JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Det som ytres i sosiale medier opplever jeg er veldig mangfoldig. All hard kritikk mot barnevernet er ikke hets eller konspirasjonsteori, sier Edda Stang.

– Det som ytres i sosiale medier opplever jeg er veldig mangfoldig. All hard kritikk mot barnevernet er ikke hets eller konspirasjonsteori, sier Edda Stang.

Erlend Angelo

Forsker advarer mot å avfeie for mye av kritikken mot barnevernet som konspiratorisk

– All hard kritikk mot barnevernet er ikke hets eller konspirasjonsteori, sier Edda Stang.28.09.2021
10:18
28.09.2021 10:22

anne@lomedia.no

Det er en fare å avfeie altfor mye av kritikken som konspiratorisk, mener Edda Stang, forsker og førsteamanuensis ved OsloMet, institutt for sosialfag.

– Vi kan ikke det. Vi bør heller spørre oss: Hvorfor skriver de dette? Hva er grunnen til alle disse stemmene som er sinte?

Fontene publiserte en større sak denne uken om at falske nyheter og konspiratorisk snakk om barnevernet forstyrrer den sunne kritikken. Faktasjekker og redaksjonssjef i Faktisk.no beskriver i saken hvordan noen ytterliggående miljøer og spredning av desinformasjon preger feltet.

Stang har fulgt nettdebatten i mange år og minner om alle nyansene.

– Det som ytres i sosiale medier opplever jeg er veldig mangfoldig. All hard kritikk mot barnevernet er ikke hets eller konspirasjonsteori, sier Stang.

Aktuelt: Slik jobber UD for å begrense desinformasjon om barnevernet

Analyserte hverdagsaktivitet

Da hun tok doktorgrad om barnevernet i den digitale offentligheten i 2018, analyserte hun hverdagsaktivitet på Twitter og Facebook. Hun fulgte seks store Facebook-grupper hvor folk protesterer mot barnevernet; fire norske og to engelskspråklige utenlands. Hun forsket ikke spesifikt på konspirasjonsteorier om barnevernet da, men kom over ting folk skrev og delte som kan forstås som det.

– Jeg så en viss forskjell på de norske og internasjonale gruppene jeg analyserte. I de utenlandske gruppene var det flere henvisninger til pedofiliringer. Jeg leste også en del påstander om menneskehandel og at barnevernet i Norge er en kriminell og korrupt organisasjon, sier hun.

Hun leser kommentarfelt i flere kritiske barnevernsgrupper, og mener det hun observerte for noen år siden er det samme fremdeles.

Mye lest: Barnevernspedagog Christina har fått spørsmål om hun får bonus for å stjele barn

Mer nyansert i norske grupper

I norske Facebook-grupper som tiltrekker seg barnevernskritikere er det ikke konspirasjonsteorier som er hovedstrømmen, mener hun.

– Det er der, men preger ikke den store Facebook-debatten, sier hun.

– I disse gruppene er det derimot mange som kommenterer at barnevernet «tar feil barn». Det kan være ytringer om at barnevernet tar barn fra vanlige gode hjem, men svikter i andre saker, sier Stang.

Hun opplever likevel at kritikken mot norsk barnevern er langt mer nyansert i noen av de norske gruppene.

– Selv om vi omtaler nettdebatten om barnevernet som polarisert, opplever jeg den mye mer nyansert, sier hun.

Av hensyn til forskningsetikken kan hun ikke gå ut med navn på gruppene hun fulgte, men gikk ikke inn i de mest ytterliggående foraene.

Mye delt: Løgnfabrikker og grupper på Facebook sprer falske nyheter om barnevernet

Påstander om spedbarnsbanken

Analytiker Ingvild Endestad i Analyse & Tall kom over konspiratoriske ytringer da hun hentet inn data til rapporten Debatten om barnevernet i sosiale medier for SOS-barnebyer. Hun fulgte tusen lenker om barnevern fra både redaktørstyrte og alternative medier og leste like mange kommentarer.

– Deler av debatten inneholder påstander som er virkelighetsfjerne, som at Bufdir-direktøren har personlige interesser i å hente ut flest mulig barn fra hjemmene sine, og at ansatte får bonus for å akuttplassere barn, uttalte hun til Fontene.

Ingvild Endestad (i midten) la fram funn fra rapporten sin under Arendaldsuka. Her sammen med debattleder Ina Libak (t.v.) og politisk rådgiver i SOS-barnebyer Øystein Sivertsen Sørvig.

Ingvild Endestad (i midten) la fram funn fra rapporten sin under Arendaldsuka. Her sammen med debattleder Ina Libak (t.v.) og politisk rådgiver i SOS-barnebyer Øystein Sivertsen Sørvig.

Charles Hextall/FO

Analytikeren kom også over påstander om en spedbarnsbank. Det hun sa om den, fikk mange av Fontenes lesere til å steile. De hevdet i kommentarfeltet til saken at en småbarnsbank er høyst reell.

Edda Stang fulgte debatten.

– Gjennom debatten framkom det at det som ble kalt spedbarnsbanken, hadde sitt utspring fra begrepet «småbarnsbanken» som antagelig ble brukt om noe som ble kalt «fosterhjemsbanken», en fosterhjemsbank for potensielle fosterforeldre. Det ble et utrolig interessant kommentarfelt på Fontenes Facebookside. Analytikeren ble kritisert i kommentarfeltet, men hun refererte jo bare hva hun hadde sett, sier Stang.

Denne skaper debatt: Hva gikk galt da Geir ble mistrodd av Nav? Nå vil Nav-sjefen finne svar

Ikke ut av det blå

Debatten som oppsto rundt spedbarnsbanken viser hvor vanskelig det kan være å finne opprinnelsen til påstander i sosiale medier og sortere dem, mener Stang.

– Det kan også tyde på at mye av det som ytres ikke kommer helt ut av det blå, men har utviklet seg fra noe noen har lest eller hørt. Det som står om spedbarnsbanken var et godt eksempel på det, sier hun.

– Så noe som oppfattes som konspiratorisk, kan være misforstått informasjon? Eller er det noen som bruker det og desinformerer med vilje?

– Det er to mulige hypoteser. Det jeg kan si er at det er mange ulike miljøer der ute. Det er ikke bare de som mener at vi enten har verdens beste eller verdens verste barnevern. Det er veldig mye meninger i midten: Det er en veldig stor gruppe som mener at vi skal ha et barnevern, men at det vi har ikke holder etisk mål, eller oppfyller rettssikkerheten godt nok, sier Stang.

Mye lest: Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

– Vær nysgjerrig

Stang vet at debatten om barnevernet også er hets og sjikane.

– Jeg tror vi må akseptere at debatten om barnevernet er mange ting. Vi kan ikke avskrive alt verken som anekdoter eller falske nyheter, men bør møte det med interesse: Hvorfor skriver folk om maktovergrep og urett mot barn? Mange skriver om tvang i institusjoner, vold og overgrep i fosterfamilier. Dette er temaer mange tar opp og vil belyse, sier Stang.

Edda Stang leser kommentarfelt i flere kritiske barnevernsgrupper, og mener det hun observerte for noen år siden er det samme fremdeles.

Edda Stang leser kommentarfelt i flere kritiske barnevernsgrupper, og mener det hun observerte for noen år siden er det samme fremdeles.

Sonja Balci

Hun understreker at hun er opptatt av å vise respekt for de som jobber i barnevernet og samtidig anerkjenne at mange har møtt et dårlig barnevern, for begge virkelighetene finnes.

– Jeg tror også Analyse & Tall har rett i at barnevernsmyndigheter deler ensidig hyggelige historier om barnevernet og at det kan provosere. Det kan framstå som misvisende, dersom man har en annen erfaring enn solskinn selv, sier hun.

Fått med deg denne? Ingvild har lest tusen kommentarer om barnevernsdebatten: – Omfanget av hatske ytringer har overrasket meg

Var passivt til stede

– Hvordan bør de som jobber i barnevernet forholde seg til kritikken i sosiale medier?

– Min holdning er at barnevernsfolk må delta mer i debatt som handler om kritikk. Men jeg sier ikke at det er enkelt. Det kan være vanskelig å holde en lang, saklig debatt, men jeg håper vi gjør det, sier Stang.

– Har du konkrete råd til hvordan man kan møte påstander som deles?

– Jeg syns vi skal spørre mer og finne ut hva som ligger bak. Gå i dialog der det er mulig, sier hun.

– Har du prøvd det selv?

– Da jeg fulgte gruppene til avhandlingen min, visste administratorene at jeg var til stede som observatør, men jeg gikk aldri inn og kommenterte. Det var min forskerrolle. Jeg ser jo også at hvis det man skriver tolkes feil, kommer man inn i en uendelighetsrekke med nye kommentarer, nye forklaringer, så dette er ikke lett, sier hun.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.09.2021
10:18
28.09.2021 10:22Mest lest

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Ole Martin Wold

Bussjåfør Somieh ble angrepet på jobb: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området


Flere saker