JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Budsjett, Italia, EU:

Italia utsetter senking av pensjonsalder og løft for fattige etter EU-press

EU-kommisjonen har bestemt seg for å godta Italias nye kompromissforslag i konflikten om statsbudsjettet for 2019.
EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis.

EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis.

Latviske myndigheter

– Den italienske regjeringen har kommet langt. For bare få uker siden var retorikken konfronterende, sier EU-kommisjonns visepresident Valdis Dombrovskis.

Enigheten betyr at EU slipper å gå videre med den formelle straffeprosedyren mot Italia for brudd på EUs budsjettregler for land i eurosonen, forklarer han.

– Men det forutsetter at Italia gjennomfører alle tiltak vi er blitt enige om, sier han.

• Følg oss på Facebook

Utsetter reformer

Budsjettet har fortsatt urovekkende sider, mener EU-toppen.

Et nøkkelgrep i kompromisset er nemlig at Italia har utsatt innføringen av to nøkkelreformer, slik at reformene får mindre utslag på budsjettet i 2019. Men disse reformene vil fortsatt koste dyrt når de får full effekt i framtida.

De to reformene er en pensjonsreform som vil senke pensjonsalderen til 62 år og innføring av en minsteinntekt for fattige.

Disse reformene har vært helt sentrale valgløfter for Femstjernersbevegelsen og Ligaen, de to populistpartiene som nå har overtatt regjeringsmakten i Italia.

EU nektar Italia å senke pensjonsalderen – godtar ikkje landets statsbudsjett

Budsjett i retur

Italia fikk tidligere i høst forslaget til statsbudsjett for 2019 i retur fra EU.

Grunnen var at EU-kommisjonen mente italienerne hadde lagt opp til en altfor stor pengebruk, gitt landets svulmende statsgjeld. En intens dialog har pågått siden, og i helgen ble de italienske regjeringspartiene enige om et nytt kompromissforslag.

Italia hadde i det opprinnelige budsjettforslag lagt opp til et underskudd på 2,4 prosent. Dette er nå kuttet ned til 2,04 prosent.

Kuttet vil føre til at den negative effekten på statsgjelden nulles ut, fastslår Dombrovskis.

Statsgjelden ligger i dag på over 130 prosent av BNP, mer enn det dobbelte av eurosonens maksgrense på 60 prosent.

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Annonse
Annonse