JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs jurister oppsummerer årets saker:

Her er de viktigste triumfene for LO og fagbevegelsen i 2019

Året har gitt oss en lang rekke seirer i store og prinsipielle saker, mener LOs sjefjurist.
Streikende sykkelbud i Foodora under støttemarkeringen på Youngstorget i august. Etter fem ukers streik signerte Foodora tariffavtale.

Streikende sykkelbud i Foodora under støttemarkeringen på Youngstorget i august. Etter fem ukers streik signerte Foodora tariffavtale.

Håvard Sæbø

aslak@lomedia.no

Atle Sønsteli Johansen er leder av LOs juridiske avdeling. Han har, på oppfordring fra FriFagbevegelse, satt opp en liste med de viktigste sakene som LO-advokatene har håndtert i løpet av 2019.

– Det har vært et svært hektisk og meget godt år for den juridiske avdelingen og LOs forbund når vi skal oppsummere året i domstolene, understreker Sønsteli Johansen.

ph

Størst og viktigst

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen omtaler den juridiske avdelingen i LO som den største og viktigste i norsk arbeidsliv. Han er stolt over den jobben som avdelingen har gjort vegne av de nær 950.000 medlemmene i LO i løpet av året.

– LO-advokatene går i krigen for medlemmene, og svært ofte vinner de slaget også, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Av de mange viktige seirene, som har hatt avgjørende betydning for norske arbeidstakere, trekker LO-lederen fram ansiennitetssakene mot Skanska og Telenor i Høyesterett, i tillegg til Rikslønnsnemdas avgjørelse i sykehusstreiken. Sistnevnte sak ga LO Stat fullt medhold og tariffestet hovedkravet i streiken, nemlig pensjon for små stillingsbrøker.

– LO-advokatenes arbeid er en viktig medlemsfordel. Det går ikke an å overdrive betydningen av å ha disse folkene i ryggen hvis man skulle trenge dem som LO-medlem, sier Gabrielsen

Tre års kamp er over

LO-advokatene fører saker for retten og rådgir LOs medlemmer i juridiske spørsmål. Advokatene skriver både om de sakene de arbeider med og andre arbeidsrettslige spørsmål. Dette er de viktigste triumfene for LO og fagbevegelsen i 2019, ifølge LOs sjefjurist:

ph

Februar: Høyesterett avsier dom i Skanska-saken. Tre års kamp er over. De seks anleggsarbeiderne får beholde jobben i Skanska. Anken fra NHO og Skanska blir avvist og oppsigelsene kjent ugyldig. Høyesterett bygger sin avgjørelse på tidligere dommer fra Arbeidsretten og fastslår at det ved nedbemanning skal tas utgangspunkt i ansiennitet. Det etableres også strenge saksbehandlingskrav fra Høyesterett hvis arbeidsgiver skal fravike ansiennitet.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Anleggsarbeiderne får beholde jobben i Skanska

Juni: Dom fra Borgarting lagmannsrett. Arbeidstaker vinner fram med at også merarbeid i et vikarbyrå gir rett til utvidelse av den faste stillingen i en kommune. Det er første gang en norsk domstol fastslår at innleide har fortrinnsrett i den virksomhet arbeidet utføres og ikke kun hos egen arbeidsgiver (vikarbyrået). Dommen ble ikke anket.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Sunita vant over Oslo kommune etter ti år som timevikar. Nå slipper hun å jage enkeltvakter

Juni: Forsvarsrenholderne får medhold i to av tre punkter i saken mot ISS. Det blir omtalt som en stor seier av lederen i Norsk Tjenestemannslag (NTL). De 61 renholderne som gikk fra Forsvaret til ISS, får beholde særalderspensjonen og oppsigelsesfristen sin, men får ikke med seg AFP-opptjeninga, sier lagmannsretten. Saken er anket til Høyesterett, som også skal ta stilling til om AFP tapet må dekkes.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Forsvarsrenholderne fikk medhold i to av tre punkter i saken mot ISS

Juni: Kabinansatte i SAS skal få diettpenger tilbakebetalt, fastslår Arbeidsretten. Pilotene i SAS fikk økning i diettsatsene med rundt 10 prosent i tariffoppgjøret 2017 med virkning fra 1. april 2017. Kabinansatte fikk samme økning, men med virkning fra ni måneder senere. Nå får de de kabinansatte samme diettregulering som pilotene, det vil si en økning i diettsatsene med 10 prosent i tariffoppgjøret med virkning fra 1. april 2017.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Kabinansatte i SAS skal få diettpenger tilbakebetalt, slår Arbeidsretten fast

