JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Omsorgsarbeideren Gry Eriksen ble beskyldt for underslag. Nå kjemper hun for å bli trodd.

Omsorgsarbeideren Gry Eriksen ble beskyldt for underslag. Nå kjemper hun for å bli trodd.

Werner Juvik

Rettssaken mot omsorgsselskapet Stendi:

Gry (46) ble beskyldt av arbeidsgiveren for underslag: – De opererte slik når de ville kvitte seg med folk

Verden raste sammen for omsorgsarbeider Gry Eriksen 10. oktober 2017. Den dagen kalte tre sjefer i selskapet Aleris – nå kjent som Stendi – henne inn til møte.11.03.2021
08:15
11.03.2021 13:01

ola.tommeras@fagbladet.no

I rettssal K31 i Borgarting lagmannsrett er det glissent mellom stolene. Av smittevernsensyn er det stort sett bare dommere og advokater til stede, i tillegg til skjermer og kamera som gjør det mulig for partene å følge med hjemmefra.

Det er to år siden 24 konsulenter møtte omsorgsgiganten, som da het Aleris Omsorg, i Oslo tingrett til en maratonrettssak på tre måneder. Nå går ankesaken med 22 av de tidligere konsulentene mot Stendi, som selskapet nå heter etter at det ble kjøpt opp av svenske Ambea.

Hovedspørsmålet er om den jobben de gjorde tilsier at de skulle vært å anse som ansatte med betaling for overtid, feriepenger, sykepenger og beskyttelse.

Fagbladet: Mette Nord og toppdirektørene i omsorgskonsernet møttes til middag.

Muntlig oppsigelse på dagen

For snart fire år siden mottok Gry Eriksen, ansatt som konsulent i omsorgsselskapet Aleris Ungplan & BOI, anklager om at hun hadde jukset med timelistene. Sjefene leverte henne muntlig oppsigelse på dagen.

Selv om beskyldningen var grovt underslag, ble ikke saken meldt til politiet. Hun har senere fått tingrettens medhold i at beviset som ble framlagt på møtet, ikke ville holdt til oppsigelse hvis hun hadde vært fast ansatt i selskapet.

Påstandene om underslag er verken bevist eller motbevist. I retten står det ord mot ord. For Eriksen er det viktig å bli trodd.

Fire av saksøkerne har lignende historier om brå og brutale oppsigelser.

Dette står på spill i ankesaken.

Hører anklagene på nytt

Det er fredag og Gry Eriksen sitter hjemme ved PC-en, pålogget rettssaken i Borgarting lagmannsrett. Fra PC-ens høyttalere hører hun igjen at hun skal ha svindlet til seg betaling for tre vakter hun ikke hadde vært på.

En enstemmig Oslo tingrett konkluderte med at hun reelt var arbeidstaker og ikke konsulent, og at oppsigelsen dermed var usaklig. Tingretten tok ikke stilling til om anklagene mot henne er riktige, men fastslo at bevisbyrden er sterkere ved oppsigelser der ulovlige forhold legges til grunn. Hun fikk erstatning, men lite av inntektstapet dekket. I likhet med for de andre saksøkerne la nemlig tingretten dato for innlevering av stevning som grunn for etterbetaling. Ikke tre år tilbake, som var kravet.

En svært brysk tone

For Gry Eriksen startet saken en høstdag for snart fire år siden. Den 10. oktober 2017 har hun jobbet fem år som konsulent for daværende Aleris Ungplan & BOI, nå Stendi. Hun er ute i hagen med en beboer, da hun får beskjed om at hun skal i et møte. I møterommet sitter regiondirektøren, og hennes to nærmeste sjefer. Hennes arbeidsforhold skal snart ramle sammen.

– Dette er grovt underslag. Du har ført timer uten å ha vært på jobb, sier regiondirektøren, ifølge Eriksen.

Hun forteller om en svært brysk tone på møtet. Hun ble truet med politi og at alle utbetalinger ville bli stoppet, dersom hun ikke innrømte og krediterte Aleris for de tre omdiskuterte vaktene på til sammen 24 timer.

– Ville kvitte seg med meg

– Jeg ble overrumplet, men gikk og hentet min egen timebok, der jeg hadde oppført vaktene mine, forteller Eriksen.

Det godtok og godtar fortsatt ikke ledelsen, som viser til deres egne arbeidsfordelingslister. Eriksen selv benekter at hun svindlet.

– De opererte slik når de ville kvitte seg med folk. De som snakket for høyt om ting de var misfornøyde med, føyk ut. Det var et bruk-og-kast-system, mener hun.

Stendi er forelagt Eriksens beskrivelse av situasjonen. I sitt tilsvar skriver selskapet at «saksøkernes forklaringer i en rettsprosess ikke er representative for hvordan øvrige medarbeidere i Stendi oppfatter jobben sin», men at selskapet for øvrig ikke ønsker å diskutere en pågående rettssak eller kommentere en enkeltsak.

«Påstanden vi her blir forelagt gjelder i tillegg en personalsak. Stendi ønsker ikke å gå inn i detaljer i denne i media,» skriver Stendi til Fagbladet.

NY RUNDE I RETTEN: Saksøkernes advokat Kjetil Edvarsen ville vite om Gry Eriksen fikk anledning til å forsvare seg mot anklagene om at hun jukset med timelister.

NY RUNDE I RETTEN: Saksøkernes advokat Kjetil Edvarsen ville vite om Gry Eriksen fikk anledning til å forsvare seg mot anklagene om at hun jukset med timelister.

Ola Tømmerås

Fastholder at hun svindlet

I vitneboksen forteller hennes tidligere overordnede, daværende assisterende boleder, om dagen da Eriksen fikk sparken.

