3. oktober er den høytidelige åpninga av neste sesjon i Stortinget. Her fra åpninga i fjor.
Torstein Bøe / NTB
Fra arbeidsmiljø til strøm
Hva skjer på ditt område? Sjekk hva politikerne jobber med i høst
Styrking av retten til heltid og innstramminger i bemanningsbransjen er blant de viktigste sakene som skal behandles denne høsten. Her får du en oversikt over hva som skjer politisk framover.
herman@lomedia.no
Snart går Stortinget ut av den nesten fire måneder lange sommerdvalen.
Med unntak av det ekstraordinære strømmøtet 19. september, møtes Stortinget for første gang etter ferien 30. september. Det er siste gang Stortinget møtes i den nåværende sesjonen.
Den neste sesjonen i Stortinget åpnes med at Stortinget møtes og konstituerer seg 1. oktober, den høytidelige åpninga av Stortinget er 3. oktober.
Flere viktige saker som går ut over arbeidslivet og arbeidsfolk skal behandles av Stortinget og regjeringa denne høsten.
Her kan du få et overblikk over hva som skjer politisk framover.
Forslag fra regjeringa
• 6. oktober legger Støre-regjeringa fram statsbudsjettet og nasjonalbudsjettet for 2022. Regjeringa har varsla et statsbudsjett med flere innstramminger. Pengebruken skal ned, men det gjenstår å se hvordan det vil påvirke arbeidslivet.
• Regjeringa har levert et lovforslag om å stramme inn i bemanningsbransjen. Regjeringa vil oppheve adgangen til innleie av arbeidskraft «når arbeidet er av midlertidig karakter». De vil også styrke innleide arbeidstakeres rettigheter til fast ansettelse etter tre år. De vil også åpne for å forby innleie fra bemanningsforetak i byggebransjen noen steder i Norge. Ligger til arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
• Regjeringa har levert et lovforslag om å styrke retten til heltid. Regjeringa vil ha en bestemmelse inn i arbeidsmiljøloven om at heltidsansettelse skal være hovedregelen, og at behov for deltidsansettelse skal dokumenteres av arbeidsgiver. Spørsmål om deltidsansettelse skal også drøftes med tillitsvalgte, foreslår regjeringa. Ligger til arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
• Regjeringa har ute flere høringer om EU-direktiv 2019/1152 om tydelige og forutsigbare arbeidsvilkår i EU. Direktivet går ut på å forbedre arbeidsvilkåra gjennom å fremme mer gjennomsiktige og forutsigbare arbeidsforhold. Det vil innebære endringer i arbeidsmiljøloven, statsansatteloven og skipsarbeiderloven.
• Regjeringa kommer med et lovforslag om krav til norske lønns- og arbeidsvilkår for sjøfolk som jobber på skip i norske farvann, norsk økonomisk sone og på sokkelen. Høringsfristen var 31. august.
Tips oss: Kjenner du til noen viktige arbeidslivssaker regjeringa eller andre politikere jobber med, tips oss gjerne! Du kan sende epost til herman@lomedia.no eller frifagbevegelse@lomedia.no.
Strøm
Under det ekstraordinære strømmøtet 19. september ble det fremma 94 ulike forslag for å løse problemene rundt de høye strømprisene.
MDG, Rødt og Frp ber om hurtigbehandling av strømforslaga, melder NTB.
Men leder av energi- og miljøkomiteen Marianne Sivertsen Næss (Ap) advarer mot det, og vil sikre at alle forslaga blir forsvarlig behandla i stortingskomiteene.
16. september la regjeringa fram en tiltakspakke for næringslivet, de kommer med en sak til Stortinget under møtet 30. september.
Strømprisene vil uten tvil bli et hett tema på Stortinget i månedene som kommer.
Fra partia
• Rødt foreslår å fjerne Arbeidstilsynets øvre gebyrgrense. I dag er det høyeste gebyret tilsynet kan gi for brudd på arbeidsmiljøloven 15 ganger grunnbeløpet i folketrygda. I dag tilsvarer det litt over 1,6 millioner kroner. De forsvarer forslaget ved å vise til at Konkurransetilsynet ikke har noen øvre gebyrgrense.