Full seier for LO

Juli: Ansatte vinner over firma som nektet å ansette fagorganiserte arbeidere. Norse-saken ender med full seier for LO. Bergen tingrett fastslår at 45 polske medlemmer i LO-forbundet NNN ble ulovlig diskriminert fordi de var organisert i NNN. Deres lovbestemte fortrinnsrett til stilling ble dermed også krenket. Samtlige 45 NNN-medlemmer får nå erstatning på fra 326.000 kroner til 100.000 kroner. I tillegg får samtlige 47.542 kroner som konsekvens av at NNN også ble tilkjent erstatning for saksomkostningene. Saken er anket og ikke rettskraftig.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Ansatte vant over firma som nektet å ansette fagorganiserte arbeidere

August: Dom i sak mot Elkøp. De ansatte hos elektronikk-giganten får medhold på alle punkter i dommen fra Nedre Romerike tingrett. Elkjøp sa opp 40 ansatte etter at de fikk tariffavtale. Det er ulovlig, slår retten fast. De 13 ansatte som gikk til søksmål, fikk dermed krav på fortsatt ansettelse i Elkjøp. Arbeidsgiver ble dømt til å betale mer enn én millioner kroner i erstatning og oppreisning til de ansatte, i tillegg til fulle sakskostnader.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Elkjøp sa opp 40 tilsette etter at dei fekk tariffavtale. Det var ulovlig, slår retten fast

September: Foodora signerer tariffavtale, og syklistene får både lønnsøkning og kompensasjon for å holde klær og utstyr etter en fem uker lang streik. Nesten 14 timer med mekling endte med tariffavtale for sykkelbudene. Under konflikten leide Foodora inn sykkelbud for å dempe skadevirkningene ved arbeidskonflikten. LO-advokatene mente dette var ulovlig innleie og krevde at de som var innleid fikk fast stilling i selskapet. Tvisten ble løst ved at Foodora etterkom kravet.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Sykkelbudene får både lønnsøkning og kompensasjon for klær og utstyr

Vant jobben tilbake

Oktober: Seier for EL og IT Forbundet i Borgarting lagmannsrett. Energimontør Geir Birger Bylterud ble oppsagt etter 34 år hos Nettpartner. Nå hadde han vunnet jobben tilbake. Lagmannsretten kommer fram til at oppsigelsen er ugyldig. Bylterud får oppreisningserstatning, og arbeidsgiver må også betale saksomkostningene. Dommen understreker at arbeidsgiver har en klar tilretteleggingsplikt, og at denne plikten tolkes strengt.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Energimontør Geir Birger ble oppsagt etter 34 år hos Nettpartner. Nå har han vunnet jobben tilbake

Oktober: Bartender Steinar Gundersen og de andre cateringansatte protesterte da Color Line brukte tipset til å dekke arbeidsgiveravgift. Nå får de pengene tilbake. Sjømannsforbundet og LO truet med rettssak. Partene ble også enige om at de ansatte får etterbetalt trekkene i tips som allerede er gjennomført. Tilsvarende saker pågår fortsatt med flere hoteller og restauranter.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Steinar og kollegene protesterte da Color Line brukte tipset til å dekke arbeidsgiveravgift. Nå får de pengene tilbake

Oktober: Telenor-ansatt mistet jobben etter 32 år. Oppsigelsen er ugyldig, fastslår Høyesterett. Ergo: Fullt medhold i saken for EL og IT Forbundet og LO. Telenors praksis er i strid med ansiennitetsprinsippet i Hovedavtalen. Telenor ble dømt til å betale medlemmet og forbundets sakskostnader for alle instanser, totalt rundt 1,2 millioner kroner.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Telenor-ansatt mistet jobben etter 32 å. Oppsigelsen er ugyldig, fastslår Høyesterett

