JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NTL-leder Kjersti Barsok og Fellesforbundet-nestleder Steinar Krogstad advarer mot koronakriminalitet. Fellesforbundet har fått inn flere tips om kriminelle i byggebransjen som utnytter regjeringens rause koronatiltak, forteller Krogstad. Her er de foran et byggeprosjekt i Storgata i Oslo. Dette konkrete prosjektet er ikke relatert til saken.

NTL-leder Kjersti Barsok og Fellesforbundet-nestleder Steinar Krogstad advarer mot koronakriminalitet. Fellesforbundet har fått inn flere tips om kriminelle i byggebransjen som utnytter regjeringens rause koronatiltak, forteller Krogstad. Her er de foran et byggeprosjekt i Storgata i Oslo. Dette konkrete prosjektet er ikke relatert til saken.

Mimsy Møller

Kriminalitet under koronakrisen:

LO-forbund advarer mot korona-kriminalitet: – Arbeidstilsynet må komme seg ut av hjemmekontoret

Kriminelle vil la seg friste til å utnytte rause kompensasjonsordninger når Arbeidstilsynet har fått beskjed om å holde seg hjemme, advarer Fellesforbundet og NTL.24.04.2020
09:51
30.04.2020 14:09

I flere uker har inspektørene i Arbeidstilsynet latt være å gå på fysiske tilsyn på arbeidsplasser for å unngå koronasmitte. 11. mars ble alle ansatte bedt om å ha hjemmekontor og samtlige tilsyn, utenom de helt nødvendige, ble avlyst, skriver tilsynet på sine nettsider.

Samtidig har regjeringen lagt fram redningspakker i milliardklassen for å berge et kriserammet næringsliv. Blant annet har staten tatt på seg å betale en større andel av regningen ved permitteringer.

Det er en farlig kombinasjon, mener LO-forbundene Fellesforbundet og Norsk Tjenestemannslag (NTL), som advarer arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om en ny type koronakriminalitet:

Når ingen fra Arbeidstilsynet er ute og kontrollerer arbeidsplassen, kan kriminelle øyne sjansen til å misbruke de mange rause kompensasjonsordningene som er kommet på plass etter koronakrisen, mener de to forbundene.

– Useriøse aktører kommer ikke til å bli mindre useriøse i den tiden vi er i nå. Vi kan fort havne i en situasjon der katten er borte og musene danser på bordet, sier Fellesforbundets nestleder, Steinar Krogstad.

Les også: Stortinget stemte ned forslag om strengere straff for korona-juks

Falske permitteringer

Fellesforbundet har fått inn flere tips og meldinger om aktører som misbruker den nye permitteringsordningen, forteller Krogstad. Det skjer ved at arbeidsgiver sender inn et permitteringsvarsel for de ansatte, men lar dem fortsette å jobbe svart.

Ifølge Krogstad er flesteparten av tipsene Fellesforbundet får inn knyttet til byggebransjen, som lenge har slitt med svart arbeid og sosial dumping.

– Når staten gir muligheten til å få mer støtte uten for mye byråkrati, er det all grunn til å tro at det er aktører her som prøver seg, sier han.

Nav har fått inn 100 tips om misbruk av permitteringsordningen, skrev NTB forrige uke. Også Økokrim peker på utnyttelse av regjeringens koronatiltak i sin trusselvurdering for 2020. Svindel med dagpenger, utnyttelse av nasjonale strakstiltak og konkurskriminalitet er blant koronapunktene i trusselvurderingen.

Vil ut i felten igjen

Koronasituasjonen gjør det enda enklere å utnytte sårbare arbeidstakere, ifølge Krogstad i Fellesforbundet. Han forteller at meldingene forbundet får inn, hovedsakelig knytter seg til norske virksomheter med utenlandske arbeidstakere.

– Det er en del utenlandske arbeidstakere som verken kan eller vil reise hjem på grunn av karantenebestemmelsene. De befinner seg i en situasjon der det er enda lettere å utnytte dem, sier Krogstad.

Mer tilsyn må til for å bekjempe koronakriminalitet og utnyttelse av sårbare arbeidstakere, mener både Krogstad og leder Kjersti Barsok i NTL. De krever at arbeidsministeren sørger for at Arbeidstilsynet kommer seg ut i felten igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Håvard Sæbø

– Når vi nå er i ferd med å gå over i en mer normal fase i samfunnet, mener vi at tilsynet må komme seg ut av hjemmekontoret og ut på arbeidsplassene igjen, sier Krogstad.

Barsok i NTL, som organiserer ansatte i Arbeidstilsynet, forteller at hennes medlemmer er ivrige etter å komme seg ut igjen. Ifølge NTL-lederen er det fullt mulig å gjennomføre tilsyn på en måte som er sikker og trygg.

– Vi kan ikke la den svarte økonomien bli vinneren i koronakrisen. Da er det kjempeviktig at inspektørene kommer seg ut igjen, og de er klare for det, sier Barsok.

