JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Fredag går enda flere ut i streik. Slik påvirker det deg

Rundt 40.000 fagorganiserte vil ikke lenger være i arbeid etter fredagens andre streikeuttak.
Produkter som iskrem, spekemat, ferdigmat og pølseproduksjon vil bli rammet når LO og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) trapper opp streiken.

Produkter som iskrem, spekemat, ferdigmat og pølseproduksjon vil bli rammet når LO og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) trapper opp streiken.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

LO og YS rammer allerede bredt og over store deler av landet etter at meklingen med NHO brøt sammen søndag 16. april. Nå vil det komme en opptrapping av streiken.

Det skjer i forbindelse med fredagens andre streikeuttak.

Da tas ytterligere 16.561 LO-medlemmer ut. Dermed vil streiken i mellomoppgjøret berøre rundt 40.000 fagorganiserte.

SISTE: Storstreiken er over

Varsel under mekling

Det første streikeuttaket omfattet om lag 23.000 LO-medlemmer og 1.500 YS-medlemmer.

Det andre uttaket er, etter det FriFagbevegelse erfarer, en reaksjon på at NHO var lite imøtekommende i forhandlingene.

– Det er naturlig å trappe opp streiken. Varslet om dette uttaket kom under meklinga og var helt nødvendig for å se om det var rom for bevegelse mellom partene, sier Knut Øygard, leder av Fellesforbundets tariffavdeling, til FriFagbevegelse.

Mens det første uttaket i stor grad rammet bryggerinæringen, fergetrafikken, verftsindustrien, næringsmiddelindustrien, matprodusenter og byggebransjen, vil det andre uttaket favne bredere.

– Det nye uttaket handler om å få fram to ting – alvoret i situasjonen og hele bredden i LO og NHO-området som er i streik, påpeker Øygard.

Saken fortsetter under tabellen.

Trapper opp i industrien

Over halvparten av Fellesforbundets medlemmer som er i streik fra fredag, jobber i industrien, bekrefter Stig Lundsbakken, leder for tariffavdelingen i forbundet, overfor FriFagbevegelse.

De store offshoreverftene er omfattet av streiken. Konsekvensen er forsinkelser på store prosjekter.

Andre bransjer som vil bli berørt er transportselskaper, bygningsarbeid, lager og distribusjon, betongdelen i byggeindustrien og speditør-, logistikkselskaper og havneterminaler.

Norsk Arbeidsmandsforbund tar ut cirka 1.000 medlemmer fredag. Alle går på Bergverksoverenskomsten som gjelder pukk og grus og gruver og mineraler.

Det første uttaket fordelte seg på asfaltarbeid og veivedlikehold, samt service- og vedlikehold, og gjaldt henholdsvis 771 og 977 medlemmer.

EL og IT Forbundet tar fredag ut flere heismontører, energientreprenører og medlemmer på installasjon.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik talte til hundrevis av streikende som hadde møtt opp til markering på Youngstorget tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik talte til hundrevis av streikende som hadde møtt opp til markering på Youngstorget tirsdag.

Jan-Erik Østlie

Les også: Erik og Robert har lite til overs for lederens lønnsgalopp

Flere i matproduksjonen

Siden mandag har 10.40 HK-medlemmer i 30 bedrifter vært ute i streik. Ytterligere 849 HK-medlemmer i 58 bedrifter tas ut i streik fra fredag 21. april.

Én gruppe er omfattet av Medieoverenskomsten og jobber i Amedias salg- og markedsavdeling i Oslo, Amedias tjenestesenter på Lillestrøm og i Schibsteds distribusjonsavdeling i Bergen.

En annen og større gruppe er omfattet av Standardoverenskomsten og jobber som funksjonærer i mange ulike bedrifter i industrien, bilbransjen, idretten og i transportbransjen – først og fremst Schenker og Postnord.

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) tok i første omgang ut medlemmer som jobber på bryggerier, snacksfabrikker og i vinbransjen.

Når streiken trappes opp i forbindelse med det andre uttaket, vil det få konsekvenser for produkter som iskrem, spekemat, ferdigmat og pølseproduksjon.

Flere smelteverk

I LOs første streikeuttak ble plastbedrifter, legemiddelprodusenter og vaskerier, som har medlemmer i Industri Energi, tatt ut. I tillegg er Hydros smelteverk på Karmøy og Årdal tatt ut, og her har de nå startet med nedstengning av ovnene.

Disse ovnene favner bredt som bidragsyter – fra aluminium til bildeler for den europeiske bilindustrien til telefoner og persienner og vindusbeslag i bygg.

Fra fredag vil enda flere smelteverk tas ut. De må ha lange nedkjøringsprosesser for å stoppe produksjonen.

Det gjelder blant annet nikkelverket Glencore i Kristiansand, to Elkem-smelteverk og Washington Mills i Lillesand.

Dette er bedrifter som går veldig godt, og for arbeidsgiversiden vil kostnadene for streiken merkes i enda større grad.

Les også: LO slår tilbake: – Finnes viktigere ting enn at folk går tomme for Pepsi

«Rammer der det smerter»

Det andre streikeuttaket til YS vil bli på 460 medlemmer. Det vil få konsekvenser for blant annet vareleveransene til Rema-butikker og Postnord-sendinger.

I det første streikeuttaket varsla YS plassoppsigelse i blant annet Securitas Technology AS, som leverer sikkerhetstjenester.

Lønnsoppgjøret, som foregår mellom LO og YS på arbeidstakersida og NHO på arbeidsgiversida, omfatter nesten hele den private delen av arbeidslivet.

Ytterligere et streikeuttak er på trappene i neste uke, varsler LO. Ifølge leder Peggy Hessen Følsvik kommer arbeidstakersida til «å tenke strategisk og ramme der det virkelig smerter».

Aktuelt: Her blir det streik. Sjekk om arbeidsplassen din står på lista

Annonse

Flere saker

Annonse