Vant mot Coca-Cola

November: 18 serviceteknikere gikk til sak mot arbeidsgiver for å få betalt for den tida de bruker på å kjøre til og fra kunder. Resultat: Seier mot Coca-Cola i Eidsivating lagmannsrett. Arbeidergiveren pålegger serviceteknikerne å kjøre opptil én time hver dag på sin fritid. Men det kan de ikke fortsette å gjøre. Den ferske dommen fra Eidsivating lagmannsrett slår enstemmig fast at den pålagte kjøretida for disse teknikerne også er arbeidstid. Lagmannsretten antok samtidig at overenskomsten og arbeidsavtalen ikke utbetalte lønn denne reising, og dette spørsmålet har NNN og serviceteknikerne anket inn for Høyesterett.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Reisetid er arbeidstid, ifølge ny dom

Saken fortsetter under bildet

Rødt-leder Bjørnar Moxnes besøker streikende fra FO og Fagforbundet utenfor Ullevål sykehus.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes besøker streikende fra FO og Fagforbundet utenfor Ullevål sykehus.

Tori Aarseth

November: Rikslønnsnemnda gir ansatte i sykehusene rett til pensjonsopptjening også for dem som jobber under 20 prosent. Dette var det store stridsspørsmålet under sykehusstreiken som varte i tre uker i juni, der over 800 ansatte i seks ulike helseforetak var omfattet av streiken. Helsefagarbeider Emelie Johanne Johansen jobbet i en 16,4 prosent stilling, men nå får hun pensjon for jobben hun gjør. Før kjennelsen i Rikslønnsnemnda, var hun blant Fagforbundet-medlemmene som ikke hadde rett på tjenestepensjon. Nå får også deltidsansatte i små stillinger pensjon fra første krone.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Emelie Johanne jobbet i en 16,4 prosent stilling. Nå får også hun pensjon for jobben hun gjør

November: Fagbevegelsen vinner en viktig seier. Arbeidsretten slår fast forsøk med unormal arbeidstid skal godkjennes av hovedsammenslutningene og departementet. Lokale avvik fra arbeidstidsbestemmelsene i loven må godkjennes av tariffpartene. Det er altså ikke tilstrekkelig å innhente samtykke fra Arbeidstilsynet.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Statsansattes arbeidstid: Nå har fagbevegelsen vunnet en viktig seier

… Og dette var den største nedturen for LO

August: Dom i Arbeidsretten: Renholdere får ikke betalt for tiden de forflytter seg mellom oppdrag. I tvist om forståelsen av renholdsoverenskomsten får NHO medhold i at «bedrift» skal bety oppdragsgiver. ISS og andre av de store renholdsselskapene har sagt at de ikke vil følge Arbeidsrettens dom, men fortsette sin tidligere praksis med å betale lønn ved forflytning mellom oppdrag.

Dette skrev FriFagbevegelse om saken: Renholdere får ikke betalt for tiden de forflytter seg mellom oppdrag

Om LOs juridiske avdeling

• I 2019 ble forbundene tilkjent cirka 13 millioner kroner i advokatutgifter/saksomkostninger i saker håndtert av LO-advokatene.

• Idømte omkostninger for forbundene i saker håndtert av LO-advokatene var i 2019 på i overkant av to millioner kroner.

• Hver måned får LO medlemmer i snitt utbetalt cirka 10-12 millioner kroner i erstatning i saker som LO-advokatene behandler. Trygdesaker og utbetaling fra Nav kommer i tillegg.

• Avdelingen har til enhver tid cirka 1.100-1.400 tvistesaker til behandling, og til enhver tid cirka 200-300 tvistesaker/søksmål for domstolene. De fleste av rettssakene løses ved forlik uten dom, men om lag 50-70 av sakene ender hvert år med dom.

Annonse
Annonse

Om LOs juridiske avdeling

• I 2019 ble forbundene tilkjent cirka 13 millioner kroner i advokatutgifter/saksomkostninger i saker håndtert av LO-advokatene.

• Idømte omkostninger for forbundene i saker håndtert av LO-advokatene var i 2019 på i overkant av to millioner kroner.

• Hver måned får LO medlemmer i snitt utbetalt cirka 10-12 millioner kroner i erstatning i saker som LO-advokatene behandler. Trygdesaker og utbetaling fra Nav kommer i tillegg.

• Avdelingen har til enhver tid cirka 1.100-1.400 tvistesaker til behandling, og til enhver tid cirka 200-300 tvistesaker/søksmål for domstolene. De fleste av rettssakene løses ved forlik uten dom, men om lag 50-70 av sakene ender hvert år med dom.