JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk olje og gass:

LO tatt på senga om oljeskatten

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle komme så plutselig, så tett inn mot valget, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi mener regjeringen burde gitt et forvarsel.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi mener regjeringen burde gitt et forvarsel.

Ole Palmstrøm

En time før nyheten sprakk tirsdag kveld ble forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, orientert om pressekonferansen. Da var han på tur til en debatt i Dagsnytt 18 om det grønne skiftet og gassindustrien.

LO-toppen går langt i å hevde at tirsdagens sjokkmelding om oljeskatten kom i grevens tid for at et lite miljøvennlig parti skal komme seg over sperregrensen i valget om en halvannen uke.

Les også: Regjeringen vil stramme inn oljeskatten. Her er forslaget

– Vi har lenge vært klar over at vi kom til å få en runde på oljeskattesystemet. På et tidspunkt måtte det skje. Men jeg hadde aldri trodd at det skulle komme så plutselig, og så tett inn mot valget. Jeg reagerer ikke veldig positivt på akkurat det, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Tatt på senga

Også for LO kom forslaget som julekvelden på kjerringa.

– Jeg må innrømme at vi ble tatt litt på senga. Ideelt sett skulle vi blitt litt mer involvert. Vi var tross alt veldig involvert i dagens skatteregime i forhold til koronaen, sier sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad til FriFagbevegelse.

Også LO fikk en oppringning om nyheten en time før pressekonferansen startet.

– Først må vi få sette oss inn i dette. Overordnet ser det udramatisk og fornuftig ut. Men spørsmålet er hva dette får å si for arbeidsplassene, sier Roger Bjørnstad.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NTB at «vi er åpne for å vurdere det. Men vi skal nå sette oss inn i det de har lagt fram».

– Dette er spørsmål som berører aktivitet, arbeidsplasser, klima, mange forhold. Så vi skal ta stilling til dette når vi har fått studert det, legger han til.

Også han syns det var litt overraskende at det kom en uke før valget.

– Ikke Høyre-politikk

Selv om Høyre både har finansministeren og olje- og energiministeren, mener han at dette forslaget ikke høres ut som kjent Høyre-politikk.

– Denne fremgangsmåten gir et dårlig utgangspunkt for god behandling av en så ekstremt viktig sak for bransjen og økonomien til hele landet. Uten involvering av partene, som er den gode norske måten å gjøre dette på, gjør regjeringa dette til et valgkamputspill. Det vil gjøre det vanskeligere å håndtere dette på en god måte, mener Alfheim.

Det var tirsdag kveld det ble kjent at regjeringen vil avvikle leterefusjonsordningen og friinntekten for petroleum, og erstatte det med kontantstrømskatt fra neste år.

– Omleggingen vil gjøre skattesystemet for olje- og gassvirksomheten bedre tilpasset utviklingen på norsk sokkel i årene framover. Endringene vil innebære at skattevilkårene blir strammere og virker mer nøytralt på investeringene. Samtidig legger vi til rette for at selskapene skal få forutsigbare rammevilkår, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) da han la fram forslaget.

Omstridt

Sanner avfeier påstanden om at dette er et valgkamputspill. Samtidig innrømmer han overfor NRK at dette har vært utredet en god stund, også samtidig som Høyre på sitt landsmøte vedtok å beholde dagens oljeskattesystem.

Gjennom leterefusjonsordningen refunderer staten skatteverdien av letekostnader for selskaper som går i minus. Ordningen har vært omstridt hos klima- og miljøbevegelsen, som mener den har vært en sponsing av olje- og gassvirksomheten.

Frode Alfheim har kun hørt den muntlige redegjørelsen til Jan Tore Sanner, og det foreligger ikke noe skriftlig dokumenter om forslaget per dags dato.

Alfheim verken kan eller vil derfor ikke kommentere innholdet.

– Vi må se hvordan dette slår ut i forhold til aktiviteten innenfor industrien som vi lever av i dag, men også se hva det vil si for det vi skal gjennom med det grønne skiftet, karbonfangst – og lagring, havvind og produksjon av hydrogen, sier Alfheim til FriFagbevegelse.

Omfattende

Han konstaterer at finansminister Jan Tore Sanner benekter at dette forslaget innebærer en slutt på letevirksomheten, men at det innebærer en innskjerping for oljesektoren.

– Hvordan dette treffe arbeidsplassene vil avgjøre vår reaksjon på dette, sier Frode Alfheim.

Interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass er klare på at de trenger tid til å vurdere konsekvensene av regjeringens skatteforslag.

– Endringene i petroleumsskattesystemet som regjeringen nå foreslår, er omfattende, skriver Anniken Hauglie i Norsk olje og gass i en melding til Vårt Land.

– Skatteregimet vi har hatt til nå har tjent Norge ekstremt godt og gitt fellesskapet store inntekter. Vi skal nå sette oss godt inn i forslaget og komme med våre reaksjoner på det, legger hun til.

Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, vil ikke kommentere forslaget. Hun vil avvente prosessen og høringen når den kommer.

Annonse
Annonse