JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2018

LO går trolig for samordnet oppgjør

LOs inntektspolitiske utvalg anbefaler at organisasjonen går for et samordnet oppgjør for første gang på ti år i årets lønnsforhandlinger.
Fellesforbundets leder Jørn Eggum og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

Fellesforbundets leder Jørn Eggum og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

torgny@lomedia.no

NTB melder at LO trolig går for et samordnet oppgjør. Det betyr at det blir LO og NHO som skal forhandle i vårens tariffoppgjør og ikke de enkelte forbund hver for seg. Bakgrunnen for vedtaket er at Avtalefestet pensjon (AFP) skal reforhandles, og det er et så stort spørsmål at hele LO-familien vil være med å bestemme.

Dette er forskjellen på forbundsvist og samordnet tariffoppgjør

Fellesforbundet er det største LO-forbundet i privat sektor, og har lenge krevd forbundsvist oppgjør. En viktig grunn til dette er at regjeringen har overlatt spørsmålet om allmenngjøring av betaling for reise, kost og losji til partene i frontfaget, det vil si Fellesforbundet og Norsk Industri.

Dette spørsmålet handler om at Fellesforbundet og LO krever at utenlandske verftsarbeidere fortsatt skal få dekt reise, kost og losji på verftene – på like gode betingelser som norske tilreisende arbeidere. Høyesterett støtter LO, men arbeidsgiverne får støtte fra EØS-overvåkeren ESA.

Men akkurat i disse dager kan dette spørsmålet bli løst gjennom forhandlingene i Brussel.

Industri Energi og Sjømannsforbundet har støttet Fellesforbundets krav om forbundsvist oppgjør. Mange andre forbund har krevd samordnet oppgjør.

Innspurt i Brussel

I Brussel foregår innspurten på de såkalte trilogi-forhandlingene om utsendingsdirektivet. Det kan avgjøre spørsmålet på EU-nivå.

Eftas overvåkingsorgan, ESA, har reist en sak mot Norge. Regjeringen har overlatt til partene i frontfaget å løse dette. Men hvis det blir enighet i Brussel, vil grunnlaget for ESAs klage falle bort. Om dagens ordning kan fortsette er usikkert, men da må ikke spørsmålet løses i disse forhandlingene. Dersom spørsmålet om reise, kost og losji ikke blir en del av det norske tariffoppgjøret, er Fellesforbundets argumentasjon for forbundsvist er svakere.

Men selv om problemene knyttet til utstasjoneringsdirektivet løses, gjenstår et viktig problem; mange blir ansatt direkte på arbeidsstedet. Dette underminerer reisebestemmelsene i tariffavtalen. Fellesforbundet har arbeidet for å få inn en strengere definisjon av hva en bedrift er for å hindre at folk blir ansatt i et postkasseselskap hengt opp på verftsporten.

Les mer om forhandlingene i Brussel

Flere varianter

Etter at inntektspolitisk utvalg har fattet vedtak, har saken blitt behandlet i sekretariatet. Det endelige vedtaket blir fattet på LOs representantskap i morgen, tirsdag. Dette er LOs høyeste organ mellom kongressene.

Selv om vedtaket sier samordnet oppgjør, finnes det et uttall varianter av dette. En kan tenke seg at LO og NHO forhandler om de økonomiske rammene for oppgjøret og løsning på AFP-spørsmålet, mens det fortsatt er åpent for å forhandle på det enkelte tariffområdet for å løse de tusenvis av problemer som finnes innenfor hver enkelt bransje. En annen løsning er at alt vedtas sentralt, at det heller ikke blir rom for endringer i den enkelte tariffavtale.

Mektig kraft

Det avgjørende vil da være hvordan streikeretten vil bli plassert. I et samordnet oppgjør er det ledelsene i LO og NHO som vil forvalte den, og det vil sannsynligvis ikke bli streikerett på det enkelte tariffområdet. Når det blir et samordnet oppgjør vil alle LOs medlemmer i privat sektor kunne tas ut i streik, og det er en mektig kraft.

Sist AFP ble behandlet i tariffoppgjøret var i 2008, også da var det et samordnet oppgjør. Da var det et samordnet oppgjør med forbundsvise tilpasninger. Oppgjøret i 2008 ga uvanlig høye lønnstillegg. Årslønnsveksten for industriarbeidere endte på 5,7 prosent. I tillegg ble AFP-reformen som nå har blitt evaluert vedtatt. LO-ledelsen fikk stor støtte for dette opplegget, 70,7 prosent ja-stemmer ved uravstemningen ga et historisk stort flertall.

Etterkrigstidas største streik

Sist det var streik i et samordnet oppgjør var i 2000. Da ble det enighet mellom partene i meklingen blant annet skulle det innføres en treårig tariffperiode. Forslaget ble nedstemt og vi fikk etterkrigstidas mest omfattende streik.

Lønnsoppgjørene 1990 - 2014

Et vedtak om samordnet eller forbundsvist oppgjør gjelder bare innenfor privat sektor. I stat og kommune har de alltid samordnet oppgjør.

Fellesforbundet vil ha forbundsvist oppgjør

Lurer du på noe under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet vårt her

LO-toppene uenige om hvordan lønnsoppgjøret skal gjennomføres

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse