JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS:

Hauglie frikjenner NHO fra å sette EØS-avtalen på spill

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) tok NHO i forsvar da EØS-avtalen kom på banen i Stortingets spørretime.
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

Martin Guttormsen Slørdal (arkivfoto)

helge@lomedia.no

– Det er helt legitimt at de kjemper for sine egne medlemmer, svarte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) på direkte spørsmål fra stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Det er LO-leder Hans-Christian Gabrielsen som mener NHO og regjeringen framprovoserer EØS-skepsisen i fagbevegelsen fordi man tar omkamper i ESA på norske rettsavgjørelser.

Ap-leder Jonas Gahr Støre forstår LO-lederen, som han mener advarer mot en lettvint og lite gjennomtenkt holdning i forhold til ansvaret vi alle har til å hegne om en arbeidslivsmodell som er spesiell i Europa.

– Noe som er fullt mulig innenfor EUs rammeverk, men som også krever at arbeidsgiversiden ser betydningen av å ta felles ansvar, har Støre tidligere sagt til FriFagbevegelse.

Hauglie poengterte i Stortinget hvor viktig EØS-avtalen er for Norge. En avtale hun mener Norge er helt avhengig av.

– EØS-avtalen er bra for Norge og bra for norske arbeidsfolk. EØS-mostanderne hopper glatt over fordelene EØS-avtalen har for norske arbeidsplasser, mener Hauglie.

EØS-skepsisen i fagbevegelsen bekymrer LO-lederen

– Gjør for lite

Ap-leder Jonas Gahr Støre åpnet den muntlige spørretimen onsdag, med hjelp fra politikere fra fagbevegelsen innbefattet Øyvind Langholm Hansen og Leif Sande, samt Hadia Tajik.

– Regjeringen gjør alt for lite for å bekjempe sosial dumping, hevdet Ap-politikerne med Støre i spissen.

– Vedtak i Stortinget følges ikke opp, og handlingsrommet innenfor EØS utnyttes ikke. De fleste i Norge jobber i et godt regulert arbeidsliv. Men mange er redd for å miste jobben til utenlandske arbeidere. Slik skal det ikke være. I Norge skal norske lønns- og arbeidsvilkår gjelde, sa Jonas Gahr Støre.

– Regjeringen er passive i møte med useriøsitet. Det er bra med arbeidslivskrimsentre. Men det holder ikke å jobbe mot kriminaliteten. Det dekker ikke opp det store feltet under kriminaliteten, kategorisert som sosial dumping, poengterte han.

Han viste til at det om en drøy uke innføres nye innleieregler etter vedtak i Stortinget, som betyr skjerpede krav til fast ansettelse og utvidet adgang for arbeidstakere til å kreve fast ansettelse. Det er også vedtatt begrensninger i muligheten til å inngå tariffavtale om innleie av arbeidskraft.

– Ennå har ikke regjeringen forberedt hvilker sanksjoner som skal gjelde hvis disse reglene brytes, ifølge Støre.

– Det handlingsrommet som trengs for å ivareta trygge arbeidsplasser med lønninger det går an å leve av, finnes innenfor EØS-avtalen. Det er fulgt opp med forslag i Stortinget. Men det forutsetter at regjeringen bruker handlingsrommet, påpekte Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Arbeidsministeren var på ingen måte enig i kritikken.

– Det er feil at vi ikke gjør noe for å bekjempe sosial dumping. Vi gjør veldig mye. Og selvsagt følger vi opp vedtak i Stortinget, svarte Anniken Hauglie.

– Denne regjeringen har virkelig tatt tak i denne problematikken. Det er stor enighet med partene i arbeidslivet om tiltakene vi har satt i gang, svarte Hauglie og viste spesielt til opprettelsen av de mange arbeidslivskrimsentrene.

Regjeringa nedprioriterer arbeidet mot sosial dumping, mener LO

Sosial dumping i system

Støre viste tilbake på det store feltet med sosial dumping som ligger under det som skjer av arbeidslivskriminalitet. Leif Sande pekte på at det er definert en ny standard med lokalt ansatte som pendler.

– Dette er sosial dumping satt i system, hevdet Sande.

Fellesforbundet har over tid registrert en praksis hvor arbeidsgivere, spesielt innen bygg og verft, benytter adgangen til gjennomsnittsberegning av arbeidstiden i arbeidsmiljøloven for «lokalt ansatte». Det skal bare brukes for de som betegnes som pendlere. Brukes det overfor såkalte lokalt ansatte, brukes gjennomsnittsberegning på feil grunnlag og vedtaket kan omgjøres.

Etter denne presiseringen dukket imidlertid begrepet «frivillig pendler» med «lokal ansettelse» stadig oftere opp, oppdaget Fellesforbundet. På denne måten omgås reglene. For «frivillig pendlere» med «lokal ansettelse» bortfaller nemlig rettighetene til å få dekket reise, kost og losji (RKL) etter allmenngjøringsforskriftene som har slike bestemmelser. Arbeiderpartiet har levert inn et representantforslag om gjennomsnittsberegning som vil utviske konkurransevridningen dette medfører.

Anniken Hauglie varsler nå at hun ikke støtter dette forslaget.

Fellesforbundet vil avskaffe «apartheid-lignende tendenser» i byggebransjen

Annonse
Annonse