– Vi la fram bevisene på at hun hadde juksa. Hun nektet for det. Vi forklarte at hun ikke har vært på jobb, men likevel fakturert oss, sier han.

– Ble hun gitt mulighet til å forsvare seg? vil saksøkernes advokat Kjetil Edvardsen vite.

– Ja, Bjørn (regiondirektør Bjørn Eide, red.anm.) spurte henne hvorfor. Hun mente selv hun hadde vært på jobb.

Ifølge den tidligere sjefen sjekket de også med kolleger, som mente hun ikke hadde vært til stede.

Hadde ansvar for mer enn beboerne

– Det føltes absurd å høre på, og man blir litt lei, sier Eriksen. De alvorlige anklagene om underslag er verken anmeldt eller etterforsket.

Eriksen forklarer seg slik:

– Jeg hadde ansvar for hage og kjøkken, planting og innkjøp. I cosdoc (elektronisk pasientjournalsystem, red.anm.) og arbeidsfordelingslistene som Stendi viser til, føres kun de som jobber direkte med beboerne, samt faste daglige vaskelister. Når vi hadde rolige dager med mange på jobb, brukte jeg tid til alt det andre som sto på min ansvarsliste.

Var uten beskyttelse

Saken hennes er beskrivende for konsulentenes situasjon. Hun var uten beskyttelse, verken mot arbeidsdager som kunne strekke seg over 24 timer eller oppsigelse.

– Plutselig sto jeg uten inntekt. Alt ble snudd på hodet, sier Eriksen.

Som konsulent fikk hun 235 kroner per arbeidstime.

– Honoraret ga ikke rom for forsikring, pensjon eller feriepenger. Jeg sto på bar bakke, sier hun.

I retten viser Stendi til timelønna for medleverturnus, som er vesentlig lavere, men som samtidig inkluderer rett til søvn og ti timer hvile i døgnet.

VIKTIG SAK: Begge sider mener utfallet av saken vil påvirke norsk arbeidsliv og den kommersielle omsorgsbransjen. Advokat Kjetil Edvardsen (t.v.) og Morten Mønnich representerer saksøkerne, de som tidligere jobbet for Aleris Ungplan & BOI som konsulenter.

VIKTIG SAK: Begge sider mener utfallet av saken vil påvirke norsk arbeidsliv og den kommersielle omsorgsbransjen. Advokat Kjetil Edvardsen (t.v.) og Morten Mønnich representerer saksøkerne, de som tidligere jobbet for Aleris Ungplan & BOI som konsulenter.

Ola Tømmerås

Dramatiske konsekvenser

Saksøkerne mener arbeidsgiveren i praksis har unndratt store summer lønn gjennom å tilknytte omsorgsarbeidere som konsulenter i stedet for ansatte.

– Den praksis Aleris Ungplan & BOI drev, er grov arbeidslivskriminalitet, hevdet saksøkernes advokat, Kjetil Edvardsen da saken startet, men understreket:

– Det er systemet og ukulturen jeg beskriver, ikke menneskene i konsernet og den forrige ledelsen.

Velferdsgiganten frykter rettsavgjørelse: Kan bli dramatisk for bransjen.

Frykter konkursbølge

Stendis advokat Eirik Edvardsen mener det er dramatisk om saksøkerne vinner fram med sine krav.

– Beregningen saksøkerne legger til grunn, vil være dramatiske. Konsekvensen vil bli betydelige for mange aktører i bransjen, sa han i lagmannsretten.

FRYKTER UTFALLET: Stendis advokat Eirik Edvardsen frykter dramatiske konsekvenser dersom saksøkerne vinner fram. Her er han sammen med regiondirektør Bjørn Eide (med ryggen til) da saken ble behandlet i tingretten.

FRYKTER UTFALLET: Stendis advokat Eirik Edvardsen frykter dramatiske konsekvenser dersom saksøkerne vinner fram. Her er han sammen med regiondirektør Bjørn Eide (med ryggen til) da saken ble behandlet i tingretten.

Werner Juvik

– Ni av ankepartene (omsorgsarbeiderne som klaget inn avgjørelsen fra Oslo tingrett, red.anm.) får en godtgjørelse på mer enn en million kroner dersom de vinner fram med sine krav og denne beregningsmetodikken. Det er det samme som ble lagt til grunn i Baos-saken, som altså endte med konkurs, sa advokat Eirik Edvardsen.

Baos-saken gikk for Drammen tingrett i 2019, og har mange likheter med denne. Det kommersielle omsorgsselskapet Baos ble dømt til å betale 12 millioner kroner til sju konsulenter, men slo isteden seg selv konkurs et halvt år senere.

Dette er Aleris/Stendi-saken

• I 2017 tok konsulenter i Aleris Ungplan & BOI kontakt med Fagforbundet. De ønsket hjelp med arbeidsforhold og oppsigelser.

• I 2018 stevnet 24 konsulenter Aleris med krav om etterbetaling for overtid, feriepenger med mer. De mener de reelt var arbeidstakere.

• Oslo tingrett ga fullt medhold i hovedspørsmålet om de reelt var arbeidstakere, til elleve av saksøkerne. De fikk likevel lite etterbetalt, siden tingretten ga Stendi medhold i at etterbetaling skal gjelde fra stevning ble levert og ikke tre år tilbake, som saksøkerne krevde.

• Saken gikk over tre måneder i Oslo tingrett, og fikk stor oppmerksomhet blant politikere og i medier.

• 22 av de 24 har anket. Det er avsatt åtte uker til ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

11.03.2021
08:15
11.03.2021 13:01Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig»


Flere saker