• Rødt vil også sikre at ansatte i utelivsbransjen får allmenngjort lønn.
• Rødt har også levert et forslag om å sikre reell streikerett. De foreslår at regjeringa skal gjennomgå og foreslå endringer i bruken av tvungen lønnsnemnd. Foreløpig behandlingsdato i Stortinget er 10. november.
• Rødt har varsla at de vil kalle inn samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til Stortinget for å forsvare regjeringas jernbanepolitikk denne høsten.
• Sosialistisk Venstreparti (SV) har varsla at de vil levere et forslag om stoppe oppdelinga av jernbanen på Østlandet.
• SV har levert inn et forslag for å om å styrke konkurransekraften til norske sjøfolk. Forslaget handler om å endre på tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk – blant annet å fjerne makstakene.
• Høyre har levert inn forslag om raskere saksbehandling for arbeidsinnvandrere utenfor EØS-området. De vil blant annet ha forenklinger for de som søker om fornyelse av arbeidstillatelse, og innføre en hurtig-ordning for høykompetent arbeidskraft.
• Venstre har levert inn forslag om en omstillingspakke for Finnmark. De vil blant annet gjennomgå skatte-, avgifts- og støttesystemet og vurdere forsterka økonomiske tiltak for økt bosetting og næringsaktivitet. De vil også se på utbygging av havvind i Finnmark, og støtte opp under utvikling av havbruksnæringa.
Utvalgsarbeid og lignende
• Fougner-utvalget leverte i fjor sin utredning (NOU) om den norske modellen og framtidas arbeidsliv. Regjeringa skal legge fram et stortingsforslag med bakgrunn i utvalgsarbeidet denne høsten. Her er forslagene fra Fougner-utvalget.
• I lys av pilotstreiken i SAS varsla regjeringa at de vil komme med en strategi for norsk luftfart denne høsten. De varsla også at de jobber med flere endringer i arbeidsmiljøloven som vil påvirke luftfarten, blant annet å lovfeste at arbeidsgiveransvaret i et konsern skal ligge på selskapet som styrer hverdagen til de ansatte, ikke datterselskapene.
• Den nye eierskapsmeldinga kommer i høst. Der vil regjeringa gå gjennom statens eierskap i selskaper, og komme med forslag til endringer. Et forslag kan for eksempel være å begrense lederlønninger i statseide selskaper. Staten har direkte eierskap i 71 selskaper, ifølge regjeringa.
• Regjeringa jobber også med en handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Ut fra det man kan se i statens innsynsportal, eInnsyn, er et utkast til handlingsplanen sendt ut til departementene.
• Det jobbes også med en egen handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i transportsektoren.
• Regjeringa har også åpna opp for å sende inn innspill til en handlingsplan mot rasisme og diskriminering, med høringsfrist 1. desember. Det blir nok derfor ikke lagt fram noen plan før tidligst våren 2023.
• Stortinget vedtok tidligere i år at regjeringa skal sette ned et utvalg som skal utrede og legge fram forslag til lovendringer for å styrke ansattes vern mot natt- og aleinearbeid. Utvalgsarbeidet skal være særlig retta mot ansatte i varehandelen.
Mest lest
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås
Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder
Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann.
Tri Nguyen Dinh
Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann
FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.
Håvard Sæbø
Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen
Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.
peopleimages/colourbox
Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv
Helsefagarbeider Sara Malene Henriksen jobber for at folk som er psykisk syke skal få hjelp i tide.
Kathrine Geard
Sara mistet moren i selvmord. Nå vil hun gjøre det lettere å tvangsinnlegge
Erik Fjellberg hjelp folk inn i arbeid.
Anita Arntzen
No må folk med «vanlege jobbar» gå på Nav
Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden.
Martin Guttormsen Slørdal
Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden
Streikevakt fra det svenske fagforbundet IF Metall utenfor Teslas filial i Malmö. Etter over fem uker med streik i Sverige, går nå danske 3F også til streik mot elbilselskapet.
Johan Nilsson / TT / NTB