JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljefondet

Får ikke med seg Stortinget på å kaste ut Tesla

Et stort flertall på Stortinget støtter ikke et forslag som ville ha endret kriteriene i de etiske retningslinjene for Oljefondet.
Marie Sneve Martinussen får bare med seg SV i sitt krav om at Tesla må tvinges ut av oljefondet.

Marie Sneve Martinussen får bare med seg SV i sitt krav om at Tesla må tvinges ut av oljefondet.

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

Bare SV og Rødt støtter forslaget om at brudd på grunnleggende arbeidstakerrettigheter skal bli et selvstendig kriterium for å utelukke selskaper fra Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet).

Det opprører Rødts leder, Marie Sneve Martinussen.

Hun synes det er mildt sagt skuffende at regjeringspartiene og høyresiden ikke har mer å komme med enn at «kriteriene i de etiske retningslinjene slik de er utformet i dag fungerer godt».

– Mandag denne uka feiret LO sin 125-årsdag. Da var det mange fine taler om viktigheten av tariffavtaler, fagorganisering og ordnede arbeidsforhold. Det henger fint lite sammen med den amerikaniseringen som Tesla forsøker å få inn i det nordiske arbeidslivet, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

Må ut av Tesla

Rødt-lederen mener Oljefondet egentlig kunne solgt seg ut av Tesla allerede på bakgrunn av dagens retningslinjer.

Det heter at «grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene og andre særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer, kan føre til utelukkelse».

Et unntak i sentralbankloven åpner også opp for at finansminister Trygve Slagsvold Vedum kan instruere Oljefondet.

– Men når dette ikke skjer, vil Rødt at Oljefondet nærmest må få det «inn med teskje», ved at betingelsene for investeringer i Oljefondet gjøres enda tydeligere, sa hun til FriFagbevegelse da hun varslet forslaget som nå ligger an til å bli nedstemt på Stortinget.

Ved utgangen av 2023 utgjorde Tesla den 11. største eierposten til SPU. Aksjene utgjorde 0,7 prosent av fondets markedsverdi.

Støre-uttalelse

Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at det Tesla holder på med ikke er holdbart. Det har Rødt-lederen fått med seg. Derfor er hun skuffet over at det er så langt fra ord til handling.

Samtidig krever Rødt-lederen å få et svar på planen for Tesla og Oljefondet faktisk er.

– Kan det være at de vet noe vi ikke vet? At nedsalget er rett rundt hjørnet? Nå ligger ballen på deres banehalvdel. Norge har finansiert 70 milliarder kroner i et selskap som holder på slik Tesla gjør. Jeg regner med at vi er enige om at det ikke er greit, sier Martinussen.

– Fungerer godt

Det er finanskomiteen på Stortinget som nå behandler innstillingen fra finanskomiteen om «Statens pensjonsfond 2024».

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at «kriteriene i de etiske retningslinjene slik de er utformet i dag, fungerer godt» og at «kriteriene danner et godt og forutsigbart grunnlag for Etikkrådets arbeid med utelukkelser av selskaper».

Flertallet viser også til ILOs åtte kjerneverdier, som danner normgrunnlaget for de enkelte kriteriene for utelukkelse og observasjon av selskaper hvor Oljefondet har eierinteresser.

Viser til streiken

SV og Rødt viser på sin side til at svenske IF Metall (tilsvarer Fellesforbundet i Norge) har vært i streik ved Teslas verksteder i Sverige helt siden 27. oktober 2023.

* Streiken og kravet om tariffavtale har bred støtte i Sverige, og en rekke fagforbund i og utenfor Sverige har varslet og iverksatt sympatiaksjoner.

* Teslas hovedaksjonær er en uttalt motstander av fagorganisering, og selskapets totale avvisning av å inngå tariffavtale i Sverige er det siste av en rekke eksempler på at selskapet driver systematisk fagforeningsknusing.

* Tesla-ansatte i Norge fagorganiserer seg i hemmelighet, i frykt for å miste jobben.

* Internasjonalt har Tesla rundt 130 000 ansatte, og har per i dag ingen tariffavtaler i noen land.

– Det er hevet over enhver tvil at Tesla driver med systematisk fagforeningsknusing og nekter sine ansatte grunnleggende arbeidstakerrettigheter. På den måten bryter de menneskerettighetene, mener Marie Sneve Martinussen.

Tatt opp med Tesla

Eigil Knutsen (Ap) er saksordfører for behandlingen av saken.

– På spørsmål fra komiteen har Oljefondet svart at arbeidstakerrettigheter er et av temaene de har tatt opp med ledelsen i Tesla. Så er det ikke stortingsrepresentanters oppgave å plukke hvilke selskaper fondet skal selge seg ut av. Derfor har vi etiske retningslinjer og forventningsdokumenter som Etikkrådet og Oljefondet må forholde seg til, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.

– Uten å ta stilling til eierposten i Tesla spesifikt ville selskapet med Rødt og SVs politikk kanskje ikke hatt noen eiere som var opptatt av arbeidstakerrettigheter. Det er heldigvis det norske Oljefondet, legger han til.

Warning
Annonse
Annonse