JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Da administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, snakket til rundt 500 deltakere av det radikale slaget på Trondheimskonferansen i regi av LO i Trondheim, var det ikke måte på verken applaus eller hyllest fra talerstolen.

Da administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, snakket til rundt 500 deltakere av det radikale slaget på Trondheimskonferansen i regi av LO i Trondheim, var det ikke måte på verken applaus eller hyllest fra talerstolen.

Jan-Erik Østlie

Strømpris

LO-veteran ville nominere Norsk Industri-sjefen som ny LO-leder

LOs egen Are Tomasgard fikk verbal juling – mens «tariff-motstander» Stein Lier-Hansen ble hyllet under helgens Trondheimskonferanse.30.01.2023
11:49
31.01.2023 08:59

helge@lomedia.no

Når frontfagsforhandlingene finner sted, er han en beinhard nøtt å knekke for Fellesforbundet.

Men da administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, snakket til rundt 500 deltakere av det radikale slaget på Trondheimskonferansen i regi av LO i Trondheim, var det ikke måte på verken applaus eller hyllest fra talerstolen.

Tema var blant annet klima og miljø. Strømstøtte og utenlandskabler sto sentralt da han etterfulgte LO-sekretær Are Tomasgard på talerstolen.

Les mer fra konferansen: Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser

Tomasgard hadde dog ikke forventet noen stor jubel i en forsamling som i større grad gjenspeilet mindretallet på vårens LO-kongress, enn flertallet.

Det er på mange måter snakk om venstreopposisjonen i LO. I en forsamling hvor utenlandskabler er fyord. Og hvor en av hovedparolene er å fortsette kampen mot EØS-avtalen.

Men at administrerende direktør i Norsk Industri, motparten i lønnsoppgjørene, skulle hylles, var kanskje mer overraskende.

Krevde politisk kontroll av strømprisen: Strømdebatten ble opphetet under LO-kongressen

Fra uventet hold

Det var heller ikke hvem som helst som skapte stor applaus og sørget for rosen.

Først ute var fagforeningsveteran Arne Byrkjeflot. Den andre var faglig sekretær i Rødt og sentral i Industriaksjonen, Boye Ullmann. Sistnevnte mente at Stein Lier-Hansen lå tre mil til venstre for Are politisk – og at det var litt foruroligende.

– Det Stein Lier-Hansen sa, var det samme som ble nedstemt på LO-kongressen. Det er også foruroligende, la Ullmann til.

Sist ute var Hogne Hongset, som før han gikk av med pensjon, arbeidet i ti år med næringspolitikk som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi, samme forbund som Tomasgard kommer fra.

Han gikk så langt at han ville nominere Stein Lier-Hansen som ny LO-leder hvis det ikke hadde vært for alderen hans.

Byrkjeflot, Ullmann og Hognset bet seg alle merke i at Stein Lier-Hansen vil gjøre noe med utenlandskablene.

– Kablene har ikke fått konsesjon for å være eksportkabler. De må fungere som utvekslingskabler. Vi kan gjerne hjelpe andre når vi har krafteffekt til overs, hvis vi får tilbake kraft fra andre når det blåser i andre land, var hans budskap.

– I dag fungerer de som en overføringskabel. Det er ikke slik det skal være. Avtalen sier at det skal være utvekslingskabler, var budskapet til Stein Lier-Hansen.

Strømkrisen: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen

Gitt oss fordeler

Are Tomasgard snakket også om utenlandskabler, og at det er et system som har eksistert siden 1960, og hvor hele Europa i prinsippet er knyttet sammen i en tosifret andel nett. Det har gitt oss fordeler i 30 år.

– Vi er helt avhengig av kraft utenfra når vi har lite tilsig på egen kraft. Lysene skal stå på hele tiden. Da kan vi ikke stenge kablene til utlandet, mener Tomasgard.

– Vi sitter tungt i det, og man kan mene mye om det. Jeg jobbet fulltid i seks år med å hindre de siste kablene å komme, men tapte den kampen. Det må vi bare akseptere, sa han.

Forbedret strømstøtte

LO-sekretær Are Tomasgard fikk også kritikk for at han ikke sa mye om strømprisen. Det skyldes at det er startet en prosess for å se på fremtidig prisfastsetting, og at han ikke vil gripe inn i denne prosessen.

Han tar likevel til orde for en forbedret ordning for strømstøtte.

– Vi må slutte å utregne strømstøtten over en hel måned. Den må utregnes time for time, gjerne på bakgrunn av daglig bruk av strøm slik at strømbruk på natt ikke regnes inn, mener Are Tomasgard.

