jølstads opptreden ser vi at det gjelder også mange andre bransjer, mener Aps ferske næringspolitiske talsperson.

Masud Gharahkhani er ny næringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Masud Gharahkhani er ny næringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Helge Rønning Birkelund

– Arbeiderpartiet tar dette med seg som et grelt eksempel på hvorfor det er viktig at regjeringen leverer raskt på forventninger til statlig eierskap og krav knyttet til innkjøpsmakt som bygger oppunder de seriøse aktørene. De som anerkjenner viktigheten av at ansatte er organisert. Jeg kommer til å ta opp dette med næringsministeren i mine jevnlige møter, legger han til.

Han mener Norge står overfor store oppgaver i dette tiåret.

– Vi skal få flere i jobb, skape aktivitet i hele landet, øke eksporten og kutte klimagassutslippene med 55 prosent. Da må vi spille på lag – både arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter, og bygge videre på den høye tilliten som er en styrke for næringslivet vårt, mener Gharahkhani.

Annonse
Annonse