Juan Pablo og 22 kolleger fikk sjokkbeskjed: Jobben forsvinner etter anbudsrunde
– Jeg er mest bekymret for pasientene som mister et tilbud tilrettelagt for dem. En vernepleierstilling for meg finnes der ute, sier ansatt og FO-tillitsvalgt Juan Pablo Perez Toscani.
Vernepleier Juan Pablo Perez Toscani er blant de 23 som nå må finne seg en ny jobb.
Privat
hanna@lomedia.no
I slutten av juni er 30 år med drift over. Da stenger Kvamsgrindkollektivet i Trondheim dørene; et døgntilbud til unge voksne med rusmiddelavhengighet mellom 18 og 27 år. Årsaken er at kollektivet ikke fikk forlenget sin avtale da Helse Midt-Norge inngikk nye avtaler for Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) på nyåret.
Når behandlingstilbudet legger ned, mister 23 ansatte jobben. Én av dem er 39 år gamle Juan Pablo Perez Toscani.
– Jeg var i sjokk i starten. Vi vet at vi er på anbud, men vi var ikke forberedt på dette, sier vernepleieren som er Fellesorganisasjonen-tillitsvalgt.
Han har jobbet ved Kvamsgrindkollektivet siden desember 2013 og har ikke hatt noen grunn til å finne seg et nytt sted. Til nå.
– Det blir trist å miste kollegaene. Det er en grunn til at jeg har valgt å jobbe her så lenge. Vi har et godt arbeidsmiljø og ledelsen er god, sier Toscani.
Mest bekymret for pasientene
Mens noen taper en anbudsrunde, er det andre som vinner: Tyrilistiftelsen som nå får en enhet i Trondheim og en i Molde, og Blå Kors Lade behandlingssenter. Målet er at rustilbudet skal spres utover hele helseregionen for denne pasientgruppen.
Kvamsgrindkollektivet har i dag 13 inneliggende pasienter i døgnavdelingen og 11 som får poliklinisk oppfølging. Selv om behandlingsløpet nå blir kortere, vil de fleste fullføre behandlingen sin ved kollektivet. Resten av pasientene vil bli overført til andre enheter innenfor TSB. Det bekymrer Toscani.
– Jeg er mest bekymret for pasientene som mister et tilbud tilrettelagt for dem. En vernepleierstilling for meg finnes der ute, sier han.
Toscani opplever at pasienter og pårørende er fornøyde med tilbudet ved kollektivet. Han har blant annet møtt tidligere pasienter flere år senere som har fortalt hvor viktig behandlingen var for dem. Nå frykter de å skulle plasseres med eldre rusmisbrukere da Kvamsgrindkollektivet er det eneste tilbudet i området som er rettet mot denne spesifikke aldersgruppen.
– Se for deg at du er 19 år og at du ikke har brukt rus så lenge og så skal du plasseres med en person som er 50 og har lang erfaring med rus. Det er noen som har prøvd det, men så kom de hit fordi her var behandlingen mer tilrettelagt for dem.
Begynt å søke nye jobber
Som tillitsvalgt har Toscani tett kontakt med de ansatte. Han forteller at de har reagert ulikt. Mens noen gjerne vil forsøke å redde tilbudet og klamrer seg fast, er det også flere som har begynt å søke nye jobber.
Selv har 39-åringen så vidt begynt med det selv. Om han skal fortsette innenfor rusfeltet, er ikke sikkert.
– Det er der jeg har mest kompetanse så det er dumt å ikke få videreført den, men jeg er i tenkeboksen.
Les også: Familieterapeut i rusbehandling: – Behovene til pasientene blir ikke ivaretatt med dagens ordning
– Tungt
Selv om helseforetakene har fått i oppgave å styrke rusbehandlingstilbudet til barn og unge, må kollektivet likevel stenge dørene. Daglig leder Pia Bjordal ser på det som en motsetning.
– Det er også bekymringsfullt at omfanget av ideelle private aktører i Helse Midt-Norge stadig innskrenkes, sier hun.
Pia Bjordal er daglig leder i Kvamsgrindkollektivet som legges ned til sommeren.
Privat
Etter at de ansatte fikk beskjeden, har de reagert med alt fra sorg, frustrasjon, stress og uro, forteller Bjordal.
– Jobben er en stor del av identiteten vår og er en av arenaene som gir oss mest sosial kontakt i hverdagen. Derfor blir det tungt når arbeidsplassen nå stenges etter 30 år.
Daglig leder vil også rose kollegaene sine som, til tross for den tunge beskjeden, fortsatt står på hver dag for å sikre gode pasientforløp.
– Det er fortsatt mye humor, og så gjenstår det å se hvordan stemningen blir når vi nærmer oss sommeren, sier Bjordal.
Ønsker seg god nok informasjon
Etter at det ble kjent at kollektivet må stenge, har ledelsen hatt ukentlige informasjonsmøter med de ansatte. De har også hatt individuelle oppfølgingssamtaler som de skal fortsette å ha hver måned.
– Da vil vi sjekke ut hvordan de har det, hva de trenger arbeidsgiver til og hvordan vi kan hjelpe dem videre, sier Bjordal.
– Hva er det de trenger hjelp til?
– God nok informasjon om hva som skjer videre. Og så vil de ha muligheten til å søke seg ut fra Kvamsgrindkollektivet og gå på jobbintervju eller følge opp andre avtaler hvis de har behov for det. På den måten kan de orientere seg utover.
En masseoppsigelse
Foreløpig har de ikke mista noen ansatte til nye jobber, men Bjordal vet at flere har begynt å se seg rundt.
– Og det er bra at de sørger for seg selv i denne situasjonen. Og så forsøker vi som arbeidsgiver å legge til rette best mulig.
– Hvor alvorlig er dette?
– Nå har jeg nettopp sendt melding til Nav om masseoppsigelse. Med masseoppsigelser menes oppsigelser som foretas overfor minst 10 arbeidstakere innenfor et tidsrom på 30 dager, uten at oppsigelsene er begrunnet i de enkelte arbeidstakeres forhold. Og det er jo tilfellet i denne situasjonen, for hele 23 mennesker mister jobben. Det er mange som nå skal ut og søke på jobber samtidig.
Mens den yngste ansatte er 25 år, er den eldste 71. Bjordal erkjenner at det kan bli mer krevende for de eldste å få seg ny jobb.
– De fleste har god utdanning og relevant kompetanse, men det kan kanskje være utfordrende for de som ikke har den bakgrunnen å få tilsvarende stilling som de innehar på det nåværende tidspunkt.