JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpris

LO-veteran ville nominere Norsk Industri-sjefen som ny LO-leder

LOs egen Are Tomasgard fikk verbal juling – mens «tariff-motstander» Stein Lier-Hansen ble hyllet under helgens Trondheimskonferanse.
Da administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, snakket til rundt 500 deltakere av det radikale slaget på Trondheimskonferansen i regi av LO i Trondheim, var det ikke måte på verken applaus eller hyllest fra talerstolen.

Da administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, snakket til rundt 500 deltakere av det radikale slaget på Trondheimskonferansen i regi av LO i Trondheim, var det ikke måte på verken applaus eller hyllest fra talerstolen.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Når frontfagsforhandlingene finner sted, er han en beinhard nøtt å knekke for Fellesforbundet.

Men da administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, snakket til rundt 500 deltakere av det radikale slaget på Trondheimskonferansen i regi av LO i Trondheim, var det ikke måte på verken applaus eller hyllest fra talerstolen.

Tema var blant annet klima og miljø. Strømstøtte og utenlandskabler sto sentralt da han etterfulgte LO-sekretær Are Tomasgard på talerstolen.

Les mer fra konferansen: Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser

Tomasgard hadde dog ikke forventet noen stor jubel i en forsamling som i større grad gjenspeilet mindretallet på vårens LO-kongress, enn flertallet.

Det er på mange måter snakk om venstreopposisjonen i LO. I en forsamling hvor utenlandskabler er fyord. Og hvor en av hovedparolene er å fortsette kampen mot EØS-avtalen.

Men at administrerende direktør i Norsk Industri, motparten i lønnsoppgjørene, skulle hylles, var kanskje mer overraskende.

Krevde politisk kontroll av strømprisen: Strømdebatten ble opphetet under LO-kongressen

Fra uventet hold

Det var heller ikke hvem som helst som skapte stor applaus og sørget for rosen.

Først ute var fagforeningsveteran Arne Byrkjeflot. Den andre var faglig sekretær i Rødt og sentral i Industriaksjonen, Boye Ullmann. Sistnevnte mente at Stein Lier-Hansen lå tre mil til venstre for Are politisk – og at det var litt foruroligende.

– Det Stein Lier-Hansen sa, var det samme som ble nedstemt på LO-kongressen. Det er også foruroligende, la Ullmann til.

Sist ute var Hogne Hongset, som før han gikk av med pensjon, arbeidet i ti år med næringspolitikk som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi, samme forbund som Tomasgard kommer fra.

Han gikk så langt at han ville nominere Stein Lier-Hansen som ny LO-leder hvis det ikke hadde vært for alderen hans.

Byrkjeflot, Ullmann og Hognset bet seg alle merke i at Stein Lier-Hansen vil gjøre noe med utenlandskablene.

– Kablene har ikke fått konsesjon for å være eksportkabler. De må fungere som utvekslingskabler. Vi kan gjerne hjelpe andre når vi har krafteffekt til overs, hvis vi får tilbake kraft fra andre når det blåser i andre land, var hans budskap.

– I dag fungerer de som en overføringskabel. Det er ikke slik det skal være. Avtalen sier at det skal være utvekslingskabler, var budskapet til Stein Lier-Hansen.

Strømkrisen: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen

Gitt oss fordeler

Are Tomasgard snakket også om utenlandskabler, og at det er et system som har eksistert siden 1960, og hvor hele Europa i prinsippet er knyttet sammen i en tosifret andel nett. Det har gitt oss fordeler i 30 år.

– Vi er helt avhengig av kraft utenfra når vi har lite tilsig på egen kraft. Lysene skal stå på hele tiden. Da kan vi ikke stenge kablene til utlandet, mener Tomasgard.

– Vi sitter tungt i det, og man kan mene mye om det. Jeg jobbet fulltid i seks år med å hindre de siste kablene å komme, men tapte den kampen. Det må vi bare akseptere, sa han.

Forbedret strømstøtte

LO-sekretær Are Tomasgard fikk også kritikk for at han ikke sa mye om strømprisen. Det skyldes at det er startet en prosess for å se på fremtidig prisfastsetting, og at han ikke vil gripe inn i denne prosessen.

Han tar likevel til orde for en forbedret ordning for strømstøtte.

