TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.
Morten Hansen
Jernbanepakke 4
Frp snudde og stemte med venstresida: Dette skjer videre når Høyesterett skal vurdere EUs jernbanereform
Fremskrittspartiets dramatiske snuoperasjonen er en seier for demokratiet, mener Jernbaneforbundet. Nå fortsetter jobben med å stoppe jernbanepakke 4.
helge@lomedia.no
Et kjerneelement i reformen er at persontogtilbudet som hovedregel skal konkurranseutsettes (se faktaboks).
17. november skulle Jernbanepakke 4 blitt behandlet i Stortinget. Nå blir det ikke noe av det. I stedet må transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget bli enige om en innstilling, og det må settes en ny dato for behandling av denne innstillingen på Stortinget. Resultatet av dette blir en bestilling til Høyesterett.
Bakgrunn: Frp støtter venstresiden og tar EUs jernbanereform til Høyesterett
4–6 uker
Normal saksbehandlingstid for en ankesak i Høyesterett er seks måneder for sivile saker og tre måneder i straffesaker.
Ifølge Høyesterett er det her snakk om en betenkning, ikke en anke, slik at ordinær saksbehandlingstid for anker vil være irrelevant.
Fremtredende jurister FriFagbevegelse har snakket med, mener Høyesterett kan gjøre en vurdering i løpet av en drøy måneds tid. Men dette kommer an på hvor omfattende bestillingen er. Og først må den komme til Høyesterett.
Å få en sak til behandling fra Stortinget er ikke dagligdags. Sist gang det skjedde var i 1945.
Snuoperasjonen til Fremskrittspartiet onsdag kom som lyn fra klar himmel. To Frp-statsråder har jobbet fram saken, før Knut Arild Hareide (KrF) la siste hånd på verket rett etter at han ble samferdselsminister.
(Saken fortsetter under bildet)
HELOMVENDING: 2000 demonstranter snudde ryggen til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) etter at Stortinget vedtok regjeringens forslag til jernbanereform. Nå har Fremskrittspartiet gjort helomvending om EUs jernbanepakke IV.
Anette Karlsen
Arbeiderpartiet tok stilling til spørsmålet allerede i 2018. Det var uaktuelt for Ap å gi inn for pakka.
– Vi tok det for gitt at dette skulle gå som fryktet og at Jernbanepakke 4 kom til å bli vedtatt. To Frp-statsråder har altså jobbet fram saken og Frp er også enig om innholdet i pakka, sier samferdselspolitisk talsperson for Ap, Sverre Myrli, til FriFagbevegelse.
– Nå må vi summe oss og lage en helt ny innstilling. Dette blir nybrottsarbeid. Det har ikke skjedd siden 1945. Vi har uansett fått en gledelig pause, sier Sverre Myrli.
Undersøkelse: Flertallet av oss mener at jernbanen blir dårligere med konkurranse
– Nøkkelen har vært å få Frp i tale
Norsk Jernbaneforbund har jobbet mot implementering av Jernbanepakke 4 i fem samfulle år. Spørsmålet er om Jernbanepakke 4 inneholder en suverenitetsavståelse eller ikke.
Alle er enige om at det er snakk om en viss myndighetsoverføring, til EU-organer. Grunnloven har rammer for dette. Siden vi ikke medlem i EU er det begrenset hvor mye myndighet vi kan overføre dit.
Det har utviklet seg en juridisk lære der vi kan overføre myndighet til internasjonale organer der vi ikke er medlem så lenge den er «lite inngripende». Er overføringen «mer enn lite inngripende», kan ikke Norge overføre myndighet til EU-organer. Og da kan ikke Norge slutte seg til EUs fjerde jernbanepakke.
Det er dette Høyesterett nå skal vurdere.
Jane Brekkhus Sæthre, leder i Norsk Jernbaneforbund, innrømmer at hun var overrasket da nyheten om Frps snuoperasjon ble kjent onsdag.
– Vi har jobbet i fem år og plutselig skjøt saken fart og fikk en ny retning enn vi hadde forventet. Nøkkelen har vært å få Frp i tale. Det har både vi, Nei til EU, lokomotivmannsforbundet og jurister jobbet med. Da Bård Hoksrud begynte å tvile, øynet vi et lite håp, sier Jane Brekkhus Sæthre til FriFagbevegelse.
Hun er klokkeklar på at Jernbanepakke 4 innebærer en suverenitets-avståelse. Hun mener utviklingen i saken er en seier for demokratiet og partssamarbeidet.
– Det nytter å holde ut og ikke gi opp, sier Sætre.
Bommet på bemanningen: Posten Norge sa opp for mange – nå krever tillitsvalgte at arbeidsgiveren ansetter igjen
Fakta om EUs fjerde jernbanepakke:
* Fjerde jernbanepakke er en jernbanereform som ble vedtatt i EU i to omganger i 2016. Regjeringen har nå bedt Stortinget om samtykke til å ta pakken inn i EØS-avtalen.
* Et kjerneelement i reformen er at persontogtilbudet som hovedregel skal konkurranseutsettes.
* Reformen innebærer også at nye fullmakter overføres til EUs jernbanebyrå ERA. Byrået får blant annet myndighet til å utstede felles europeiske sikkerhetssertifikater og kjøretøytillatelser.
* Norge vil ha lik rett til deltakelse i ERAs styre, men uten stemmerett.
* Klageorganet til ERA blir EU-domstolen hvor Norge ikke har dommere.
* Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har konkludert med at Stortingets vedtak om innlemmelse kan gjøres med flertall på halvparten istedenfor tre firedeler. Det er ventet at Stortinget skal ferdigbehandle saken i høst.
Kilde: NTB
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.
Ole Palmstrøm