JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
OMFATTENDE UKULTUR: Det handler om millioner av kroner i bestikkelser, fiktive fakturaer og skjulte regnskap i Oslo tingrett.

OMFATTENDE UKULTUR: Det handler om millioner av kroner i bestikkelser, fiktive fakturaer og skjulte regnskap i Oslo tingrett.

Ola Tømmerås

Ruter-anbud får buss-produsentene til å kaste seg rundt

Fem bybussjåfører drept på seks år: Nå kommer krav om sikkerhet for fører inn i Ruter-anbudene

Siden 2012 har fem bussjåfører omkommet i kollisjon med bybusser. Et ukjent antall er skadet, noen for livet. Først i år krever et anbud førerplass som tåler en kollisjon.



12.08.2020
13:20
12.08.2020 19:27

ola.tommeras@fagbladet.no

I anbud etter anbud er sikkerheten til førerne blitt ofret for billigst mulig bybusser. Men nå skjer det endelig noe.

Kun et par millimeter stål skiller sjåføren fra trafikken utenfor bybussene. Det har kostet både liv og helse.

Hittil har det likevel manglet politisk vilje til lovregulering av sikkerhet for førerne av bybussene. Det har heller ikke vært noe krav om det i anbudene.

Inntil denne sommeren. For første gang er nå et anbud ute med krav til førerplass som skal tåle en kollisjon uten å bli smadret. Det har fått produsenter til å kaste seg rundt.

Fatale konsekvenser

Bybusser er sjelden involvert i ulykker, men når det skjer, er det ofte med fatale konsekvenser for føreren. Den spinkle fronten på bybussene smadres selv ved sammenstøt i lave hastigheter. Fem bybussjåfører har mistet livet i busskollisjoner siden 2012. Senest i sommer mistet en fører livet i møte med personbil.

Ulykken i Bergen skremmer: – Flere sjåfører vil dø dersom bussene ikke får bedre sikkerhetsutstyr

Viljen til å lovfeste tilsvarende sikkerhet i bybussene som for lastebiler og turbusser har foreløpig ikke vært der. Det til tross for at teknologien finnes.

Den er utprøvd, testet og standardisert, men for bybusser som skal kjøres i maksimalt 70 kilometer i timen er den altså ikke lovpålagt.

Saken fortsetter under bildet.

DEFORMERT: Selv etter kollisjon i lav hastighet er førerhytta fullstendig deformert.

DEFORMERT: Selv etter kollisjon i lav hastighet er førerhytta fullstendig deformert.

Statens Vegvesen

Så kom anbudet

En buss med sikker førerplass blir noe dyrere. I kampen om billigst mulig kollektivtrafikk på anbud har det aldri blitt krevd før nå.

Ruter – bestillerselskapet for Oslo og Akershus – har Oslo Syd på anbud med tilbudsfrist 25. august. I anbudet krever selskapet samme minimumssikkerhet for førerhuset som er lovpålagt for turbusser og lastebiler. Juridisk betyr det at førerhuset må tilfredsstille kravene i den europeiske standarden UNECE R29.

Det har vakt oppsikt i Europa og fått produsentene til å kaste seg rundt.

For dyrt med trygghet

Da anbudet ble lagt ut på den offentlige anbudstjenesten Doffin i mai måned, fantes bare én produsent som kunne være med i konkurransen. Det var Mercedes-Benz, som har levert bybusser med sikrere førerhus i nesten ti år.

Fra først å motta kritikk for et anbud der tilsynelatende bare en produsent kunne delta, har det vist seg i løpet av sommeren at Ruter vil motta flere tilbud.

I begynnelsen av august bekrefter både Volvo og MAN overfor Fagbladet at de kommer til å levere bybusser som tilfredsstiller kravene i det nye anbudet. Dette vil bli standard på deres framtidige bybusser.

Flere vil kreve dette

Det måtte et slikt krav til for at en sikrere buss skulle være konkurransedyktig i anbudsrunden, ifølge markedsdirektør for Volvo buss Norge, Sven Åge Løkken.

– Det er et paradoks at dersom vi tilbyr en buss med sikrere løsninger, så blir den for dyr. Vi mister anbudet og bussen med sikrere førerhus blir ikke produsert, sier Løkken til Fagbladet.

Nå ser det annerledes ut, for nå må alle tilfredsstille R29 for å være med i konkurransen i Ruter-anbudet for Oslo Syd.

Volvo-direktøren bekrefter at fabrikken nå oppgraderer bybussene. Han bekrefter også at anbudet Oslo Syd er den direkte foranledningen til dette.

