JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Håvard Sæbø

Arbeidslivskriminalitet:

Her er regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet

I løpet av våren skal regjeringen lansere eBevis som skal gjøre det lettere for alle å undersøke om en virksomhet er seriøs.05.02.2019
16:12
10.04.2019 20:37

torgny@lomedia.no

Regjeringen lover at det skal bli lettere for alle å kontrollere om en leverandør er seriøs. I løpet av våren skal tjenesten eBevis lanseres. Gjennom denne nettbaserte tjenesten skal kjøperne av tjenester få tilgang til firmaattest, informasjon om konkurs og regnskap fra Brønnøysundregistrene, samt restanser på skatt og merverdiavgift fra Skatteetaten. Poenget er at denne tjenesten skal gi brukerne opplysninger i sanntid, at opplysningene skal oppdateres fortløpende.

Nå kommer både regjeringen og Ap med nye planer mot arbeidslivskriminalitet

31 forslag

Dette er et av de konkrete tiltakene i regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet. Det er andre gang regjeringen reviderer strategien, og den ble lagt fram på et møte med partene i arbeidslivet tirsdag morgen.

Til sammen har regjeringa samlet 31 tiltak i strategien. Sentralt i arbeidet med strategien mot arbeidslivskriminalitet er samarbeidet med partene i arbeidslivet. Bygg- og anleggsbransjen blir fremhevet. Det blir også etableringen av et nytt bransjeprogram for bilpleie.

I løpet av våren vil Barne- og likestillingsdepartementet legge fram en stortingsmelding om forbrukerpolitikk. Der vil det bli drøftet hvordan en som vanlig forbruker kan bidra til å motvirke arbeidslivskriminalitet.

1.000 kriminelle gjengangere står bak hver sjette konkurs

Samarbeid med etatene og partene

– Den strategien som er utarbeidet nå er utarbeidet i samarbeid med etatene og organisasjonene, og det har kommet mange gode innspill, sier arbeidsminister Anniken Hauglie. Det har vært hennes departement som har koordinert arbeidet med dokumentet.

Det var statsminister Erna Solberg som la fram strategien. Med seg hadde hun finansminister Siv Jensen, arbeidsminister Anniken Hauglie, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid. Dette var det vanlige møtet i kontaktsutvalget der lederne for alle arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene møter regjeringa. Siste del av møtet handlet om landets økonomiske situasjon før vårens lønnsoppgjør. Den siste delen av møtet var viet arbeidskrimstrategien.

Revisjonsplikt

– Det er svært enkelt å starte og drive selskap i Norge svart. Hvorfor gjør dere ikke noe med at det er så enkelt å etablere selskap og utvider revisjonsplikten?

– Det er en balanse mellom de seriøse og de useriøse. Vi ønsker ikke å gjøre det vanskeligere for de seriøse, så vi har gått kontrollveien, var statsminister Erna Solbergs svar på spørsmålet fra FriFagbevegelse.

– Men gå kontrollveien, og fjerne revisjonsplikten på selskaper med omsetning på under fem millioner kroner. Det henger vel ikke helt sammen?

– Det er store kostnader for firmaer med lav omsetning hvis en krever revisjon. Vi mener at det holder å føre regnskap, svarte statsministeren.

Saken fortsetter under bildet.

Arbeidsminister Anniken Hauglie, finanansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid presenterer regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet.

Arbeidsminister Anniken Hauglie, finanansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid presenterer regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet.

Arbeids- og sosialdepartementet

ID-kort

I arbeidskrimstrategien er det et eget avsnitt med registerordninger og kvaliteten på IDer. Mange offentlige registrere som Folkeregisteret, Enhetsregisteret, arbeidstakerregisteret (Aa-registeret) og Merverdiregisteret inneholder feil og unøyaktigheter som kriminelle i arbeidslivet kan utnytte. Arbeids- og sosialdepartementet har sett på spørsmålet om å innføre en registreringsplikt for utenlandske tjenesteytere som utfører oppdrag midlertidig i Norge. Sverige og Danmark har allerede slike ordninger.

Ventet en stund

Regjeringen lover også at nye nasjonale ID-kort skal komme til alle norske borgere i løpet av 2020. Etter hvert skal dette også tilbys utenlandske statsborgere som har arbeid i Norge.

– Det er mange gode innspill, sier NHO-leder Ole Erik Almlid. Han er blant annet fornøyd med opplegget for informasjonsdeling og at det blir lagt vekt på trepartssamarbeidet, men han er utålmodig når det gjelder nasjonale ID-kort.

– Jeg skjønner at det er viktig at det blir gjort ordentlig, men nå har vi ventet en stund på dette, så nå håper vi at det kommer snart.

Skattedirektøren avviser Civitas påstand om overdrevet kriminalitet i arbeidslivet

Som vann

– Det er bra med en ny strategi, og vi kjenner igjen tiltak som vi har spilt inn, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Arbeidslivskriminalitet er som vann. Det finner stadig nye veier å gå og derfor må strategier og tiltak fortløpende forsterkes og tilpasses. Det er dessverre litt for mange av tiltakene som regjeringen foreslår som skal vurderes og utredes, ses nærmere på. Det er synd fordi da blir tiltakene mindre kraftfulle eller skyves ut i tid, sier LO-lederen.

LO er heller ikke fornøyd med omtalen av sosial dumping. Sosial dumping er mer omfattende og henger nøye sammen med arbeidslivskriminalitet. Bekjempelse av sosial dumping er viktig og vi hadde ønsket oss en tydeligere og mer kraftfull omtale av det i strategien.

Dette er tiltakene regjeringen foreslår:

1 Trepartssamarbeid mot arbeidslivskriminalitet

2 Arbeide videre med treparts bransjesamarbeid i utsatte bransjer

3 Tiltak for å fremme seriøsitet i bygge- og anleggsnæringen

4 Styrket tverretatlig samarbeid om forebygging av arbeidslivskriminalitet

5 Næringslivskontakter i politiet

6 Utvikle tjeneste som gjør det lettere å kontrollere om leverandører er seriøse – eBevis

7 Informasjon og oppfølging av regelverket for offentlige anskaffelser

8 Samarbeid mot svart økonomi

9 Gjøre det enklere for forbrukere å velge seriøse aktører

10 Gjøre det enklere for private virksomheter å være seriøse

11 Styrket oppfølging av leverandører ved innkjøp av arbeidsmarkedstiltak

12 Styrket kunnskap om arbeidslivskriminalitet

13 Kartlegge utviklingen av tilknytningsformer i arbeidslivet og bruken av allmenngjøring av tariffavtaler

14 Målrettet informasjonsarbeid overfor utenlandske arbeidstakere og arbeidsgivere

15 Økt oppmerksomhet overfor ofre for tvangsarbeid og menneskehandel

16 Videreutvikle det tverretatlige samarbeidet

17 Styrket samarbeid og oppfølging i vei- og transportsektoren

18 Styrket informasjonsdeling mellom offentlige myndigheter

19 Mer effektiv sanksjonering

20 Styrket håndheving av ulovlig innleie

21 Effektiv inndragning

22 Bedre tilgang til konkursopplysninger

23 Etatenes samarbeid med arbeids- og næringslivet

24 Bedre registerkvalitet i offentlige registre

25 Bedre registrering og oppfølging av tjenesteytere og utsatte arbeidstakere

26 Sikrere ID-dokumenter

27 ID-kontroll ved utstedelse av D-nummer og ¬helhetlig ansvar for EØS-borgere

28 Utrede knytning av biometri mellom Folkeregisteret, passregisteret og utlendingsregisteret

29 Gjennomføre utsendingsdirektivet i norsk rett

30 Styrket samarbeid på europeisk nivå

31 Forsterke det internasjonale samarbeidet ¬mellom kontrollmyndigheter

Riksadvokaten vil ha strengere straff for enklere forbrytelser

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.02.2019
16:12
10.04.2019 20:37Mest lest

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

Fagforbundet-leder Mette Nord

Fagforbundet-leder Mette Nord

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.

– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.

Helge Rønning Birkelund

– For 70 år siden sto bestefar med lua i hånda og ventet på jobb. I dag sitter flere av mine venninner med mobilen i hånda og venter på ekstravakter

RETTSSAK: Dumitrescu venter på dommen fra Sunnhordland tingrett etter rettsforhandlingene i slutten av mars. Han krever jobben tilbake, erstatning og oppreisning.

RETTSSAK: Dumitrescu venter på dommen fra Sunnhordland tingrett etter rettsforhandlingene i slutten av mars. Han krever jobben tilbake, erstatning og oppreisning.

Eivind Senneset

Klubbleder Adrian ble oppsagt: – Stolt over å være med i Tajiks tale


Flere saker