JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Det som ytres i sosiale medier opplever jeg er veldig mangfoldig. All hard kritikk mot barnevernet er ikke hets eller konspirasjonsteori, sier Edda Stang.

– Det som ytres i sosiale medier opplever jeg er veldig mangfoldig. All hard kritikk mot barnevernet er ikke hets eller konspirasjonsteori, sier Edda Stang.

Erlend Angelo

Forsker advarer mot å avfeie for mye av kritikken mot barnevernet som konspiratorisk

– All hard kritikk mot barnevernet er ikke hets eller konspirasjonsteori, sier Edda Stang.28.09.2021
10:18
28.09.2021 10:22

anne@lomedia.no

Det er en fare å avfeie altfor mye av kritikken som konspiratorisk, mener Edda Stang, forsker og førsteamanuensis ved OsloMet, institutt for sosialfag.

– Vi kan ikke det. Vi bør heller spørre oss: Hvorfor skriver de dette? Hva er grunnen til alle disse stemmene som er sinte?

Fontene publiserte en større sak denne uken om at falske nyheter og konspiratorisk snakk om barnevernet forstyrrer den sunne kritikken. Faktasjekker og redaksjonssjef i Faktisk.no beskriver i saken hvordan noen ytterliggående miljøer og spredning av desinformasjon preger feltet.

Stang har fulgt nettdebatten i mange år og minner om alle nyansene.

– Det som ytres i sosiale medier opplever jeg er veldig mangfoldig. All hard kritikk mot barnevernet er ikke hets eller konspirasjonsteori, sier Stang.

Aktuelt: Slik jobber UD for å begrense desinformasjon om barnevernet

Analyserte hverdagsaktivitet

Da hun tok doktorgrad om barnevernet i den digitale offentligheten i 2018, analyserte hun hverdagsaktivitet på Twitter og Facebook. Hun fulgte seks store Facebook-grupper hvor folk protesterer mot barnevernet; fire norske og to engelskspråklige utenlands. Hun forsket ikke spesifikt på konspirasjonsteorier om barnevernet da, men kom over ting folk skrev og delte som kan forstås som det.

– Jeg så en viss forskjell på de norske og internasjonale gruppene jeg analyserte. I de utenlandske gruppene var det flere henvisninger til pedofiliringer. Jeg leste også en del påstander om menneskehandel og at barnevernet i Norge er en kriminell og korrupt organisasjon, sier hun.

Hun leser kommentarfelt i flere kritiske barnevernsgrupper, og mener det hun observerte for noen år siden er det samme fremdeles.

Mye lest: Barnevernspedagog Christina har fått spørsmål om hun får bonus for å stjele barn

Mer nyansert i norske grupper

I norske Facebook-grupper som tiltrekker seg barnevernskritikere er det ikke konspirasjonsteorier som er hovedstrømmen, mener hun.

– Det er der, men preger ikke den store Facebook-debatten, sier hun.

– I disse gruppene er det derimot mange som kommenterer at barnevernet «tar feil barn». Det kan være ytringer om at barnevernet tar barn fra vanlige gode hjem, men svikter i andre saker, sier Stang.

Hun opplever likevel at kritikken mot norsk barnevern er langt mer nyansert i noen av de norske gruppene.

– Selv om vi omtaler nettdebatten om barnevernet som polarisert, opplever jeg den mye mer nyansert, sier hun.

Av hensyn til forskningsetikken kan hun ikke gå ut med navn på gruppene hun fulgte, men gikk ikke inn i de mest ytterliggående foraene.

Mye delt: Løgnfabrikker og grupper på Facebook sprer falske nyheter om barnevernet

Påstander om spedbarnsbanken

Analytiker Ingvild Endestad i Analyse & Tall kom over konspiratoriske ytringer da hun hentet inn data til rapporten Debatten om barnevernet i sosiale medier for SOS-barnebyer. Hun fulgte tusen lenker om barnevern fra både redaktørstyrte og alternative medier og leste like mange kommentarer.

– Deler av debatten inneholder påstander som er virkelighetsfjerne, som at Bufdir-direktøren har personlige interesser i å hente ut flest mulig barn fra hjemmene sine, og at ansatte får bonus for å akuttplassere barn, uttalte hun til Fontene.

Ingvild Endestad (i midten) la fram funn fra rapporten sin under Arendaldsuka. Her sammen med debattleder Ina Libak (t.v.) og politisk rådgiver i SOS-barnebyer Øystein Sivertsen Sørvig.