– Vi må slutte å utregne strømstøtten over en hel måned. Den må utregnes time for time, gjerne på bakgrunn av daglig bruk av strøm slik at strømbruk på natt ikke regnes inn, mener Are Tomasgard.

– Så må vi kutte 10-prosentbiten slik at vi i realiteten får en makspris på 70 øre, og at avgiftene regnes ut fra det, legger han til.

For industrien og næringslivet er han på regjeringens linje med fastprisavtaler.

LO-sekretær om strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet

Tysk modell

Stein Lier-Hansen, på sin side, vil ha en tysk modell for strømstøtte også for industrien og næringslivet, som et alternativ til fastprisavtalene.

I Tyskland fyrer de fleste industrianlegg med gass, og pristaket på gass gir en rimelig god energipris tilsvarende 75 øre per kilowattime for 70 prosent av forbruket. Ifølge Norsk Industri vil en lignende støtteordning gi en konkurransedyktig norsk strømpris. Kostnaden for staten vil i tilfelle bli en midlertidig utgift på 30–40 milliarder kroner i et år eller to.

Det gjør blant annet at bedrifter som Kronos Titan får norsk gass til en billigere pris i Tyskland.

– Når et land med 90 millioner innbyggere klarer dette, må jaggu et land med 5,5 millioner innbyggere klare det, var hans klare beskjed til myndighetene.

Ba om forsoning

Tomasgard var hyret inn for å snakke om arbeidet i Energikommisjonen, som legger fram sin rapport onsdag. Han kunne ikke røpe innholdet i rapporten, men det er ingen hemmelighet at vi er helt avhengig av å få mer kraft i systemet.

– Vi må få til et taktskifte. Energikommisjonen kommer med forslag til å bygge ut mye mer kraft. Også fornybar kraft, røpet han.

Samtidig er energieffektivisering helt nødvendig, i tillegg til at vi må være trygge på at kraften blir brukt på en optimal måte.

Sluttbrukermarkedet og strømpris lå ikke i mandatet til Energikommisjonen. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) skal sette ned et eget utvalg som skal vurdere prissettingen av strøm.

LO-sekretær Are Tomasgard fikk bare høflig applaus under sitt innlegg.

LO-sekretær Are Tomasgard fikk bare høflig applaus under sitt innlegg.

Helge Rønning Birkelund

Tomasgard tror ikke vi vil oppleve like høye strømpriser framover, men tror prisene kommer til å svinge mer i framtida.

– Hvis det ikke kommer nye tiltak, vil kraftoverskuddet reduseres. Statnett har varslet et kraftunderskudd om få år. Blant annet vannkraft. Vi har et fortrinn med at vi har regulerbar kraft.

Han var også klar på viktigheten for Norge i det europeiske markedet.

– Uavhengig av EØS-avtalen kommer ikke EU-landene til å slutte å beskytte sine markeder. Derfor må vi tilpasse oss det på en eller annen måte, poengterte han.

Are Tomasgard rakte ut en hånd til de 500 i salen i sin oppsummering.

– Vi må jobbe sammen, skal vi komme ut av dette. Vi kan ikke ha et sprikende lag og bare gå løs på hverandre og dra oss vekk fra hverandre. Dere ser hvem som spretter opp på målingene og tjener på det. Vi er enig om at kraft skal være et fortrinn for industrien, sa Tomasgard.

– Nå har vi en regjering som gjør veldig mye bra. Tenk litt på alternativene, var hans beskjed til salen.

LO-topp går i strupen på strømopprør: – Er det prisene eller fagbevegelsen de vil til livs?

Dyrtidsaksjon

Trondheimskonferansen vedtok blant annet en uttalelse om å «oppfordre fagforeningene til å støtte initiativet til en dyrtidsaksjon med krav om sterkere politiske grep mot en uakseptabel prisvekst og økende fattigdom».

Samt kreve kompensasjon for reallønnsnedgang ved årets mellomoppgjør.

Konferansen vedtok også å oppfordre fagforeningene i samarbeid med LOs lokalorganisasjoner til å mobilisere til landsomfattende aksjoner 16. mars, i protest mot strømpriskrisa og for krav om politisk kontroll over krafta.

Warning
Annonse
Annonse