JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie av arbeidskraft

Hvilke tillitsvalgte kan avtale innleie? Fortsatt stor uenighet på Stortinget

I Stortinget fortsetter debatten om hvem som kan avtale å leie inn arbeidstakere fra et bemanningsbyrå.
Arbeidsminister Tonje Brenna fikk kritiske spørsmål om tillitsvalgtes rolle ved innleie fra bemanningsbyrå.

Arbeidsminister Tonje Brenna fikk kritiske spørsmål om tillitsvalgtes rolle ved innleie fra bemanningsbyrå.

Lise Åserud / NTB

torgny@lomedia.no

Striden om hvem som kan avtale innleie fortsetter. I Stortingets spørretime onsdag ble arbeidsminister Tonje Brenna angrepet både fra venstre og høyre.

Høyres Anna Molberg viste til en artikkel i FriFagbevegelse da hun skulle vise at statsråden svarte en ting til pressen og en annen ting til Stortinget.

Rødts Mímir Kristjánsson mente at det eneste som var ett hundre prosent klart var at det var ett hundre prosent uklart hva statsråden svarer nå.

Les også: Tillitsvalgte glade for nye innleieregler: – Et kjærkomment verktøy

Misforstå med vilje

Arbeidsministeren på sin side beskyldte Høyres representant for å misforstå med vilje.

Striden dreier seg om hvem som kan avtale innleie av arbeidskraft.

Etter at loven ble strammet inn fra 1. april i fjor er det ikke lenger lov å leie inn personer fra et bemanningsforetak med mindre en har en avtale med de tillitsvalgte på bedriften.

Det er her problemet starter. Hvem er tillitsvalgte?

Fagbevegelsen har stått fast ved at det er de tillitsvalgte etter hovedavtalen som har denne retten.

Arbeidsmiljøloven har en annen definisjon av tillitsvalgte, og det er den som ligger til grunn for loven.

Det har gjort at enkelte bedrifter har definert verneombud som tillitsvalgt, og gjort avtale med denne i stedet for tillitsvalgte i bedriftsklubben.


Les også: Innleigereglane har eit smotthol. Arbeidsministeren vil ikkje tette det

Reagert på veileder

I veilederen til loven er det presisert: «Loven stiller ikke krav om at avtale må inngås med fagforeningstillitsvalgte.» Det er også denne lovtolkningen som Arbeidstilsynet har informert om.

Disse formuleringene har fagbevegelsen reagert kraftig på, og 8. januar var det et møte i departementet med partene i arbeidslivet for å klare opp i hvem som har rett til å inngå avtale om innleie.

Alle var enige

Steinar Krogstad, nestleder i LO, oppsummerte dette januar-møtet med at alle var enige om at det bare er tillitsvalgte etter hovedavtalen som kunne avtale innleie.

– Både arbeidsgivere og fagbevegelsen var enige om at dette var en riktig oppfatning, sa Krogstad.

Det er denne formuleringen Høyres Molberg grep fatt i da hun nå i Stortingets spørretime stilte spørsmål til arbeidsminister Brenna om hun orienterte pressen forskjellig fra det hun ga uttrykk for overfor Stortinget.

Les også: Uforståelig at bedrift fikk omgå innleiereglene, mener Lundteigen

Bruk avtaleverket

Brenna mente at det ikke var noen forskjell og svarte:

– En konsekvens av at du har anledning til å avtale innleie, er at du både har en fagforening, har en tillitsvalgt, og at du bruker avtaleverket som finnes.

Da Mímir Kristjánsson fra Rødt fikk ordet mente han at statsråden snakket seg bort ved å si at partene kan avtale.

– Spørsmålet er hvem som representerer den ene parten? Er det den tillitsvalgte som bare er et verneombud? Eller er det den tillitsvalgte fra fagforeningen med innstillingsrett? Det er det klare ja eller nei-spørsmålet statsråden må svare på.

Avtale med fagforening

På dette spørsmålet svarte arbeidsministeren at det er praksisen ute på arbeidsplassen som avgjør hvem som har anledning til å gjøre denne avtalen.

Hun forutsetter at det på en arbeidsplass med en fagforening som har innstillingsrett, er det fagforeningen det gjøres avtale med.

Brenna understreket også at det var rapportert om svært få tilfeller der bedriften prøvde å omgå reglene.

Annonse
Annonse