Northconnect:
Høyre og Ap avfeier at den nye energiloven gir klarsignal for Northconnect
Ingen som helst grunn til å så tvil om Northconnect, mener både Tina Bru (H) og Jonas Gahr Støre (Ap).
Tina Bru på Høyres landsmøte fredag.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
I et nytt lovutkast heter det at konsesjon for å eie og drive utenlandskabler i fremtiden bare skal gis til Statnett.
Før nye kabelprosjekter igjen kan bli aktuelle skal det gjennomføres en ordentlig evaluering av dem som i dag er under bygging.
Lovutkastet baserer seg på et kompromiss i Stortinget. Nå bekrefter olje- og energiminister Tina Bru overfor FriFagbevegelse at avtalen regjeringspartiene inngikk med Arbeiderpartiet i Stortinget står ved lag og vil bli innfridd.
• Stortinget stoppet omstridt strømkabel til Storbritannia: – En spiker i NorthConnect-kista
Det gjør hun blant annet som et tilsvar til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som fredag gikk ut i avisen Klassekampen å sådde tvil om dette.
Det samme gjør Ap-leder Jonas Gahr Støre.
– Jeg ser noen forsøker å skape en helt unødvendig tvil om det et stort flertall i Stortinget har gjentatt gang på gang. La meg oppsummere: Det blir ingen nye kabler nå, verken NorthConnect eller andre. Det kommer ingen kabler noen gang som ikke oppfyller de helt klare kriteriene som er satt, sier Støre til FriFagbevegelse.
• Ap-leder Jonas Gahr Støre sier nei til strømkabelen NorthConnect
– Det handler om at fellesskapet skal eie kabler, de skal være samfunnsøkonomisk lønnsomme og det skal basere seg på en evaluering av eksisterende utenlandskabler. Det er står et bredt flertall på Stortinget bak. Formuleringene i et høringsutkast har begrenset interesse, sier Jonas Gahr Støre.
– Å skape en usikkerhet rundt det er helt unødvendig og ment for å skape en unødvendig usikkerhet blant industrifolkene, mener Jonas Gahr Støre.
Trygve Slagsvold Vedum sier følgende til FriFagbevegelse:
– Vi tar bare på alvor det som faktisk står i forslaget fra Høyre-regjeringen, og der legger de til rette for kabelen. En kabel som Høyre og Frp har ivret for, og de endret loven for å få den bygd.
Han reagerer på at skjæringspunktet for lovforslaget blir fra starten av 2020, og mener man da åpner opp for NorthConnect-kabelen.
– Blir kabelen bygd, slik det legges til rette for, er det et angrep på norsk industri og norske industriarbeidsplasser. Kraftpris er et avgjørende grep for at Norge skal ha en ledende kraftindustri.
• Nå er utenlandskabelen North Connect skrinlagt
Skaper en strid
Olje- og energiministeren mener dette altså er for å skape en splid som det ikke er noe grunnlag for.
– Konsesjonssøknaden til NorthConnect er utsatt fordi regjeringen mener det er for mye usikkerhet knyttet til det, sier hun til FriFagbevegelse.
– Nå har vi sendt lovforslaget om å endre energiloven ut på høring. Det er en del av avtalen vi ble enig om i Stortinget. Nå innfrir vi det. Vi holder avtalen. Det kommer ikke til å skje noe umiddelbart i forhold til dette. Vi har ikke noe grunnlag for å gå videre med denne saken nå. Vi må først høste erfaringer med de to kablene som er under bygging, sier Tina Bru til FriFagbevegelse.
Kravet i forhold til de erfaringene er blant annet at en ny utenlandskabel må være samfunnsøkonomisk nyttig.
– Alle deler av avtalen står ved lag, bekrefter Tina Bru.
– De som mener at denne kabelen vil bli bygget, må gjerne mene det. Men jeg synes det er litt merkelig all tid dette er satt i bero. Jeg vil anta at de også som oss er opptatt av å se hvordan kraftsystemet er lagt etter at vi har økt utvekslingskapasiteten med 50 prosent. Hvor står vi. Det ligger jo noen år fram i tid før vi kan finne ut av det.
• Fagforeninger demonstrerte mot NorthConnect-kabelen
Energiloven vil ikke ha tilbakevirkende kraft. Hun mener imidlertid at det heller ikke gir en automatikk om at det vil gi en mulighet for North Connect.
– Det må vi i så tilfelle løse hvis vi kommer dit. Men det er altfor tidlig å ta den debatten nå, sier Tina Bru.
– Energibehovet i Europa har endret seg. I Europa produseres det mer og mer fornybart. Det er ikke all energi de kan bruke selv. Så de får jo utfordringer i forhold til eget nett hvis de ikke har et sted å sende det. Det er prematurt allerede nå å mene at dette vil være en ubetinget dårlig ting eller en god ting for Norge. Vi må vente å høste erfaringene. Det er litt rart at ikke de som er mot North Connect også vil gjøre det, sier Tina Bru.
• NVE: NorthConnect-kabelen vil være lønnsom
Klokkeklar forventning
Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, forutsetter selvfølgelig at et gjeldende stortingsvedtak følges opp.
– Spørsmålet om hvorvidt North Connect skal bygges ikke, reguleres av avtalen som ble inngått i Stortinget i forbindelse med tredje energimarkedspakke. Avtalen slår fast at det ikke skal bygges flere kabler, før vi har høstet erfaringer med de to som er under bygging. Den sier også at alle eventuelle fremtidige kabler skal eies og driftes av Statnett, og at de må være samfunnsøkonomisk lønnsomme. Det betyr at det ikke blir noe NorthConnect, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.
Ørjan Normann, leder av Husnes Kjemiske fagforening ved Hydro Husnes og leder av Samarbeidskomiteen for aluminium i Industri Energi poengterer:
– For meg er dette egentlig veldig klart. De høyeste tillitsvalgte i landet, er de vi velger til Stortinget. Da er det en klokkeklar forventning om at de overholder de avtalene de inngår. Her er det et bredt flertall på Stortinget, og da er det en selvfølge for meg at dette blir overholdt av våre tillitsvalgte, uavhengig av partitilhørighet.
– Vi vil jo ikke at North Connect-kabelen skal bli bygd. Vi vi har valgt å stole på avtalen. Da er det en klokkeklar forventning at det blir gjennomført på den måten.