På spørsmål om Randulf Tverrfjell ofte sitter med følelsen av at en person burde gått lengre til behandling, er svaret et tydelig «ja».
Hanna Skotheim
Rus og psykisk helse:
Familieterapeut i rusbehandling: – Behovene til pasientene blir ikke ivaretatt med dagens ordning
Den nye regjeringen vil nå vurdere hvordan de kan erstatte dagens rusbehandling med pakkeforløp og gi mer tid til pasienten.
hanna@lomedia.no
For mange tar det lang tid å skulle snakke om det som er vanskelig. De fleste klarer det først etter å ha fått en trygg relasjon til et annet menneske og en ny situasjon, og det tar tid. Den tiden har du ikke nødvendigvis hvis du går til rusbehandling i dag, mener Randulf Tverrfjell, familieterapeut ved Molde behandlingssenter.
Problemet, ifølge Tverrfjell, er blant annet at pakkeforløpet som ble innført i 2019, ikke favnet alle.
Ideen var at du som går til psykisk helse- og/eller rusbehandling skulle få et mer forutsigbart tilbud uten unødvendig ventetid. Det hadde nemlig kreftpasienter opplevd å få, da pakkeforløp for kreft ble innført fire år tidligere.
Men Tverrfjell synes ikke det har latt seg overføre til rusfeltet for alle.
– Jeg ser hvor viktig pakkeforløpet kan være for å sikre behandling, men jeg ser tendensen av at alt skal standardiseres og at alt blir mer og mer likt, sier familieterapeuten.
Han viser til det den anerkjente familieterapeuten Lennart Lorås en gang sa: «For de med komplekse lidelser og familiehistorier er ikke pakkeforløpet dekkende».
For det er nemlig ikke uvanlig at pasienter i rusbehandling har to til fire diagnoser.
– Jeg er redd at deres behov ikke blir ivaretatt med pakkeforløp. Ikke fordi utfordringene er for komplekse, men fordi det er satt av for liten tid, sier Tverrfjell, som også er FOs tillitsvalgt på arbeidsplassen.
Saken fortsetter under bildet.
Før pakkeforløpet kom var det mange som var bekymra for at det ikke ville kunne tilpasses den enkelte. Erna Solberg forsikret derimot om at det ikke skulle skje. Likevel er det nettopp det Tverrfjell mener at har skjedd. – Jeg ser tendensen om at alt skal bli mer og mer likt.
Hanna Skotheim
Rett vei
Da pakkeforløpet ble evaluert første gang, fikk den stryk. Rapporten fra Sintef viste at de ansatte er svært kritiske til hvordan det hele fungerer. Det var blant annet mange som opplevde at pakkeforløpene førte til mer negativt arbeidspress.
Det arbeidspresset tror Tverrfjell kommer både av pakkeforløpet og av at behandlingstiden er blitt halvert fra tolv til seks måneder.
Det skjedde i 2010 da Helse Midt-Norge ble et eget rusforetak og poliklinikkene ble etablert. Siden den gangen har ønsket vært at pasientene i større grad skal følges opp nærmere det livet de forhåpentligvis skal tilbake til.
Fikk du med deg denne? Hege måtte avbryte rusbehandling fordi hun ble trukket i trygd: – Det var verdt å fortelle historien
Det samme på kortere tid
Selv om behandlingstiden er kortet ned, mener Randulf Tverrfjell at de ansatte må gjøre det samme, men da på kortere tid.
– Mange ganger står vi i situasjoner hvor vi prøver å få 1,2 liter vann på en literflaske.
Tverrfjell skulle ønske de kunne ha et ni måneders program med mulighet for å gjøre det kortere. Han skulle også ønske at de kunne være mer raus med behandlingstiden for de tyngste rusmisbrukerne som trenger traumebehandling.
– For at du skal begynne å snakke om noe som er vanskelig, må du føle deg trygg. Det kan ta særlig lang tid for disse menneskene som ofte har opplevd alvorlige svik. Noen kan bruke to til tre måneder før de finner et menneske de klarer å åpne seg til, men da har du brukt opp mot 50 prosent av behandlingstiden din.
