JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ugyldige oppsigelser

Flyplassansatte ble sagt opp, men vant i tingretten. Nå anker arbeidsgiver

Ansatte i Widerøe Ground Handling ved Kristiansund lufthavn gikk rettens vei for å beholde jobbene sine. De vant i tingretten, men nå anker arbeidsgiveren dommen.
USIKKER: De ansatte må vente til saken deres kommer opp i lagmannsretten en gang i løpet av våren før de får vite om de får beholde jobbene sine.

USIKKER: De ansatte må vente til saken deres kommer opp i lagmannsretten en gang i løpet av våren før de får vite om de får beholde jobbene sine.

Avinor/Gaute Bruvik

katharina@lomedia.no

Fem Widerøe-ansatte ved flyplassen i Kristiansund stevnet arbeidsgiveren sin fordi de mente at de var usaklig oppsagt. Møre og Romsdal tingrett ga dem medhold. Nå vil Widerøe Ground Handling anke avgjørelsen, bekrefter NHO-advokat Alexander Rød.

– Vi er uenig i dommen og kommer til å anke. Jeg kan ikke si så mye mer på nåværende tidspunkt, sier Rød til HK-Nytt.

Selskapet må anke innen fire uker etter at tingretten avsa dommen, og det var 29. oktober 2021.

Både ansatte og ledelsen i Widerøe Ground Handling var enige om at de skulle nedbemanne, men ikke om hvordan. Kjernen i konflikten består i at saksøkerne har lang ansiennitet i bedriften – fra 22 til 36 år –, men likevel ble de sagt opp. Kolleger med langt kortere fartstid fikk beholde jobben.

Aktuelt: Flyanbud må avlyses, krever LO

Bygger på en dom fra Høyesterett

LO-advokat Karl Inge Rotmo representerte to av medlemmene i Handel og Kontor. De tre andre saksøkerne er medlem av Junit.

– Det er vanskelig å spå hvordan store bedrifter reager på et tap av denne typen. Det som talte imot at Widerøe skulle anke var at dommen fra tingretten var veldig konkret og fulgte helt i linje Telenordommen fra Høyesterett fra to år siden, sier han.

I den dommen uttalte Høyesterett at bedriften alltid må foreta en konkret vurdering av hvilken betydning ansiennitet får når det benyttes begrenset utvalgskrets. Blir kretsen så liten at ansiennitet helt eller i det vesentlige mister betydning, er oppsigelsen usaklig. 

I stedet for en stor utvalgskrets med 26 ansatte, delte Widerøe Ground Handling den inn i to. Saksøkerne og Rotmo mente arbeidsgiveren snevret utvalgskretsen inn for mye.

– Telenordommen er en viktig indikator fra Høyesterett. Dommen fra tingretten bygger på de samme prinsippene, sier Rotmo. 

Men akkurat hvorfor arbeidsgiver anker, vet ikke Rotmo. Han venter på ankeerklæringen.

– Jeg mener fortsatt at dommen bra og vanskelig å angripe, sier LO-advokaten.

Kommentar: «SAS og Norwegian driver en avansert form for fagforeningsknusing»

Tillitsvalgt ble lei seg

Hovedtillitsvalgt Desirée Ojala i Widerøe Ground Handling er veldig overrasket over at dommen ankes.

– Da jeg leste dommen, synes jeg at det kom klart fram at flyplassen skal ses på som en krets og ikke to som arbeidsgiver mente, sier hun.

HR-direktøren i Widerøe Ground Handling ringte Ojala og fortalte henne at de kom til å anke dommen.

– Jeg tenker på de ansatte som står i konflikten. Jeg hadde unt dem å bli ferdig med dette, sier Ojala.

Nå venter seks nye måneder med usikkerhet før saken kommer opp i lagmannsretten. 

– Ble du lei deg?

– Ja, på vegne av de det gjelder. Nå er det bare å vente. 

Mye lest: En SAS-ansatt mistet jobben, men vant fram i retten. Nå angrer kollegene på at de ga seg uten kamp

Warning
Annonse
Annonse