Bygningsarbeiderne har i mange år kjempet for å forby bemanningsnransjen. Nå vedtar Stortinget et forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen i Osloområdet. I tillegg kommer flere andre innstramminger for byråene som leier ut abeidskraft.
Håvard Sæbø
Bemanningsbransjen
Innleie av arbeidere blir forbudt på byggeplasser rundt Oslofjorden
Stortinget strammer inn for bemanningsbransjen, men regjeringspartiene og Høyre åpne for unntak i helseforetakene.
torgny@lomedia.no
Mandag kom innstillingen fra Stortingets arbeids- og sosialkomité om å begrense bemanningsbransjen.
Bransjen er forhatt av store deler av fagbevegelsen, mens arbeidsgiversiden har omfavnet den.
Fagbevegelsen mener at bemanningsbransjen gir utrygge ansettelser og usikker inntekt, at det er den enkelte ansatte som må være fleksibel.
Arbeidsgiverne har omfavnet bransjen fordi den gir stor mulighet til fleksibilitet. De kan opp- og nedbemanne raskt.
Innleieforbud
Forslagene skal behandles i Stortinget neste mandag, og det er ganske klart at de kommer til å bli vedtatt. Dette er en av kampsakene den rødgrønne sida vant stortingsvalget på.
I dag er det lov å leie inn arbeidskraft fra bemanningsbyrå hvis det er et midlertidig behov. Denne muligheten blir fjernet hvis forslaget blir vedtatt.
Et annet viktig forslagene som er til behandling, er å forby bemanningsbransjen i byggebransjen i Oslofjordområdet.
Skille mellom innleie og entreprise
I tillegg til disse to forslagene har regjeringen foreslått å tydeliggjøre grensa mellom innleie og entreprise.
Det kan være en utydelig grense mellom å leie inn arbeidskraft fra et bemanningsbyrå, og det å leie inn et firma som underentreprenør.
Enkelte kreative selskap har utviklet det som kalles en «bemanningsentreprise». Hvor underentreprisen går ut på å leie inn arbeidskraft.
Dette blir det slutt på hvis forslaget blir vedtatt. I en ny paragraf i arbeidsmiljøloven blir det spesifisert at for at et oppdrag skal kalles entreprise, må arbeidsgiver ha ledelsen av arbeidet og ansvaret for resultatet.
Mye lest: Her er de nye satsene for kjøregodtgjørelse
Høyre og Frp imot
Det blir også foreslått at en utleid arbeidstaker kan ha rett til fast stilling i bedriften hen er utleid til etter tre år.
Høyre og Fremskrittspartiet er imot disse forslagene. SV og Rødt støtter regjeringas forslag.
Det blir også foreslått å opprette en egen godkjenningsordning for bemanningsbyrå. I dag er det kun en registreringsordning for bemanningsbyråer.
Departementet foreslår at det blir innført en godkjenningsordning tilsvarende den som er i bilpleie- og renholdsbransjen. Dette vil innebære at bemanningsbyråene vil få krav om bedriftshelsetjeneste, skriftlige arbeidsavtaler, vernetjeneste og yrkesskadeforsikringer.
Ja til utleie av helsepersonell
Det forslaget som er mest omstridt er forslaget om å gi dispensasjon for å leie inn helsepersonell og tidsbegrenset spesialkompetanse.
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre sikrer flertall for dette forslaget.
Dette er et forslag som fagbevegelsen har reagert på.
– Det blir ikke flere helsearbeidere i Norge om noen av dem ansettes i et bemanningsbyrå, sa leder i Fagforbundet Mette Nord til FriFagbevegelse i forrige uke.
Hun forteller om aggressive bemanningsbyråer som rekrutterer helsearbeidere fra det offentlige. De lokker med bonuser og muligheten for å jobbe når de selv ønsker. Slik tappes det offentlige for arbeidskraft, som må leies tilbake for dyre penger.
