JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem kan kalles tillitsvalgt? Nå vil Stortinget presisere begrepet

Det ble bråk da et verneombud inngikk en avtale om innleie av arbeidskraft. Nå slår Stortinget fast at dette er ulovlig.
Kaefer har ansatte som jobber med isolering av rør på oljeplattformer. Da de ville gjøre en avtale om å leie inn folk, gjorde de en avtale med verneombudet. Dette har fåttt fagbevegelsen til å reagere.

Kaefer har ansatte som jobber med isolering av rør på oljeplattformer. Da de ville gjøre en avtale om å leie inn folk, gjorde de en avtale med verneombudet. Dette har fåttt fagbevegelsen til å reagere.

Erlend Angelo

torgny@lomedia.no

Et flertall i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vil at regjeringa klargjør begrepene tariffavtale – og ikke minst hvem som er tillitsvalgt.

Tvilen om begrepene oppsto da bedriften Kaefer i Haugesund inngikk en skriftlig avtale om innleie fra bemanningsbyrå med et verneombud.

De tillitsvalgte i Fellesforbundets klubb ble ikke involvert.

Bakgrunn: Selskap avtalte ikkje innleige med tillitsvalde: – Forsøk på å omgå lovendringane

Ga bedriften rett

Bedriften mente (og mener) at de hadde rett til dette. Tidligere arbeidsminister Marte Mjøs Persen ga bedriften rett.

Hun gikk god for denne løsningen da hun svarte på spørsmål både skiftelig og muntlig i Stortinget. Dette fikk LO og Fellesforbundet til å reagere.

Fagbevegelsen er klar på at lovendringen som skjedde i 2019, ga kun de tillitsvalgte etter hovedavtalen anledning til å inngå avtale om innleie. Verneombud har ikke rett til å skrive under på slike avtaler.

– Det var krystallklart da loven ble vedtatt at de som har rett til å inngå en slik avtale er tillitsvalgte etter hovedavtalen, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til FriFagbevegelse. Han var saksordfører da lovendringen ble vedtatt.

Innstramming

I år kom en ytterligere innstramming. Det ble ikke lenger lovlig å leie inn arbeidstakere fra bemanningsbyrå ved midlertidig behov hvis en ikke har tariffavtale med de tillitsvalgte.

Lovendringen gjorde at definisjonen av hvem som er tillitsvalgt, ble enda viktigere.

Til tross for at LO skrev et svært tydelig brev hvor de presiserte at verneombud ikke er tillitsvalgte, sto Mjøs Persen på sitt.

Aktuelt: Innleigereglane har eit smotthol. Arbeidsministeren vil ikkje tette det

Ikke enig med Persen

Hun svarte Stortinget at det sentrale var at «den tillitsvalgte representerer et flertall av arbeidstakerne i den arbeidstaker-kategorien innleien gjelder».

På Fellesforbundets landsmøte i oktober kom Mjøs Persens etterfølger, Tonje Brenna, på banen.

Brenna var ikke enig med Persens tolkning, og lovte landsmøtet:

«Intensjonen i loven er klar. Det organiserte arbeidslivet skal styrkes, og det er fagforeninger med innstillingsrett som har rett til å avtale dette med virksomhetene».

Rødts stortingrepresentant Mímir Kristjánsson får flertallet i Stortinget med seg på at det er behov for å stramme opp tillitsvalgtbegrepet i Arbeidsmiljøloven.

Rødts stortingrepresentant Mímir Kristjánsson får flertallet i Stortinget med seg på at det er behov for å stramme opp tillitsvalgtbegrepet i Arbeidsmiljøloven.

Leif Martin Kirknes

Presisere i veileder

Rødts stortingsrepresentanter Mímir Kristjánsson og Bjørnar Moksnes har derfor fremmet et forslag der de krever at regjeringa, sammen med partene i arbeidslivet, skal gjennomgå arbeidsmiljølovens bruk av begrepene «tariffavtale» og «tillitsvalgt».

Komiteens flertall, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt er også enige i at det trengs en presisering av begrepene «tillitsvalgt» og «tariffavtale».

De har også foreslått at regjeringa presiserer dette i veilederen til loven som Arbeidstilsynet har gitt ut.

Flertallet i komiteen skriver i innstillingen at veilederen må endres i tråd med det flertallet mener. Lundteigen mener at det ikke behov for et slikt vedtak som Rødt og SV har fremmet.

– Med dette vedtaket er all tvil om hvordan loven skal tolkes, feid til side, sier Lundteigen.

Få med deg: LO krever at arbeidsministeren rydder opp i hvem som er tillitsvalgt

Aggressive arbeidsgivere

– Jeg er selvfølgelig glad for støtten fra flertallet, men det er viktig å få stoppet denne praksisen, sier Rødts stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson.

Han opplever at det er mange aggressive arbeidsgivere som er sinte på de nye reglene, og som vil bruke alle smutthull til å komme rundt vedtaket.

– Saken er ikke løst før Kaefer har skjønt poenget, slår Kristjánsson fast.

Høyre støtter Persen

Høyres representanter i komiteen mener at Persens tolkning av tillitsvalgt begrepet er korrekt, og at det er Tonje Brenna som roter det til.

I et svar til komiteen henviser nemlig ikke den nye arbeidsministeren til den tolkningen som Persen ga.

Brenna henviser heller til at hun ønsker å diskutere dette spørsmålet med partene i arbeidslivet. Dette er Høyre imot.

«Hadde statsråden lagt til grunn gjeldende rett, hadde det ikke vært behov for slike diskusjoner», skriver partiets representanter i sin merknad.

Kreative løsninger

En presisering av tillitsvalgtbegrepet i arbeidsmiljøloven vil ikke bare gjelde spørsmålet om avtaler ved innleie. Arbeidsmiljøloven bruker tillitsvalgbegrepet over 60 ganger.

Spesielt når det gjelder avvik fra vanlig arbeidstid har tillitsvalgte rett til å inngå avtaler som avviker fra lovens minstekrav.

Fagbevegelsen forventer mange kreative løsninger hvis det oppstår tvil fra lovgiver om hvem som faktisk er tillitsvalgt for de ansatte. 

Warning
Annonse
Annonse