JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fylkestopp mener Ap må slutte å skremme med regjeringens politikk. – Det biter ikke folket på

Fylkesordfører Tore O. Sandvik mener Arbeiderpartiet i valgkampen beskrev en virkelighet hvor velgerne ikke kjente seg igjen.
Tore O. Sandvik åpnet historiens første regionkonferanse for Lo i Trøndelag.

Tore O. Sandvik åpnet historiens første regionkonferanse for Lo i Trøndelag.

Sandra Skillingsås

helge@lomedia.no

Tore O. Sandvik har en sterk posisjon og er en stemme i det som ofte har vært karakterisert som venstrefløyen i Arbeiderpartiet. Siden 2005 har han har vært fylkesordfører. Først i Sør-Trøndelag, nå landets første sammenslåtte fylke, Trøndelag.

regionkonferansen til LO i Trøndelag poengterte han at Arbeiderpartiet må ta lærdom av et tapt valg og stort fall på meningsmålingene. Og at det må gjøres med å forme en helt ny politikk, i stedet for skremselspropaganda.

Dette er lønna i over 300 yrker

Politikk er å ville

– Nå er vi i en fase hvor vi må ha to ører og en munn. Vi må ut for å lytte og finne pulsen til det norske folk, framfor å prate dem ihjel med skremsler om regjeringen. Vi er blitt for fjerne, oppfattes som elitestyrte, med et språk uten gjenklang hos folk. Vi må slutte å relatere retorikken vår til hva regjeringen og høyresiden gjør, sier Tore O. Sandvik til Frifagbevegelse.no.

Det siste tar han selvkritikk på selv.

– Når folk har spurt meg hvorfor de skal stemme på Arbeiderpartiet, har jeg alt for ofte svart «fordi landet ikke skal gå i høyresidens retning». Problemet er at det da hele tiden er Høyre som definerer retningen vår og setter dagsorden, forklarer han.

– Vi må ha større drømmer enn å hele tiden snakke om hvor vi ikke vil. Politikk er å ville, som Olof Palme sa. Vi må definere hva vi egentlig vil. Beskrive vårt drømmesamfunn, og ha nok selvtillit til å snakke om det, mener fylkesordføreren.

– Først da kan vi advare mot de grepene som regjeringen gjør, og som undergraver vårt drømmesamfunn. Men da kan vi gjøre det ut fra vår egen visjon, og peke på politikken som undergraver visjonen. Da vil vår argumentasjon stå i forhold til vår visjon og vår drøm, poengterer han.

Slutte å skremme

Han er klar på at Arbeiderpartiet må slutte å skremme det norske folk med Erna Solberg og regjeringens politikk.

– Folk er ikke redd for Erna Solberg, mener Sandvik.

– Vi har allerede brukt veldig mye krefter på å skremme med dagens regjering. Men folkene jeg møter ute føler ikke at samfunnet ramler fra hverandre, slår han fast.

– Jeg kan med stor innlevelse beskrive hvor mye galt jeg mener regjeringen gjør og hvilken retning de fører landet. Med de konsekvensene det medfører. Mer markedspolitikk og kommersialisering, sentralisering og undergraving av rettighetene til arbeidstakere. Jeg kan beskrive det, men folk oppfatter ikke te som virkeligheten. De som rammes direkte gjør selvfølgelig det, men generelt er ikke det et skremmebildet som slår til. At vi tviholder på dette tjener bare høyresiden. For vi glemmer å male opp et alternativt samfunn og troverdighet i forhold til skremmebildet, sier Tore O. Sandvik.

Selv med to etter hans syn rabiate samarbeidspartier biter folk på.

– For hver gang de (Frp og V) uttaler seg, så framstår Erna Solberg som moderat. Hun blinker til venstre mot sentrum, selv om hun styrer mot høyre. Så lenge vi kun definerer vår politikk som en antipolitikk til regjeringen, mister vi også definisjonsmakten for sentrumspolitikken. Vi må gi folket et alternativ, og det alternativet har vi ikke gitt, mener Tore O. Sandvik.

– Folk opplever lav arbeidsledighet, det er overskudd i kommunene og folk opplever et stort aktivitetsnivå. Folk opplever ingen utrygghet for å miste jobben, bortsett fra de som rammes direkte, legger han til.

– Problemet vårt er at vi har ropt så mye ulv uten at folk opplever at landet går i stykker, at vi mister troverdigheten, mener Sandvik.

Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Martin Kolberg

Stenseng er enig

Aps partisekretær, Kjersti Stenseng, er helt enig med Tore O. Sandvik i det han sier.

– Arbeiderpartiets retning og visjon må gi svar på samfunnsutfordringene og de problemene folk opplever i hverdagen. Vi skal selvsagt være et tydelig opposisjonsparti fra sak til sak i Stortinget, men prosjektet vårt må være noe mer enn det. Partiet skal vise fram et sosialdemokratisk prosjekt basert på våre verdier om rettferdig fordeling, frihet for alle og gode fellesskapsløsninger, sier Kjersti Stesneng til FriFagbevegelse.no.

Hun mener partiet må være et parti som står tydelig på arbeidstakernes side, være et parti for hele landet, stå trygt på venstresida og samarbeide tett med fagbevegelsen.

– Vi må ha svarene på utfordringene vanlige LO-medlemmer møter i hverdagen. Enda bedre samarbeid mellom fagbevegelsen og partiet, på alle nivåer i partiet, blir derfor helt avgjørende framover. Blant annet i de lokale programprosessene som nå starter, legger hun til.

Stenseng mener Arbeiderpartiet har en god arbeidslivspolitikk.

– Men arbeidslivet er et av de områdene som er i rask endring. Flere bransjer opplever økt press mot arbeidstakerne, utstrakt bruk av innleid arbeidskraft og arbeidskriminalitet. Arbeidsliv er derfor et felt hvor vi stadig må oppdatere politikken. Vi har nå satt ned et politisk utvalg som skal tydeliggjøre politikken mot sosial dumping og for et seriøst og anstendig arbeidsliv. Vi skal vise enda tydeligere at vi er et parti som kjemper for interessene til vanlige arbeidstakere, poengterer hun.

– I tillegg har vi satt ned egne utvalg som skal se på politikken for distrikt og migrasjon, samt et eget organisasjonsutvalg som skal reformere organisasjonen vår. En viktig del av det arbeidet blir å høre mer på medlemmene våre, grunnfjellet og fagbevegelsen, sier Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse.no.

Her er rådene Arild Grande (Ap) fikk på regionskonferansen til LO i Trøndelag

Annonse
Annonse