Erlend Angelo
Koronaviruset
Krisepakken: Ikke flertall på Stortinget for å begrense utbytte for selskaper som får støtte under krisa
Stortinget vedtar ingen begrensning i utbytte med krisepengene.
helge@lomedia.no
Koronakrisen har gitt en ny politisk hverdag i Norge. Plutselig var regjeringen ikke bare en mindretallsregjering, men også i mindretall.
Flertallet på Stortinget mente den første krisepakka til regjeringen var alt for puslete, og sikret flertall for en langt dyrere pakke.
Torsdag behandlet Stortinget enda en krisepakke. Nå var situasjonen litt tilbake til normalen. Fremskrittspartiet sørget nemlig for at regjeringen fikk flertall for at det ikke skal settes utbyttebegrensning for de som mottar statlig krisehjelp eller benytter seg av garantiordningene.
Telenor punger ut 12 milliarder i utbytte midt under korona-krisa
Flertallet oppfordrer derimot til å vise moderasjon hos selskap som nå får krisehjelp fra staten.
Høyres Svein Harberg var imidlertid klar på at det ikke skal være noen utbyttefest av den grunn.
– Men vi må ta dette når det kommer fra regjeringen, sier han.
Finansminister Jan Tore Sanner (H) sa det samme under en replikkordveksling i Stortinget.
– Jeg har vært tydelig på at når staten stiller opp med disse ordningene, forventer vi også moderasjon, sa Jan Tore Sanner.
Men det er en viss partipolitisk skillelinje i denne saken. Når Arbeiderpartiet bruker ordene personlig berikelse, forventer jeg at de som har ansvar både i banker og bedrifter viser moderasjon og tar samfunnsansvar. Det er ikke naturlig å gå inn og regulere dette fra statens side, la han til.
Tredelt storting
Stortinget er tredelt i dette spørsmålet. Arbeiderpartiet og Senterpartiet går inn for en strammere formulering, mens Rødt og SV vil legge ned forbud mot utbytte i selskap som mottar penger fra krisepakken.
– Når man stiller statlige lån til disposisjon, må vi også være sikre på at pengene ikke går til personlig berikelse, men til å sikre fellesskapets verdier. Dette er ikke tiden for ekstraordinære utbytter, sa Aps Hadia Tajik da partiene på Stortinget presenterte den andre økonomiske krisepakken torsdag.
p
– Vi kan ikke komme i en situasjon der underskudd blir fellesskapets ansvar, mens overskudd går til personlig berikelse, påpekte hun.
SV vil altså ha en enda strammere linje, og mener det er viktig å sette en absolutt grense på at det ikke kan utbetales utbytte. Dette gjelder også banker.
– Dette er en nasjonal dugnad. Vi kan ikke bruke statlige bidrag til privat berikelse, slo hun fast under pressekonferanse i Stortinget torsdag.
Uklart for luftfarten
Luftfarten var den siste biten som kom på plass i torsdagens krisepakke. Det er fortsatt ikke klart om luftfarten får lånegarantier, som både LO og NHO har bedt om. Men stafettpinnen går tilbake til regjeringen, som må komme med slike forslag tilbake til Stortinget.
Men flertallet sørget for at det gis midler slik at Widerøe kan opprettholde trafikk på såkalte fotruter.
p
Finanskomiteen kom ikke fram til vedtak i løpet av natten, etter å ha jobbet til halv topå natta. Klokka 09.00 torsdag møttes de igjen. Det ble sagt at møte ville vare en halv time. Komiteen ble enig rett før Stortinget ble satt klokka 10.00.
Dette er krisepakka torsdag:
Kommunene sikres økte inntekter og det er enighet om midlertidig kutt i arbeidsgiveravgiften på fire prosent.
Her er hovedpunktene fra enigheten mellom Høyre, V, KrF, AP, Frp, SP og SV på Stortinget:
* Arbeidsgiveravgiften senkes med 4 prosentpoeng i to måneder
* Nav, kommuner og helsevesenet skal kompenseres økonomisk for ekstrakostnader som følge av pandemien
* Regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av korona-pandemien så raskt som mulig.
* Regjeringen skal komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferger for en avgrenset periode.
* Nettundervisning fra voksenopplæring, Universiteter, Høgskoler og fagskoler skal tilgjengeliggjøres
* Det etableres en kompensasjonsordning for bortfall av inntekter med 300 millioner til kultursektoren og 600 millioner til idretten og frivilligheten.
* Regjeringen bes sikre at forskyvning av inntekt, og dermed midlertidig inntektsøkning, som følge av de midlertidige korona-tiltakene ikke går til fradrag i bostøtten, og umiddelbart fremme eventuelle forslag som er nødvendig for å sikre dette. Bostøtte som er utbetalt i påvente av senere ytelse, må også avgrenses mot senere utbetalinger.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Her er Skitbyen-Berits ti råd til Nav: – Det er ingenting som forbauser meg
Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.
Hanna Skotheim
Nav får gebyr på 20 millioner kroner: – Saken er svært alvorlig
Debatt
Alf Ragnar Olsen