Strammet inn
Gjennom stortingsbehandlingen er muligheten for innleie til helseforetakene og fra konsulentbransjen blitt strammet inn.
– Muligheten for slik innleie skal være strengt avgrenset, og bare skje etter drøfting med de tillitsvalgte, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Trine Lise Sundnes.
Sundnes er ellers svært glad for helheten i forslaget.
– Det blir gjennomført store endringer, som styrker arbeidstakerens rettigheter til å bli direkte ansatt hos sin arbeidsgiver.
Bør tråkke på bremsen
– Det er uforståelig at regjeringa ikke vil sette en stopper for at det offentlige er storforbruker av kommersielle bemanningsbyråer. Å åpne for unntak i helse er helt feil vei å gå, sier Rødts stortingsrepresentant Seher Aydar.
Hun er medlem i helse- og omsorgskomiteen.
Aydar viser til at helsevesenet altfor lenge har lent seg på innleie fra bemanningsbyråer.
– Nå hadde regjeringa muligheten til å tråkke ned bremsen, men i stedet åpner de opp for unntak for helse i de nye innleiebestemmelsen.
Kommentar: «Få renholderne ut av bøttekottene og inn i fellesskapet»
Trer i kraft fra april
Et annet spørsmål er hvor fort de nye lovene vil tre i kraft.
Arbeiderpartiet har tidligere lovt at disse lovene kommer til å tre i kraft fra nyttår, men det blir knapt tid til å vedta lovene før nyttår.
I innstillingen fra komiteen er det foreslått at de nye lovene trer i kraft fra 1. april med en overgangsordning på tre måneder. Så fra 1. juli 2023 skal alle bemanningsbyråer være ute av byggebransjen i Oslo-området.
Samtidig vil det ikke være lov å leie inn ved midlertidige behov, men det vil fortsatt være lov å leie inn hvis firmaet har tariffavtale og det er inngått en avtale om innleie med de ansatte.
Ingen tiltak
Leder i Oslo bygningsarbeiderforening, Joachim Espe, er også svært fornøyd. Denne fagforeninga har gjennom flere år kjempet for denne reformen.
– Vi har sagt at vi ønsker at denne lovendringen blir gjennomført så snart som mulig. Dette har vært diskutert i lang tid så arbeidsgiverne har hatt god tid til å innstille seg på at dette kom. Men vi opplever stadig at bedriftene ikke har villet gjøre tiltak, sier han.
Les også: Det blir ikke helt slutt på oljeleitinga. Hva betyr egentlig SVs leitepause?
Inngangsport
Høyres representanter i komiteen framhever at bemanningsbransjen for mange fungerer som en inngangsport til arbeidslivet.
Høyre mener «at innleie er for mange en første fot innenfor arbeidslivet. Rundt 40 prosent av ansatte innen bemanningsbransjen kommer rett fra arbeidsledighet. For særlig denne gruppen er bemanningsbransjen viktig.
Alternativet for mange er nemlig ikke en hel, fast stilling, rett og slett fordi de trenger arbeidserfaring og noen attester å vise til».
Også Frp er svært skeptiske til endringene i forslaget om å begrense bemanningsbransjen.
Partiet mener at «det er urovekkende at denne endringen kan komme til å gå gjennom. Endringene vil føre til vanskeligere forhold for spesielt kulturnæringen, men også servicebransjen og helsesektoren.»
Avløysarlag
Landbruket er også unntatt innstrammingen.
Det blir i innstillingen presisert «at avløserlag eid av gårdbrukerne som et felles foretak og benyttes av gårdbrukerne som eier avløserlaget skal omfattes av egen særregulering.»
Retting
Artikkelen ble rettet 7.desember. Vi skrev at SV støttet forslaget om å gi helseforetakene dispensasjon. Det er feil. Partiet har sammen med Rødt skrevet en merknad der det skriver: «forutsetter at de foreslåtte innstrammingene også omfatter helse- og omsorgssektoren.»
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh