Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO frykter at renteøkningen vil snu oppturen vi har vært inne i etter pandemien.
Jan-Erik Østlie
Rente
LO frykter mer ledighet etter rentehopp
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO er ikke blant dem som stiller seg bak avgjørelsen fra Norges Bank om å heve styringsrenta.
aslak@lomedia.no
– Jeg er bekymret for at internasjonal kostnadsvekst og renteøkninger her hjemme, vil snu den etterlengtede oppturen vi har vært inne i etter pandemien til en bratt nedtur og ny økning i ledigheten, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO til FriFagbevegelse.
Norges Bank satte torsdag opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent. Økningen er i tråd med det flere økonomer spådde på forhånd.
Det er varslet at renta skal opp til 3 prosent innen neste sommer.
Høy og stigende prisvekst, svært lav arbeidsledighet, høyere lønnsvekst enn antatt og et sterkt press i økonomien var forhold som talte for at renta skulle opp på et høyere nivå.
Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO, tar til orde for at høyere rente ikke er det riktige virkemiddelet mot en altfor høy inflasjon.
– Oppgang i norsk økonomi taler for renteøkningen, men det er ikke riktig å bruke renteøkninger til å drive norsk økonomi inn i en nedgang på grunn av den importerte prisveksten, sier Bjørnstad.
– Økte kostnader på strøm, drivstoff, mat og på innsatsvarer i norskproduserte varer og tjenester rammer husholdninger og virksomheter. Dette taler isolert sett for færre renteøkninger, føyer han til.
Aktuelt: Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strømfrist
LOs-sjefsøkonom: – Jeg rett og slett uenig med Norges Bank
Forutsetning for LO
Debatten om renta i møte med høyere inflasjon går verden rundt.
– Her hjemme har vi bygd frontfagsmodellen for at slik etterspørsel gir full sysselsetting uten høy innenlandsk prisvekst, sier LOs sjeføkonom.
– Vi har således en særnorsk kontroll med lønns- og prisspiraler. Denne forståelsen er det viktig at alle parter i den økonomiske politikken deler, både partene i arbeidslivet, regjering, storting og Norges Bank, påpeker han.
Bjørnstad mener dette er en forutsetning for at LO kan fylle sin rolle, bevare konkurranseevnen og sikre sysselsettingen i en krevende tid for mange norske husholdninger og bedrifter.
– Importert inflasjon kan da ikke tillates å gi norsk nedtur og høyere arbeidsledighet, understreker han.
Kommentar: «Vi har vært bortskjemt med unormalt lav rente. Det blir en utfordring»
Slik reagerer NHO
At Norges Bank satte opp styringsrenta dobbelt med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent, var mer enn det sjeføkonom Øystein Dørum i NHO ventet.
Han er imidlertid ikke bekymret på medlemsbedriftenes vegne.
– En renteøkning på et halvt prosentpoeng er ikke avgjørende om en bedrift går over ende eller ikke. Hva som skjer med markedet er mye viktigere. Den viktigste virkningen for bedriftene går gjennom etterspørselen i økonomien og lavere aktivitet, sier Dørum til FriFagbevegelse.
I lys av den lave ledigheten og kraftige prisveksten, hadde han regnet med en varslet renteoppgang til 3 prosent innen neste sommer.
Renteøkningen nå vil bremse farten i norsk økonomi og gi folk mindre å rutte med. Det innebærer lavere etterspørsel etter boliger, lave boligpriser og mindre boligbygging, sier han.
Mye lest: Ann Kristin (35) og familien må bruke feriepengene til å betale regninger
Enig og uenig med LO
Dørum er ikke bekymret for bedriftenes lånekostnader.
– Budskapet fra Norges Bank til bedriftene er lavere vekst framover etter to år med sterk vekst, sier han.
NHOs sjeføkonom er både enig og uenig med LO. Han er enig i prinsippet til Bjørnstad, men ikke i praksisen slik situasjonen er nå.
– Jeg enig i den forstand at Norges Bank skal se gjennom det hvis vi får prisimpulser utenfra som skyldes forhold som ikke avspeiler den norske etterspørselen, sier han.
– Når bedriftenes kostnader øker, setter de også opp prisene sine. Og når prisene øker, skal arbeidstakerne ha mer i lønn. Hvis ikke Norges Bank bremser økonomien da, vil det koke over.
Kommentar: «Lønnstilleggene som skulle gi oss mer å rutte med, er borte»
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig»
Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.
Aslak Bodahl