Streiken i Staten
Full stans i helikoptertrafikken i Nordsjøen – kan føre til tvungen lønnsnemnd
Streiken blant meteorologer organisert i Unio vil føre til stopp i helikoptertrafikken i Sør-Norge, melder Offshore Norge.
Helikoptertrafikken til og fra Nordsjøen vil stoppe opp hvis flygerne ikke får tilgang på værvarsler fra meterologene.
Atle Espen Helgesen
torgny@lomedia.no
Som følge av Unio-streiken vil det fra midnatt være full stans i helikoptertrafikken fra Sola, Flesland og Florø, opplyser Offshore Norge.
– Helikopteroperatørene er avhengige av værvarslingstjenester fra norsk Meteorologisk institutt (NMI) for å fly sikkert på norsk sokkel. Streikekonflikten mellom NMI og UNIO vil derfor ramme helikoptertrafikken i Sør-Norge, skriver Offshore Norge i en pressemelding.
Meteorologer i streik
51 nye medarbeidere ved Meteorologisk institutt tas ut i streik fra onsdag, i tillegg til de åtte som allerede er i streik. Det får konsekvenser på mange hold, blant annet innen værvarsling for luftfarten. Foreløpig har ikke instituttet fått dispensasjon for kritiske leveranser.
Passasjertrafikken berøres allerede fra tirsdag klokken 15. Også trafikken fra Kristiansund berøres, med mulighet for stans eller begrensninger.
Ordinær drift og produksjon av olje og gass vil imidlertid bli ivaretatt, ifølge pressemeldingen. Det samme blir områdeberedskapen, som inkluderer søk- og redningshelikoptre (SAR).
Vil stoppe opp
– Hvis helikoptertrafikken stopper, vil det ikke ta mange dagene før produksjonen offshore stopper opp, sier leder i LOs helikopterutvalg, Henrik S. Fjeldsbø.
Han vil ikke spekulere i om stopp i olje og gassproduksjonen vil føre til at regjeringa griper inn med tvungen lønnsnemnd.
– Men streiker i oljesektoren pleier å ende med at regjeringa griper inn, sier han.
Siden 1990 har 11 streiker innen olje- og gassproduksjonen endt i tvungen lønnsnemnd. Sist det skjedde var da fagforbundet Lederne varslet streik i 2022. Streiken hadde ikke vart et døgn før regjeringa grep inn.