Les også: Økokrim advarer mot at bemanningsbransjen skal få ta med seg folk fra land utenfor EØS på oppdrag i Norge

Ap: Misbruk må straffes hardt

Mangelen på tilsyn bekymrer også Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud, som tirsdag denne uken sendte et skriftlig spørsmål til arbeidsministeren hvor hun ber ham redegjøre for hvordan Arbeidstilsynet organiserer kontrollen med at bedrifter ikke misbruker permitteringsordningene.

– Hvis det er én situasjon der vi er helt avhengige av at Arbeidstilsynet er ute og kontrollerer at folk ikke jukser med permitteringsregelverket, så er det nå, sier Aasrud.

Hun mener det er urovekkende å høre at Nav, Skatteetaten og Arbeidstilsynet får inn tips om misbruk av denne og andre koronaordninger.

– Det er helt uakseptabelt at bedrifter permitterer ansatte og lar dem jobbe svart. Det må slås hardt ned på, men da er vi avhengige av at noen følger opp de henvendelsene som kommer inn, sier Aasrud.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rigmor Aasrud i Arbeiderpartiet har bedt arbeidsministeren redegjøre for hvordan Arbeidstilsynet sørger for at ingen jukser med permitteringsregelverket.

Rigmor Aasrud i Arbeiderpartiet har bedt arbeidsministeren redegjøre for hvordan Arbeidstilsynet sørger for at ingen jukser med permitteringsregelverket.

Nanna Aanes Wolden

Bedrifter som utnytter permitteringsordningen må straffes hardt, mener Aasrud.

Sammen med SV la Ap forrige uke fram et forslag for Stortinget om å skjerpe straffene for koronakriminalitet, men ble nedstemt.

– Dette må slås hardt ned på. Bøtene må bli større og fengselsstraffene lengre, sier Aasrud.

– Ingen skal sitte igjen med store fortjenester på fellesskapets midler. Når fellesskapet stiller opp for næringslivet, forventer jeg at de ikke jukser, sier Aasrud.

Arbeidstilsynet: – Kriminelle er ikke «fredet»

Direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim, bekrefter at omfanget av kontroller er blitt betydelig redusert sammenliknet med de foregående månedene.

Hun kan imidlertid ikke svare på hvor stor reduksjonen har vært.

«Arbeidstilsynet har i denne situasjonen ikke ønsket å unødig belaste virksomhetene ekstra, og valgte derfor som strakstiltak å bare gjennomføre a-krimtilsyn og tilsyn ved mistanke om betydelig fare for liv og helse», skriver Vollheim i en epost til Dagsavisen.

Ifølge Vollheim pågår arbeidet ved de såkalte a-krimsentrene som normalt. Disse sentrene driver hovedsakelig med analyse- og etterretningsarbeid og er et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, politiet, Nav og skatte- og tolletatene.

Vollheim understreker at det langt fra er fritt fram for kriminelle å gjøre som de vil selv om antallet kontroller fra Arbeidstilsynet er redusert.

«Det er viktig i denne sammenhengen å understreke at Arbeidstilsynet følger nøye med på situasjonen og følger opp når vi får tips om ulovligheter. De kriminelle er altså ikke på noen måte «fredet» i denne situasjonen», skriver Vollheim.

Hun bekrefter samtidig at tilsynet får inn tips om koronakriminalitet og at disse vil bli fulgt opp.

Ifølge Vollheim jobber nå Arbeidstilsynet med å komme i gang med tilsynsarbeidet igjen på en trygg måte.

«Det er viktig å få gjennomført tilsyn, men vi må ta smittevernhensyn, slik at vi ikke risikerer smitte verken på egne ansatte eller virksomhetene vi er ute hos», skriver Vollheim.

Departementet: Ikke Arbeidstilsynets jobb

«Misbruk av permitteringsordninger er å stjele fra fellesskapet, og noe som vil bli slått hardt ned på og forfulgt når det avdekkes», skriver statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet i en epost til Dagsavisen.

Han viser til at Nav og Skatteetaten har styrket samarbeidet gjennom en felles analyse- og etterretningsgruppe. Ifølge Einan er det disse etatene som skal følge opp statens kompensasjonsordninger og dagpengeregelverket. Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med at arbeidsmiljøloven blir ivaretatt, skriver han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet

Statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet

Nanna Aanes Wolden

Statssekretæren har like fullt forståelse for ønsket fra partene i arbeidslivet om mer tilsyn, skriver han i e-posten.

«Tilsynet vurderer hele tiden om og når de kan gjenoppta aktiviteten, men også statlige etater må følge råd og gjøre risikovurderinger med bakgrunn bl.a. i smittevern både for ansatte i virksomhetene de fører tilsyn med og sine egne ansatte», skriver han.

Også Vollheim i Arbeidstilsynet viser til at det er flere myndigheter som fører tilsyn med ulike forhold på arbeidsplassene, som for eksempel brudd på karantenebestemmelser eller permitteringsregler. I slike tilfeller gjør tilsynet en vurdering av om de er riktig myndighet, skriver hun.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.04.2020
09:51
30.04.2020 14:09Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape den gullkantede AFP-pensjonen

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før


Flere saker