JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommersielle velferdstjenester:

Se hva som står på spill når 22 omsorgsarbeidere møter velferdsaktøren Stendi til ny runde i retten

– Livet gikk videre etter den nedslående dommen i tingretten, men jeg kjenner på den. Det skal bli godt å få saken opp igjen, sier Mats Rolfsen.
STÅR LØPET UT: Mats Rolfsen (til venstre) er en av de 22 omsorgsarbeiderne i ankesaken mot omsorgsgiganten. Saken starter tirsdag i Borgarting lagmannsrett.

STÅR LØPET UT: Mats Rolfsen (til venstre) er en av de 22 omsorgsarbeiderne i ankesaken mot omsorgsgiganten. Saken starter tirsdag i Borgarting lagmannsrett.

Werner Juvik

ola.tommeras@fagbladet.no

Han er en av de 22 omsorgsarbeiderne som tirsdag møter i ankesaken mot omsorgsgiganten.

Konflikten mellom omsorgsarbeidere og konsernet Stendi har skapt stor oppmerksomhet gjennom årene den har pågått.

– Utfallet er viktig for hele den kommersielle velferdsbransjen, mener Fagforbundets leder Mette Nord.

Nå står 22 av omsorgsarbeiderne klare for ny runde i Borgarting lagmannsrett. Den starter i morgen tirsdag og skal pågå i åtte uker framover.

Dom i Aleris-saken: Nederlag for Fagforbundet-medlemmene

Jobbet uten rettigheter

Omsorgsarbeiderne jobbet som konsulenter med arbeidstider langt forbi det lovlige, men krevde at de skulle vært å anse som fast ansatte. Kravet inkluderte etterbetaling for overtid, feriepenger med mer.

Da dommen falt i Oslo tingrett, fikk 13 av saksøkerne delvis medhold i at de skulle vært å anse som fast ansatte, men vant i liten grad fram med krav om etterbetaling og erstatning.

Stendi vant fullt ut mot 11 av saksøkerne.

Aleris brukte 70 prosent konsulenter – unngikk krav til lønns- og arbeidsvilkår

– En sprikende kvasidom

Mats Rolfsen er av dem Oslo tingrett mener at skulle hatt overtid og arbeidsforhold som fast ansatt og ikke som konsulent.

Likevel vant han ikke fram med kravet om etterbetaling da tingretten mente det var foreldet. Beregningene tingretten gjorde vil bli belyst på nytt i Borgarting lagmannsrett.

– En kvasidom. Den sprika veldig, sier Mats Rolfsen om dommen fra Oslo tingrett. Han viser til at ansatte som bor under samme tak og jobbet på samme sted, ble vurdert forskjellig i tingretten.

– Ankesaken blir spennende, men selv om vi ikke vant fram på mange punkter, så oppnådde vi mye – det har skjedd endringer. Konsulentbruken har gått veldig tilbake, påpeker han.

Konsulent i retten: – Aleris ville at vi skulle trikse med fakturaer og bytte penger for å se ut som selvstendig næringsdrivende

Klare for ny runde i retten

Både saksøkerne og Stendi har vært gjennom lange runder i retten, men allerede dagen da dommen falt i Oslo tingrett, gjorde de fleste av saksøkerne det klart at de var beredt til å brette opp ermene og gå på en ny runde.

Rettssaken i Oslo tingrett varte i nesten tre måneder. Foran rettsbehandlingen lå halvannet år med forberedelser.

Opprinnelig ble søksmålet tatt ut mot Ungplan & BOI som var heleid av Aleris-konsernet. Underveis ble Aleris kjøpt opp av det gigantiske konsernet svenske Ambea og omdøpt til Stendi. Stendi kontrollerer etter oppkjøpene en fjerdedel av omsorgsmarkedet i Norge.

– En av de viktigste sakene i vår tid

Fagforbundet mener Stendi-saken er en av de viktigste arbeidslivssakene i vår tid.

Utfallet kan avgjøre om den kommersielle delen av velferdsbransjen fortsatt kan omgå arbeidsmiljøloven ved at omsorgsarbeidere jobber som oppdragstakere.

Når arbeidere er oppdragstakere, mister de beskyttelsen fra arbeidsmiljøloven og retten til feriepenger, overtidsbetaling og pensjon. Dersom omsorgsarbeiderne taper saka, kan konsekvensen bli at flere arbeidstakere blir omklassifisert til oppdragstakere og selvstendig næringsdrivende.

– Blir denne dommen stående, vil arbeidsmiljøloven langt på vei bli satt ut av spill. Da kan norske arbeidsgivere frasi seg alt ansvar, de kan gå tilbake til å bruke selvstendig næringsdrivende uten rettigheter, istedenfor å ha ansatte. Det vil være ne oppskrift for ansvarsfraskrivelse, sier Fagforbundets leder Mette Nord i en pressemelding.

Tajik om Aleris-dommen: – Kan være grunn til å gjøre lovendringer

Warning
Annonse
Annonse