Ti år siden 22. juli
Löfven: AUF har vendt det tragiske til tro på fremtiden
Onsdag besøkte Sveriges statsminster Stefan Löfven Utøya sammen Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre og AUF-leder Astrid Willa Hoem.
AUF-leder Astrid Willa Hoem, Sveriges statsminster Stefan Löfven og Ap-leder Jonas Gahr Støre på Utøya.
Tori Aarseth
– Jeg er dypt imponert over hvordan Norge som nasjon, men spesielt AUF og Arbeiderpartiet, har svart på angrepet siden dag én, sa Löfven.
Löfvens parti Socialdemokraterna er søsterparti til Arbeiderpartiet, og båndene mellom både partiene og ungdomsorganisasjonene AUF og SSU er tette. Besøket i forbindelse med tiårsmarkeringen for terrorangrepet 22. juli 2011, er Löfvens tredje tur til Utøya. I år var alle de nordiske statsministrene invitert, men kun Löfven kunne stille.
– Det er ingen andre utenfor Norges grenser som er så solidarisk med det som skjedde i Norge den 22. juli, og som viser oss denne oppmerksomheten. Det setter vi stor pris på, kommenterte Støre.
La ned blomster
Hoem viste den svenske statsministeren rundt øya, og sammen med Støre la de ned blomster ved minnesmerket i Lysningen. Men det var Hegnhuset som så ut til å gjøre sterkest inntrykk. Nybygget fra 2016 er oppført rundt det gamle Kafébygget, der mange av ungdommene forsøkte å gjemme seg den dagen for ti år siden.
(Saken fortsetter under bildet)
Tori Aarseth
En vegg ved inngangen viser tekstmeldinger sendt fra ungdommene på øya i de dramatiske timene. Noen av avsenderne overlevde. Andre ikke.
Hoem fortalte en tydelig beveget Löfven om hvordan hun selv hadde sendt melding hjem: «Jeg elsker dere over alt på jord. Ikke ring meg». I det gamle Kafébygget fortalte AUF-nestleder Gaute Børstad Skjervø om hvordan han gjemte seg, og om hvordan tretten av dem som hadde valgt å gjemme seg i rommet ved siden av, ble drept.
– Så tilfeldig var det, kommenterte Skjervø.
Kronikk: «La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»
(Saken fortsetter under bildet)
Löfven var tydelig imponert over måten AUF har tatt tilbake øya for å fortsette tradisjonen med sommerleir.
Tori Aarseth
Löfven: Høyreekstremismen har fått vokse
Hvert år de siste ni årene har datoen for angrepet blitt markert, men i år er noe annerledes. AUF har gått i spissen for at det nå må tas et politisk oppgjør med tankegodset som motiverte terroristen. For å få til det, har flere overlevende den siste tida gått ut med sine historier for å få frem den usminkede sannheten om angrepet.
– Vi har dysset ned brutaliteten. Det å ikke snakke sant, gjør også at det blir vanskeligere å ta de andre diskusjonene, sa Hoem.
Löfven var tydelig på at han støtter AUFs budskap, og mener at høyreekstremismen har fått virke og vokse altfor mye i de ti årene som har gått siden 22. juli.
– Det var ikke tilfeldig at dette skjedde her. Her samlet ungdommer seg som var engasjert i sosialdemokratiet, der det fundamentale er alle menneskers menneskeverd, sa Löfven.
– De høyreekstreme står ikke for det. For dem er det slik at noen skal bestemme hvem som er mer eller mindre verdt, og det er nettopp derfor høyreekstremismen misliker sosialdemokratiet så sterkt.
Therese overlevde terroren på Utøya: – Hvis du spør meg i dag vet jeg vet ikke om vi har lært eller styrket oss, kanskje er det heller motsatt
Støre: Overlevende hetses på åpen gate
Ap-leder Jonas Gahr Støre har også støttet opp om kravet om et politisk oppgjør denne våren og sommeren. FriFagbevegelse spør hva han synes om responsen fra de andre partiene så langt.
– Ungdomsorganisasjonene har sagt veldig klart ifra. Det at de sier til AUF at de nå ser at de skulle ha gjort mer, er ærlig og positivt, sier Støre.
– Hva med voksenorganisasjonene?
– Nei, der mener jeg at vi har et stykke igjen.
Ann Kristin mistet sønnen 22. juli: – Jeg tenkte det måtte være trygt å sende Aleksander til Utøya
(Saken fortsetter under bildet)
Selv om både Støre og Löfven er bekymret for at høyreekstremismen vokser flere steder i Europa og i verden, gir besøket til Utøya også håp for fremtiden.
Tori Aarseth
Da angrepet skjedde, var det noen som trodde at det ville bremse fremveksten av tankegodset fra ytre høyre, forklarer Ap-lederen. Mange trodde at folk ville bli mer på vakt, og si ifra.
– Ti år etter kan vi oppsummere og si at ingenting av det har skjedd. Det har ikke bremset. Det har blitt mer av det. Det at overlevende fra Utøya hetses på åpen gate og på nett, er utålelig.
Støre er tydelig på at han forventer at partiene på høyresiden skal være med på oppgjøret, og at vi må kunne enes om at høyreekstremisme er farlig. Som del av en tipunktsplan mot høyreekstremisme, ønsker Arbeiderpartiet at det nå skal settes ned en ny kommisjon for å undersøke hvordan man kan bekjempe høyreekstremismen.
– Hvilke verktøy annet enn lov og dom tenker du kan være aktuelle?
– Det må vi finne ut av, men jeg vender ofte tilbake til dette med hvordan vi snakker sammen. At vi i samtaler med unge og i den politiske debatten sier fra om hva som er innenfor og hva som ikke er greit å si.
Framtidstroen vinner
Selv om både Støre og Löfven er bekymret for at høyreekstremismen vokser flere steder i Europa og i verden, gir besøket til Utøya også håp for fremtiden.
– Turen over til Utøya i dag, fyller meg med håp. Når jeg så den nye kaia, så tenkte jeg at her vinner framtidstroen, sier Støre.
Löfven var også tydelig imponert over måten AUF har tatt tilbake øya for å fortsette tradisjonen med sommerleir, men også for å minnes de 69 som ble drept her og være en læringsarena for demokrati.
– Det er så beundringsverdig det AUF har gjort her. Og det blir så sterkt fordi det er så gjennomtenkt. Måten navnene er skrevet i sirkelen i Lysningen, gjør det klart at her er vi alle likeverdige. De har vendt det tragiske til tro på fremtiden, sier Löfven.