KREVENDE TID: Bjørnov er bekymret for kulturbransjen, og spesielt frilansere som står i en vanskelig situasjon. I tillegg synes hun det er alvorlig at folk mister kulturtilbudet nå når de kanskje trenger det ekstra mye.
Jan-Erik Østlie
Møter publikum på nett under korona:
Ingrid Bjørnov synes det er trist at kulturen har så lav status: – Folk mister tilbudet de hadde trengt i en tøff tid
Selv klarer hun seg godt, men mange artister har mistet all inntekt under pandemien. Artist og forfatter Ingrid Bjørnov synes det er trist at ikke myndighetene gjør mer for å holde liv i kulturbransjen.
nina.hanssen@lomedia.no
20 år etter at hun debuterte som soloartist, gir artisten Ingrid Bjørnov (57) ut boka «Herfra til hektene». Under pandemien leser hun fra boka i livesendinger på Facebook.
Ingrid Bjørnov var åpen om sin kreftdiagnose før hun ble kreftfri omtrent samtidig som Norge stengte ned på grunn av koronapandemien i fjor. Derfor var det kanskje mange som trodde at boka «Herfra til hektene» handler om hvordan hun kom seg etter lang tids sykdom. Det avkrefter Bjørnov med det samme da vi møter henne i Oslo.
– Nei, det gjør den ikke. Å komme seg til hektene er en pågående prosess. Det handler om å finne sin egen vei i kaoset, slår Bjørnov fast.
Musiker: – Gjør som svenskene, legg deler av kulturbransjen under Næringsdepartementet
Dialog med publikum
For å presentere boka for leserne har hun brukt søndagene til å møte følgere på sosiale medier og lese live på Facebook fra boka. Usminket og humoristisk har hun trofast vinket og snakket hver søndag i flere måneder nå.
Hun savner å spille for folk, men har allerede en imponerende solokarriere bak seg. Da vi møter henne, synger hun muntert sangen om postmannen fra åpningen av Østlandsterminalen på en cafe.
Bjørnov startet med showet «Eskorteservice for hverdagsmennesker» i 2001, deretter «Klassisk hærverk» som hun blant annet mottok to komipriser for, så «Til Elise» før «2012 Ouverturen» og så showet «Steinway to heaven» som hun reist landet rundt med.
På privatfronten giftet hun seg med lydteknikeren Terje Holli og sammen slo de seg til ro på et lite gårdsbruk i Hobøl i Østfold.
I 2020 hadde hun mange planer for en aktiv turne med blant annet Øystein Sunde og juleshowet «Julesanatoriet – en forestilling for sandblåste førjulsnerver» med Kari Slaatsveen. Men i likhet med de fleste artister satte pandemien en stopper for det meste av planene.
Kronikk: «Kjære regjering. I dag har dere langt på vei slått kulturlivet konkurs»
Tenker på frilansere
– Vi har egen bedrift og mange års erfaring i bransjen, så vi klarer oss bra på småbruket vårt. Det er frilansmusikere som har det verst nå. Mange har mistet all inntekt og i tillegg trekker de det korte strået hos Nav, som bare bruker siste års inntekt som grunnlag for utbetaling. Vel så alvorlig, men mindre målbart, er det at folk mister kulturtilbudet de hadde trengt i en tøff tid, sier hun.
Bjørnov synes det er trist at kultur har lav status og at ikke myndighetene finner mer varige løsninger for kulturarbeidere.
Jan-Erik Østlie
Digitale konserter blomstret opp i fjor, men foreløpig har Bjørnov brukt sosiale medier for å samtale og lese fra sine bøker. Først fra den siste boka om hverdagshendelser og deretter fra den morsomme korsangboka «Se Norges blomsterdal - livet, døden og koret».
Hun har også skrevet en pianobok og en bok som «Lakseenka». Men hva er det egentlig Bjørnov ønsker å formidle nå?
Fikk du med deg denne? Åse Kleveland (71) brenner for frilansernes kår – og Bob Dylan
Søndagsmotivator på Facebook
Hun smiler bredt og liker spørsmålet. Den kjente, og etter hvert ganske folkekjære, artisten synes det er moro at vi har lagt merke til at hun etter hvert har blitt et fast innslag i mange menneskers liv.
– Jeg synes livesendinger på søndager er en flott måte å møte publikum på nå som vi ikke lenger har de store kultursamlingene som følge av koronapandemien. Det er moro at folk kommenterer og liker og deler sine egne hverdagshistorier med meg, sier hun.
Saken fortsetter under bildet.
NY BOK: Ingrid Bjørnov lanserer ny bok under pandemien, og bruker Facebook til å nå fram til leserne.
Jan-Erik Østlie
Bjørnov har glimt i øyet, er trygg på seg selv og innrømmer at hun savner å se publikum live. Bokideen fikk hun da hun nærmet seg 50 år og satt med en sekk historier som ikke tidligere var utgitt.
– Jeg heller mye av stoffet mitt ut med badevannet. Så snart et show er ferdig, eller et radiokåseri er lest, er det borte. Og det er ikke mye fra artistlivet, men handler mer om de små hverdagslagene.
– For hva er egentlig disse hektene mange snakker om at vi må komme oss til egentlig? Er det et land, et sted eller kanskje en følelse? Er det der den ultimate ro og orden befinner seg? Spør hun. Og får oss til å gruble litt igjennom egne liv.
Kommer nærmere folk
Pianisten er kjent for sine intense livekonserter, der hun tryller med ord og får oss til å le høyt og nikke gjenkjennende. Enten hun snakker om naboens tujahekk, ekteskapet, familieforhold eller andre vanlige ting som skjer på hjemmefronten.
Ofte jobber hun hardt og intenst med tekstene og showet, og så etterlater hun seg et tomrom etterpå. Da pandemirestriksjonene, kom kastet hun seg for alvor over Facebook.
– Det er en ny og nærmere måte å møte folk på, og det er viktig å bruke sosiale medier til noe annet enn «kjøp billetter» eller «se, for et fint bilde av meg selv», sier hun.
Her får folk møte en naturlig litt morgentrett Ingrid på søndag morgen enten på hjemmebane eller på et hotellrom hvis hun er på oppdrag.
Også artister har et vanlig liv
Ofte kommenterer hun også nyheter og ting som folk snakker om i samfunnsdebatten før hun byr på høytlesning for de voksne fra sitt eget privatliv. Tekstene flyter fint, og nå har hun også laget en lydbok av verket.
Hun ønsker å inspirere både med tekstene og med sendingene og vise at artister også har et vanlig liv akkurat som meg og deg.
Hun håper at folk kan lese bøkene hennes, få seg en latter i hverdagen og tror mange har behov for kultur i en pandemi der mange er alene.
– Jeg vil vise Ingrid uten filter og så blir det jo selvsagt litt for å markedsføre det jeg driver med som artist også, sier hun.
Nå ble mange av konsertene i høst og før jul avlyst, men hun har likevel jobbet med musikk i studio både med KORK og andre.
I tillegg lager hun podcast og spiller på flygelet på småbruket mens hun venter på fysiske oppdrag.
Siste ordet er ikke sagt eller sunget fra denne artisten.
Mest lest
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning