JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det grønne skiftet:

LO-kjempens plan fikk folk tilbake i jobb på 90-tallet. Nå vil Agenda-sjefen kopiere metoden for miljøet

Agenda-sjef Trygve Svensson ser til tidligere LO-kjempe Yngve Hågensen og omfavner et nytt solidaritetsalternativ for miljøet.
Agenda-sjef Trygve Svensson lar seg inspirere av tidligere LO-leder Yngve Hågensen.

Agenda-sjef Trygve Svensson lar seg inspirere av tidligere LO-leder Yngve Hågensen.

Agenda. Bilde innfelt: Ole Palmstrøm

helge@lomdia.no

Dypt motstridende meninger om veien ut av den økonomiske krisen på 1990-tallet ble snekret sammen til et felles solidaritetsalternativ, mye takket være daværende LO-leder Yngve Hågensens statsmann-kunst, ifølge Trygve Svensson.

Samarbeidet mellom myndighetene og partene i arbeidslivet innebar en kombinasjon av moderate lønnstillegg, sysselsettingsskapende tiltak, forenkling av offentlig regelverk, opplæringstiltak for arbeidslivet samt stabilisering av norsk valuta. Det ble til gjennom et tett samarbeid mellom Arbeiderpartiet og LO.

– Resultatet ble at folk kom tilbake i jobb. Et tilsvarende felles løft for miljøet er fullt mulig mellom tillitsvalgte og myndighetene som også har tillit til hverandre, poengterer Agenda-sjef Trygve Svensson overfor FriFagbevegelse.

Fikk du med deg denne? Dette er det viktigste politiske tiåret siden krigen, mener Trygve Svensson

Klimabrøl og oljebrøl

Klimabrølet er etterfulgt av oljebrølet. Miljø er blitt en sentral del av valgkampen, på begge sider av midtstreken i norsk politikk.

Miljøpartiene på venstresiden har fått en oppsving, mens Frp har fått økt oppslutning på meningsmålingene etter at regjeringen varslet en omlegging av oljeskattesystemet.

Mange snakker som om det er enkelt å gå fra oljenasjon til klimanøytralt samfunn. Det blir det absolutt ikke, slår Agenda-sjefen fast.

– Bak politikerne i forhandlingsrommet etter valgdagen, hvis det blir en ny regjering, vil det stå folkebevegelser med tusenvis av medlemmer som forventer svar fra sine folk, sier han.

Svensson peker på flere felles løsninger for en klimapolitikk som kan få støtte i det brede lag av folket.

– Det er når disse folkebevegelsene finner sammen, at vi får til et rettferdig grønt skifte, som både utjevner forskjeller og kutter utslipp. Det er vanskelig å se for seg at høyresiden skal få til et slikt grønt løft – et rettferdig grønt skifte, mener han.

– Samtidig er det i industrien både de største punktutslippene og de store løsningene finnes, sier Trygve Svensson.

Forskjellige utgangspunkt

De tre partiene som er favoritter til å ta over etter Erna Solbergs regjering, Ap, Sp og SV, har tre vidt forskjellige utgangspunkt i klimapolitikken:

* Ap må presentere politikk som får støtte blant industriarbeiderne i LO, med nesten en million medlemmer og flere hundre tusen medlemmer i industrien.

* SV må presentere politikk som baklandet i miljøbevegelsen er fornøyd med – også det en folkebevegelse med tusenvis av medlemmer.

* Senterpartiet har på sin side sterke bånd til bondebevegelsen, med sine forgreninger i bygder over hele landet.

– Hvor kan disse felles løsningene ligge i dag?

– Man må se på at inntektene fra norsk olje og gass kan presse fram utslippskutt, ikke bare som inntekter. Kan inntektene gå til investeringer i det grønne skiftet? Det har blant andre Leif Sande, tidligere leder i LO-forbundet Industri Energi, tatt til orde for. Kan oljefondet i langt større grad enn i dag blir et fond som investerer i grønn teknologi som presser fram en overgang til et grønt samfunn globalt? Eller kan vi bestemme at norsk petroleum bare kan gå til produksjon av produkter, ikke til forbrenning, spør han.

Les også: Vi må ta av oljefondet for å sette fart i det grønne skiftet, mener Agenda og Manifest. Slik svarer partiene

Ap med seriøse planer

Neste stortingsperiode utgjør nesten halvparten av tiden som gjenstår til 2030.

Trygve Svensson mener Arbeiderpartiet har presentert seriøse planer for en klimaregjering, mens Erna Solberg på den andre siden legger seg tett opp til Sylvi Listhaugs klima-retorikk når hun – etter hans syn – i kjent stunt-stil stiller opp i cowboyhatt med Lothepus og advarer mot miljøpartier.

– Det er sikkert en morsom idé. Men kanskje et hakk for lite seriøst når klodens fremtid står på spill, mener Agenda-sjefen.

Svensson mener blant annet at Høyre kan ha gjort en tabbe ved å utpeke MDG som hovedmotstander i valgkampen.

Haster med å snu

– Vi har hatt en koronakrise hvor noen har måttet bære en veldig mye tyngre bør enn andre, og vi har hatt åtte år i strekk med høyresidens økonomiske politikk, sier han.

– Samtidig har FNs dramatiske ferske klimarapport minnet oss om hastverket for å snu klimaendringene. Alle ser verdien av å bevare stabilt sommervær, fjelloverganger som er åpne om vinteren, rikt dyreliv i skogene våre – og av å stoppe hetebølger, tørke og flyktningstrømmer globalt, poengterer han.

Svensson mener olje- og gassnæringen er vår viktigste industri. Den står for massiv inntjening og flere hundre tusen solide arbeidsplasser langs kysten. Norge er en av verdens største eksportører av olje og gass.

– Kompetansen er den samme som vi må bygge videre på i de nye industriløftene for Norge. Det er i industrien klimaløserne befinner seg. Allerede i dag gjøres det tunge klimagrep i norsk industri, sier han.

Debatt: «Framtidas trygge arbeidsplasser er grønne, sirkulære og bærekraftige»

Bestemmes på valgdagen

Utslipp av CO2, også fra norsk olje og norsk gass, er en viktig del av klimaproblemet. Sammen med olje og gass fra Saudi-Arabia, Nigeria og Russland – for ikke å snakke om polsk og kinesisk kull.

– Klimautfordringen er den største utfordringen vi som menneskehet har måttet løse som mer enn summen av enkeltindivider eller enkeltstater. Vi må løse dette som fellesskap, er hans mantra.

– FNs rapport slår fast at vi må redusere verdens CO₂-utslipp til netto null og samtidig kraftig redusere andre klimagasser. Den politiske retningen bestemmes valgdagen, sier Trygve Svensson.

Annonse

Flere saker

Annonse