– Så må vi kutte 10-prosentbiten slik at vi i realiteten får en makspris på 70 øre, og at avgiftene regnes ut fra det, legger han til.

For industrien og næringslivet er han på regjeringens linje med fastprisavtaler.

LO-sekretær om strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet

Tysk modell

Stein Lier-Hansen, på sin side, vil ha en tysk modell for strømstøtte også for industrien og næringslivet, som et alternativ til fastprisavtalene.

I Tyskland fyrer de fleste industrianlegg med gass, og pristaket på gass gir en rimelig god energipris tilsvarende 75 øre per kilowattime for 70 prosent av forbruket. Ifølge Norsk Industri vil en lignende støtteordning gi en konkurransedyktig norsk strømpris. Kostnaden for staten vil i tilfelle bli en midlertidig utgift på 30–40 milliarder kroner i et år eller to.

Det gjør blant annet at bedrifter som Kronos Titan får norsk gass til en billigere pris i Tyskland.

– Når et land med 90 millioner innbyggere klarer dette, må jaggu et land med 5,5 millioner innbyggere klare det, var hans klare beskjed til myndighetene.

Ba om forsoning

Tomasgard var hyret inn for å snakke om arbeidet i Energikommisjonen, som legger fram sin rapport onsdag. Han kunne ikke røpe innholdet i rapporten, men det er ingen hemmelighet at vi er helt avhengig av å få mer kraft i systemet.

– Vi må få til et taktskifte. Energikommisjonen kommer med forslag til å bygge ut mye mer kraft. Også fornybar kraft, røpet han.

Samtidig er energieffektivisering helt nødvendig, i tillegg til at vi må være trygge på at kraften blir brukt på en optimal måte.

Sluttbrukermarkedet og strømpris lå ikke i mandatet til Energikommisjonen. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) skal sette ned et eget utvalg som skal vurdere prissettingen av strøm.

LO-sekretær Are Tomasgard fikk bare høflig applaus under sitt innlegg.

LO-sekretær Are Tomasgard fikk bare høflig applaus under sitt innlegg.

Helge Rønning Birkelund

Tomasgard tror ikke vi vil oppleve like høye strømpriser framover, men tror prisene kommer til å svinge mer i framtida.

– Hvis det ikke kommer nye tiltak, vil kraftoverskuddet reduseres. Statnett har varslet et kraftunderskudd om få år. Blant annet vannkraft. Vi har et fortrinn med at vi har regulerbar kraft.

Han var også klar på viktigheten for Norge i det europeiske markedet.

– Uavhengig av EØS-avtalen kommer ikke EU-landene til å slutte å beskytte sine markeder. Derfor må vi tilpasse oss det på en eller annen måte, poengterte han.

Are Tomasgard rakte ut en hånd til de 500 i salen i sin oppsummering.

– Vi må jobbe sammen, skal vi komme ut av dette. Vi kan ikke ha et sprikende lag og bare gå løs på hverandre og dra oss vekk fra hverandre. Dere ser hvem som spretter opp på målingene og tjener på det. Vi er enig om at kraft skal være et fortrinn for industrien, sa Tomasgard.

– Nå har vi en regjering som gjør veldig mye bra. Tenk litt på alternativene, var hans beskjed til salen.

LO-topp går i strupen på strømopprør: – Er det prisene eller fagbevegelsen de vil til livs?

Dyrtidsaksjon

Trondheimskonferansen vedtok blant annet en uttalelse om å «oppfordre fagforeningene til å støtte initiativet til en dyrtidsaksjon med krav om sterkere politiske grep mot en uakseptabel prisvekst og økende fattigdom».

Samt kreve kompensasjon for reallønnsnedgang ved årets mellomoppgjør.

Konferansen vedtok også å oppfordre fagforeningene i samarbeid med LOs lokalorganisasjoner til å mobilisere til landsomfattende aksjoner 16. mars, i protest mot strømpriskrisa og for krav om politisk kontroll over krafta.

30.01.2023
11:49
31.01.2023 08:59Mest lest

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Forsvaret

Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer

Herman Bjørnson Hagen

Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert

Leif Martin Kirknes

May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund

Frøydis Falch Urbye

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company

Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden

– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

Eivind Senneset

Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp

Jan-Erik Østlie

LO-lederen om regjeringens au pair-nyhet: – En stor seier

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Ole Hagen

Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen

Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.

Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.

Tormod Ytrehus

Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen

Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke

Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.

Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.

Hanna Skotheim

Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger

– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.

– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner. Slik vil de ramme bedriften mer

Brian Cliff Olguin

Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Ole Berg-Rusten / POOL / NTB

Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

Petter Pettersen

Vil ha seniorer som Ole Martin (64) lenger i jobb: – De har en unik kompetanse