Statsbudsjettet 2022: – Helt riktig å satse på lavterskeltilbud for barn og unge, sier psykologspesialist
Problematisk
Satt på spissen mener Tverrfjell at vi bør slutte med rusbehandling og heller begynne med familiebehandling hvor rus skal få nesten all oppmerksomheten.
– Vi kommer ikke vekk fra at et sted kommer disse menneskene fra og et sted skal de tilbake. Vi henter ut den som er symptombæreren og behandler den. Hvis vi ikke inkluderer familien i det vi gjør, kan behandlingen bli mangelfull, sier han.
Skal de ansatte klare å inkludere familien i behandlingen og samtidig hjelpe til med eller tilrettelegge for blant annet straffesaker, gjeld og etablering i samfunnet med skole, arbeid, fritid og sosialt nettverk, trengs det mer tid.
– Det er blitt mer problematisk etter at vi gikk fra tolv til seks måneders behandlingstid.
Mer på kontoret
Miljøterapeut Kjell Johnny Johansen har mange av de samme oppfatningene som kollega Tverrfjell. I løpet av sine 20 år ved behandlingssenteret har han opplevd at det bare har kommet flere krav, men ikke flere ressurser.
– Før hadde vi mer tid til å være ute med pasientene og finne på ulike aktiviteter. Nå er vi mye mer på kontoret. Alle kravene går derfor på bekostning av en-til-en-kontakten med pasientene, sier Johansen.
Saken fortsetter under bildet.
Før var miljøterapeut Kjell Johnny Johansen mer ute med pasientene utenfor institusjonen. Da opplevde han at opplevelser og mestring var mer viktig. Det forsvant med økt dokumentasjonskrav, mener han.
Hanna Skotheim
Tid til pasientbehandling
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Karl Kristian Bekeng, svarer i en epost til Fontene at Regjeringen vil vurdere hvordan de kan erstatte dagens pakkeforløp med løsninger som gir mer rom for faglige vurderinger og ivaretar brukergruppenes behov.
«Selv om evalueringene av pakkeforløpene viser at det er bred enighet om at innholdet er godt, vet vi samtidig at mange fagpersoner opplever at de har for dårlig tid til pasientbehandling. Vi vet også at mange også ønsker seg enda større fokus på kvalitet og innhold i behandlingen», skriver Bekeng.
Saken fortsetter under bildet.
Karl Kristian Bekeng (Ap), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.
Borgos Foto AS
Videre skriver han at regjeringen vil sikre at pasientene i psykisk helsevern og rusbehandling skal ha gode og helhetlige forløp og at fagfolk skal ha nok tid til pasientbehandling.
«Vi vil komme tilbake med forslag til nye løsninger som møter disse behovene», skriver statssekretæren i e-posten.
Psykisk helse: Voldspsykolog Per ble selv syk av klientene. Her er hans 6 råd til deg som har et farlig yrke
Derfor går behandlingstiden ned
– Ved Molde behandlingssenter opplever de ansatte at behandlingen skal bli mer effektiv uten at de ansatte får flere ressurser til å gjøre den samme jobben. I stedet får de kortere tid med pasientene. Hvordan kan det forsvares?
«Lengden på opphold i døgninstitusjon er et faglig spørsmål, og vi forutsetter at helsetjenesten sørger for forsvarlige forløp som sikrer god behandling og oppfølging av den enkelte pasient. At lengden på døgnbehandling generelt går ned, skyldes nok hovedsakelig at det polikliniske og ambulante tilbudet styrkes».
Videre svarer Bekeng at styrking av kommunenes tilbud også vil kunne frigjøre ressurser i spesialisthelsetjenesten.
«På den måten kan den mest spesialiserte delen av helsetilbudet konsentrere seg om pasientene med de største og mest sammensatte behovene. For mange pasienter er det bedre å få god oppfølging hjemme framfor lange opphold på døgninstitusjon», skriver han.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie