JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i vaktbransjen:

Forhandlingsleder: – Vekterne går ut i streik for å komme ut av lavlønnsfella

420 vektere i Arbeidsmandsforbundet går ut i streik klokka 12 onsdag.
Billettkontroll er et av områdene som vil bli rammet av vekter-streiken.

Billettkontroll er et av områdene som vil bli rammet av vekter-streiken.

Sissel M. Rasmussen

ane.borrud@lomedia.no

– Vi opplevde ikke at kravene våre ble imøtekommet, verken på økonomi eller tekst, sier forbundsleder i Arbeidsmandsforbundet og forhandlingsleder for vekterne, Anita Johansen.

Klokka halv sju i dag morges brøt vekterne meklingen med NHO Service og Handel hos Riksmekleren.

Reaksjon: NHO med nytt tilbud etter at 800 vektere ble tatt ut i streik

Lavlønnsfella

– Dette er helt klart en streik for høyere lønn. En kamp for å komme ut av lavlønnsfella, slår Johansen fast.

Etter at vekterne streiket i 2010, fikk de inn en protokoll i tariffavtalen som sa at partene var enige om at lønnsutviklingen i bransjen skulle bedres. I tillegg til en treåring opptrappingsplan for lønna, slår protokollen fast at målet er å komme nærmere gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

En nyansatt vekter tjener i dag 184,97 kroner i timen ved 37,5 timers uke, og etter ni år er ansiennitetstoppen nådd. Da tjener vekteren 194,47 kroner i timen.

– Fra 2016 har vekterne bare sakket akterut sammenlignet med industriarbeiderlønna, sier forbundslederen.

Vekternes krav var både høyere grunnlønn, men også å regulere satsene for arbeid på natt og helg, samt tillegget for vektere med fagbrev. Johansen mener at arbeidsgiversiden ikke viste noen forståelse for vekternes situasjon.

– De gikk verken med på lønnskrav eller tekstmessige krav.

Bakgrunn: Vekterne henger etter på lønn. Dette krever de foran årets lønnsforhandlinger

Misbruk av lærlinger

I tillegg til høyere lønn, ville vekterne sette i gang et arbeid med å se på ufrivillig deltid i bransjen.

– Dette er en bransje med mye deltid. For ungdom og studenter er det greit, men vektere som har dette som levebrød ønsker full, fast stilling. Vi tenker at partene bør kunne drøfte hva slags tiltak man kan gjøre. Vi mener også at det burde være mulig å få en oversikt fra bedriftene på hvor stor del av de ansatte som jobber deltid. Det ville de ikke, sier Johansen.

Vekterne ville også få på plass en ordning der lærlingenes turnus skal drøftes med de tillitsvalgte, og at de tillitsvalgte to ganger i året skulle ha en gjennomgang for å se hvordan lærlingene ligger an i læringløpet.

– Bransjen ønsker å satse på lærlinger. Det er kjempepositivt! Men når vi får tilbakemeldinger om at ordningen ikke fungere optimalt, og at lærlinger blir brukt til å fylle opp vakter ved sykdom og lignende, da må vi gjøre noe med det.

– Det er spesielt skuffende at arbeidsgiversiden ikke går med på å bedre arbeidsforholdene for lærlingene. Dette kravet har ingen økonomiske konsekvenser for arbeidsgiverne!

Forsker om lønnsoppgjøret: – Mer krevende når det er lite penger å forhandle om

– Umusikalsk å gå til streik

Arbeidsmanden har ikke fått tak i NHO Service og Handels forhandlingsleder, og vil oppdatere saken.

Men adm. dir. i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, er ikke nådig mot vekterne på NHO NHO Service og Handels hjemmeside.

– Det er fortsatt omtrent 1000 permitterte vektere i denne bransjen, som er blant de hardest rammet av koronasituasjonen. Samtidig blir dette den første streiken under dette koronalønnsoppgjøret, sier hun.

Kaltenborn mener det er vanskelig å forstå at ikke vekterne ser alvoret i den situasjonen bedriftene står i.

– Vekterbransjen leverer i stor grad tjenester innen både kultur- og reiseliv, samt innen luftfart. Disse bransjene sliter nå, og flere vaktselskap er nå i gang med oppsigelser.

Ifølge direktøren er det umusikalsk å gå til streik når 1000 kollegaer er permittert og mens mange mister jobben.

– Ingen av oss vet hvordan situasjonen i samfunnet og i vekterbransjen er neste år, og den usikkerheten synes ikke arbeidstakersiden å ville ta innover seg, sier Kaltenborn.

Anita Johansen fnyser.

– De sier vi er umusikalske, men da må de høre på sin egen sang. De har faan ikke rein sangstemme de heller, slår hun fast.

Kommentar: «Det er bra at Høyre nå er åpne på at de vil «vurdere» å ytterligere svekke arbeidsmiljøloven»

Billettkontroll rammes

Klokka 12 i dag legger 420 vektere i Securitas og Avarn Security som er organisert i Arbeidsmandsforbundet ned arbeidet. I tillegg har også vekterne i Parat brutt meklingen, og 383 Parat-medlemmer i Avarn Security og Securitas går også ut i streik fra kl. 12.00 onsdag. Arbeidsmandsforbundet har tatt ut flest vektere ved kjøpesenter og kontrolltjenester.

Blant annet vil billettkontrollen i Oslo rammes. I Bergen vil om lag 60 vektere i billettkontroll og andre kontroll-tjenester legge ned arbeidet. Og flere kjøpesenter, deriblant Trondheim Torg, Jessheim Storsenter og Mosseporten vil merke vekternes streik.

Rettelse: I den opprinnelige versjonen av saken skrev vi at NSB togkontroll vil bli rammet. Vi har fjernet det. For det første heter det selvfølgelig ikke NSB togkontroll, men Vy togkontroll. Vy toogkontroll blir ikke berørt av arbeidskonflikten ved dette uttaket.

– Vy togkontroll utføres av Vys egne ansatte. Enkelte av vektene som er leid inn som ekstravakter på tog i helgene er tatt ut i streik, men dette får ingen konsekvenser kommende helg, skriver k ommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, i en e-post til Arbeidsmanden.

Warning
Annonse
Annonse