Ingvild Endestad (i midten) la fram funn fra rapporten sin under Arendaldsuka. Her sammen med debattleder Ina Libak (t.v.) og politisk rådgiver i SOS-barnebyer Øystein Sivertsen Sørvig.

Charles Hextall/FO

Analytikeren kom også over påstander om en spedbarnsbank. Det hun sa om den, fikk mange av Fontenes lesere til å steile. De hevdet i kommentarfeltet til saken at en småbarnsbank er høyst reell.

Edda Stang fulgte debatten.

– Gjennom debatten framkom det at det som ble kalt spedbarnsbanken, hadde sitt utspring fra begrepet «småbarnsbanken» som antagelig ble brukt om noe som ble kalt «fosterhjemsbanken», en fosterhjemsbank for potensielle fosterforeldre. Det ble et utrolig interessant kommentarfelt på Fontenes Facebookside. Analytikeren ble kritisert i kommentarfeltet, men hun refererte jo bare hva hun hadde sett, sier Stang.

Denne skaper debatt: Hva gikk galt da Geir ble mistrodd av Nav? Nå vil Nav-sjefen finne svar

Ikke ut av det blå

Debatten som oppsto rundt spedbarnsbanken viser hvor vanskelig det kan være å finne opprinnelsen til påstander i sosiale medier og sortere dem, mener Stang.

– Det kan også tyde på at mye av det som ytres ikke kommer helt ut av det blå, men har utviklet seg fra noe noen har lest eller hørt. Det som står om spedbarnsbanken var et godt eksempel på det, sier hun.

– Så noe som oppfattes som konspiratorisk, kan være misforstått informasjon? Eller er det noen som bruker det og desinformerer med vilje?

– Det er to mulige hypoteser. Det jeg kan si er at det er mange ulike miljøer der ute. Det er ikke bare de som mener at vi enten har verdens beste eller verdens verste barnevern. Det er veldig mye meninger i midten: Det er en veldig stor gruppe som mener at vi skal ha et barnevern, men at det vi har ikke holder etisk mål, eller oppfyller rettssikkerheten godt nok, sier Stang.

Mye lest: Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

– Vær nysgjerrig

Stang vet at debatten om barnevernet også er hets og sjikane.

– Jeg tror vi må akseptere at debatten om barnevernet er mange ting. Vi kan ikke avskrive alt verken som anekdoter eller falske nyheter, men bør møte det med interesse: Hvorfor skriver folk om maktovergrep og urett mot barn? Mange skriver om tvang i institusjoner, vold og overgrep i fosterfamilier. Dette er temaer mange tar opp og vil belyse, sier Stang.

Edda Stang leser kommentarfelt i flere kritiske barnevernsgrupper, og mener det hun observerte for noen år siden er det samme fremdeles.

Edda Stang leser kommentarfelt i flere kritiske barnevernsgrupper, og mener det hun observerte for noen år siden er det samme fremdeles.

Sonja Balci

Hun understreker at hun er opptatt av å vise respekt for de som jobber i barnevernet og samtidig anerkjenne at mange har møtt et dårlig barnevern, for begge virkelighetene finnes.

– Jeg tror også Analyse & Tall har rett i at barnevernsmyndigheter deler ensidig hyggelige historier om barnevernet og at det kan provosere. Det kan framstå som misvisende, dersom man har en annen erfaring enn solskinn selv, sier hun.

Fått med deg denne? Ingvild har lest tusen kommentarer om barnevernsdebatten: – Omfanget av hatske ytringer har overrasket meg

Var passivt til stede

– Hvordan bør de som jobber i barnevernet forholde seg til kritikken i sosiale medier?

– Min holdning er at barnevernsfolk må delta mer i debatt som handler om kritikk. Men jeg sier ikke at det er enkelt. Det kan være vanskelig å holde en lang, saklig debatt, men jeg håper vi gjør det, sier Stang.

– Har du konkrete råd til hvordan man kan møte påstander som deles?

– Jeg syns vi skal spørre mer og finne ut hva som ligger bak. Gå i dialog der det er mulig, sier hun.

– Har du prøvd det selv?

– Da jeg fulgte gruppene til avhandlingen min, visste administratorene at jeg var til stede som observatør, men jeg gikk aldri inn og kommenterte. Det var min forskerrolle. Jeg ser jo også at hvis det man skriver tolkes feil, kommer man inn i en uendelighetsrekke med nye kommentarer, nye forklaringer, så dette er ikke lett, sier hun.

28.09.2021
10:18
28.09.2021 10:22Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker