JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsløshet

Forskere tror det blir 120.000 arbeidsledige i 2025

Det blir 30.000 flere arbeidsledige i 2025 enn nå, tror SSB forskere. Sjekk hva de tror vil skje med renta, prisene og lønna.
ØKER: SSB-forskerne spår at arbeidsløsheten kommer til å øke fra 3,2 prosent i dag til 4,1 prosent i 2025.

ØKER: SSB-forskerne spår at arbeidsløsheten kommer til å øke fra 3,2 prosent i dag til 4,1 prosent i 2025.

Colourbox.com

herman@lomedia.no

Fredag la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram sine siste utsikter for norsk og internasjonal økonomi fram mot 2025. De har sett på utsiktene for utviklingen til arbeidsløshet, rente, lønnsvekst og prisvekst.

Mange flere arbeidsledige

SSB-forskerne spår at arbeidsledigheten kommer til å øke fra 3,2 prosent i dag til 4,1 prosent i 2025. Det er en økning på rundt 30.000 fra nå.

Antar vi at arbeidskrafta er like stor i Norge i 2023 som i dag, like under 3 millioner mennesker, betyr det rundt 120.000 arbeidsledige i 2025.

Det er en øking på rundt 30.000 arbeidsløse fra i dag - eller like under 30 prosent.

Årsakene er at forskerne venter mindre vekst i økonomien internasjonalt, og lavere etterspørsel i mange næringer, sier SSB-forsker Thomas von Brasch i en pressemelding.

For 2022–2024 tror forskerne arbeidsledigheten vil bli mye høyere enn det regjeringa har lagt til grunn i nasjonalbudsjettet.

Talla i nasjonalbudsjettet er grunnlaget for den økonomiske politikken til regjeringa – som igjen setter rammene for prioriteringene i statsbudsjettet.

Mindre å rutte med

Forskerne venter også at arbeidstakerne får mindre igjen for lønna si, både i 2022 og 2023.

Det betyr at prisene øker mer enn lønningene, såkalt reallønnsnedgang.

Dette spår forskerne:

• Prisveksten vil havne på 5,8 prosent i 2022. De tror at prisveksten vil bli noe lavere neste år, og ende på 4,9 prosent.

• Lønnsveksten blir 3,9 prosent i 2022, og 4,7 prosent i 2023.

SSB-forskerne mener den største usik­kerheten knyttet til prisutviklingen neste år, er hvilken retning energiprisene tar veien.

– Mange vil nok ønske å få kompensert for nedgangen i kjøpekraft, sier von Brasch.

Han påpeker at det er lønnsomheten i de konkurranseutsatte bransjene som legger rammen for hvor høyt lønnsoppgjøret kan bli. Den samla lønnsomheten blir god, fortsetter forskeren.

Renta når 3 prosent

SSB understreker også at de tror rentetoppen vil komme tidlig i 2023, og nå 3 prosent. De tror deretter den vil synke mot 2025.

Hva har SSB sett på?

SSB kommer flere ganger i året med sine spådommer om hvordan det kommer til å gå i norsk og internasjonal økonomi.

Disse blir kalt konjunkturtendensene.

Annonse
Annonse