– Jeg har ikke full oversikt over hvilke tekniske løsninger som velges, men Volvo skal produsere en buss som imøtekommer kravene, garanterer Løkken.

Han tror det vil lønne seg på sikt.

– Det er svært relevant å forberede seg på at flere innkjøpere vil kreve tilsvarende, når det først er ett anbud ute med et slikt krav, sier han.

MAN blir sikrere

Endringen kommer også i produksjonen til den tyske storprodusenten MAN:

– R29 er påbudt for lastebiler, men er ennå ikke innført som krav for bybusser i EU. MAN har likevel besluttet at selskapet skal etterleve standarden R29 for de nye bussmodellene som leveres fra 2021. De nye bybussene lanseres samtidig som MAN starter å produsere elektriske busser. De skal alle tilpasses for å oppfylle kravene i standarden R29, skriver kommunikasjonsdirektør for MAN truck & Bus Norge, Katharina Fjeld i en e-post til Fagbladet.

Den lille elbilen på bildet smadret bussen: – Sjåførenes sikkerhet ofres for å vinne anbud

Verken MAN eller Volvo vil oppgi hva tilpasningen koster. Heller ikke Ruter.

– Dette gjelder en pågående anbudskonkurranse med tilbudsfrist 25. august. Ruter ønsker ikke gå nærmere inn på interne vurderinger som kan være av betydning for selve konkurransen, opplyser pressekontakt Cathrine Myhren i en e-post.

Kan koste 30.000 kroner

Standarden R29 beskriver hvor stor kraft førerhuset skal tåle i forskjellige retninger uten å bli komprimert, slik at det finnes overlevelsesrom for føreren i en kollisjon.

I bybussene er førerhuset annerledes enn i turbusser og lastebiler. Føreren sitter lavt og eksponert for trafikken, men har maksimal lovlig hastighet på 70 kilometer i timen.

En teknologi som er presentert, testet og sertifisert, er en rambukkløsning skjult i gulvet under føreren, med en kompresjonsinnretning bak førerplassen. Etter hva Fagbladet har fått opplyst, men ikke fått bekreftet, koster busser med dette rundt 30.000 kroner mer.

Jobbet for lovregulering

Det er det vel verdt, mener Harald Sehm, hovedverneombud i Vy buss, tidligere Nettbuss.

– 30.000 kroner er lite penger for å redde et liv, men hvis anbudet omfatter et par hundre busser, så blir det en stor nok totalsum til å tape anbudet dersom det ikke er et minstekrav for alle, sier Sehm.

Han mener det er på høy tid at et slikt krav kommer.

– Det stilles all verdens særkrav om sikkerhet i passasjerrommet, men ikke i førerhuset. Bussene leveres med blindsonealarmer for å trygge fotgjengere, men hittil har ingen krevd bedre førersikkerhet. Bussene skal gå i syv til ti år. Da er det ikke store summen, egentlig, sier Sehm.

– Teknologien finnes, og vi vet at produsentene kan levere bedre busser enn de har gjort hittil. Det har stått på vilje til enten lovregulering eller at det kreves i anbudene, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

TIL MINISTEREN: Våren 2018, etter en vinter med to omkomne kolleger og flere skadet, gikk hoverombud Harald Sehm og daværene hovedtillitsvalgt i Nettbuss Ove-Andreas Solberg hos ministeren. Da kunne ikke Norge pålegge sikre førerplasser uten at Europa krevde bedre sikkerhet, og ingen ville kreve bedre sikkerhet i anbudene uten at det var pålagt.

TIL MINISTEREN: Våren 2018, etter en vinter med to omkomne kolleger og flere skadet, gikk hoverombud Harald Sehm og daværene hovedtillitsvalgt i Nettbuss Ove-Andreas Solberg hos ministeren. Da kunne ikke Norge pålegge sikre førerplasser uten at Europa krevde bedre sikkerhet, og ingen ville kreve bedre sikkerhet i anbudene uten at det var pålagt.

Ola Tømmerås

Smadret i 30 kilometer i timen

Vinteren for to år siden mistet sjåførene i Nettbuss to kolleger, mens en mistet benet og ble kvestet for livet. Da startet Sehm og Fagforbundets tillitsvalgte i Nettbuss en iherdig kamp overfor Samferdselsdepartementet og politikere. De ønsket tilsvarende pålegg for sikkerhet i bybussene som turbusser.

Men de ble ikke hørt den gangen.

Norge kan ikke stille strengere krav til bussjåførenes sikkerhet enn resten av Europa, sier Samferdselsdepartementet

I april i fjor. Halvannet år etter ulykken mellom to busser fra Nettbuss på Ullensaker, la Statens vegvesen fram en omfattende rapport. Der fastslås det at farten bare var så vidt over 30 kilometer i timen. Førerhusene var likevel totalt smadret og en av førerne omkom. Sjåføren i den møtende bussen mistet benet.

Statens vegvesen retter i rapporten kritikk mot den lave sikkerheten for førerne i bybusser.

Finnes ingen unnskyldninger

Ole Roger Berg, leder av Buss og sporveisarbeidernes forening i Trondheim og Fagforbundets faggruppe for bussjåfører, blir glad over nyheten om at store produsenter kaster seg rundt etter Oslo Syd-anbudet.

– Dette er veldig bra. Nå finnes ingen unnskyldning for ikke å legge inn krav om R29 i alle anbud fremover, slik at sjåførene får sikrere arbeidsplass, sier han.

Han lover å følge opp saken videre.

– Vi skal sørge for at de politikere som unnlater å stille dette kravet når busser legges på anbud, ikke skal få dø i synden.

HØY KRAFT: For å tilfredsstille kravene i standard R29 må førerhuset blant annet bestå pendeltesten, der det meste skal være inntakt etter at en tung pendel treffer førerhuset med nøye utregnet kraft.

HØY KRAFT: For å tilfredsstille kravene i standard R29 må førerhuset blant annet bestå pendeltesten, der det meste skal være inntakt etter at en tung pendel treffer førerhuset med nøye utregnet kraft.

Dette er Standard UNECE R29

• Europeisk standard som beskriver hvor høy kraft førerhuset skal tåle i en kollisjon og fortsatt ha overlevelsesrom for føreren.

• Standarden er i utgangspunktet etablert for lastebiler, men kan også brukes på busser.

Nå finnes ikke lenger noen unnskyldning for ikke å kreve sikre førerhus. Det skal vi minne politikerne på.

Ole Roger Berg, leder av Buss og sporveisarbeidernes forening, Trondheim

12.08.2020
13:20
12.08.2020 19:27

Dette er Standard UNECE R29

• Europeisk standard som beskriver hvor høy kraft førerhuset skal tåle i en kollisjon og fortsatt ha overlevelsesrom for føreren.

• Standarden er i utgangspunktet etablert for lastebiler, men kan også brukes på busser.




Mest lest

Colourbox.com

Nye satser for pensjon og trygd

Hanna Skotheim

Nav-ordning tom for penger: – Kom som «lyn fra klar himmel»

Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.

Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.

Hanna Skotheim

– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde

Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.

Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.

Ida Bing

Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte

Magnus Hauge under en vinterøvelse.

Magnus Hauge under en vinterøvelse.

Privat

Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør

Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.

Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.

Hanna Skotheim

Kritiserer Nav: – Jeg forstår at folk kan føle seg dumme

Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.

Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.

Brian Cliff Olguin

Terskelen for opptjening av pensjon i staten senkes

– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.

– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.

Alf Ragnar Olsen

Rolf Johan (28) gikk fra Posten til Tesla. Han har et råd til andre på jobbjakt

Hanna Skotheim

Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet

Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.

Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.

Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK

Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen

Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.

Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.

Hanna Skotheim

Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte

– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).

– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).

Martin Guttormsen Slørdal

Hanna fryktet at drømmejobben skulle glippe. Så skrev hun en Facebook-post

Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.

Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.

Håvard Sæbø

Samtlige 84 på Kirkenes-verft kan bli oppsagt

Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.

Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.

Herman Bjørnson Hagen

Hyller den norske storstreiken: – Det LO lyktes med i Norge, har jeg ikke sett noen andre klare

Kommentar

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen har grunn til å smile bredt, skriver Kjell Werner.

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen har grunn til å smile bredt, skriver Kjell Werner.

Ida Bing

Etter flere år med uro rundt trygdeoppgjøret, er det nå full enighet

USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.

USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.

Merete Jansen

Hva om det skjer en ulykke på et atomdrevet skip?

Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.

Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.

Martin Guttormsen Slørdal

Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt

– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.

– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.

Leif Martin Kirknes

LO-topp: – Ikea er verst i klassen på fagforeningsknusing

Debatt

Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.

Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.

Brooks Rice / Unsplash

Vil seks timer på jobb gjøre hverdagen lettere? Ja, er svaret

HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.

HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.

Sissel M. Rasmussen

Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme


Flere saker