– LO har bundet seg til masta, og velger å gå ned med regjeringsprosjektet, i stedet for å stå opp for norsk industri og arbeidsplasser, sier Isak Lekve (innfelt). Hydro er blant selskapa som har skrudd ned produksjonen på grunn av dagens situasjon. De har solgt strømmen videre i stedet for å produsere aluminium.
Ole Palmstrøm / Jan-Erik Østlie
Strøm
Mener Norge mister ny industri om ikke regjeringa får ned strømprisene: – Et synkende skip
Fortrinnet med billig kraft er i ferd med å glippe, advarer Isak Lekve. Men LO er tydelige på at vi fortsatt stiller bedre enn konkurrentene våre.
herman@lomedia.no
«Norges viktigste fortrinn for etablering av ny kraftkrevende virksomhet er nettopp tilgangen på fornybar og relativt rimelig kraft.»
Det står det i en av utredningene Oslo Economics og Sintef har gjort for Energikommisjonen.
Billig fornybar kraft er altså den norske industriens viktigste fortrinn i konkurransen med andre land.
Men så lenge strømmen er like dyr her som i resten av Europa, mister vi det fortrinnet, mener sosiolog og utreder i tenketanken De Facto, Isak Lekve.
– Med dagens strømpriser går det heller mot nedleggelser enn utvidelser, da trenger vi mindre strøm, sier Lekve.
Så hvorfor stiller Norge svakere enn resten av Europa?
Lekve peker spesielt på dyr arbeidskraft og at Norge er langt unna markedene vi eksporterer til.
– Vi har høye lønninger i Norge, og det er vi veldig glade for, men det har vi kompensert for med billig kraft, sier han.
Mye, mye mer
Vi må bygge ut mer kraft – raskere.
Det var konklusjonen til det Energikommisjonen, som kom med sin rapport i starten av februar.
60 terawattimer (TWh) mer skal vi ha i 2030, det er en økning på 40 prosent.
Det tilsvarer forbruket til omtrent 2,4 millioner eneboliger – nesten dobbelt så mange som vi hadde i Norge i 2022.
Av de 60 TWh, skal 40 TWh hentes inn gjennom økt strømproduksjon. Resten skal spares inn ved at vi bruker strømmen smartere.
Mesteparten av den nye strømmen skal gå til ny kraftkrevende industri, og industri som skal løse klimakrisa.
Men at vi kommer til å trenge så mye mer kraft Isak Lekve er usannsynlig. Spesielt den kraftkrevende industrien vil bli ramma av strømprisene.
Tallgrunnlaget er derfor feil, understreker Lekve.
Stiller seg bak kommisjonen
LO-sekretær Are Tomasgard er LOs mann i Energikommisjonen. Han har bakgrunn fra prosessindustrien og forbundet Industri Energi.
Han er tydelig på at han stiller seg bak flertallets vurderinger i Energikommisjonens rapport.
– Hele kommisjonen er enige om retninga. Flertallet sier at vi ønsker å fastsette et måltall for dette. Vi har tatt utgangspunkt i klimamåla og de industrielle ambisjonene til politikerne, forklarer han.
LO-sekretær Are Tomasgard
Martin Guttormsen Slørdal
Tomasgard takker for Lekves perspektiv, mener understreker at det bygger på andre premisser enn det kommisjonen la til grunn.
Mandatet til kommisjonen var å svare på hva som må til for å klare klimamåla og gjennomføre politikernes industriambisjoner, og det er det de har svart på, mener Tomasgard.
Har fortsatt fortrinnet
Selv i 2022, når strømprisene var på sitt hittil høyeste, var Norge blant landa med lavest priser i Europa, opplyser Tomasgard.
– Det var kun Finland og Polen som hadde lavere strømpriser enn oss, understreker han, og viser til tall han har henta ut fra kraftbørsen Nord Pool.
For Finland sin del gjaldt det bare fram til Russland kutta strømtilførselen på grunn av Nato-søknaden i mai 2022 at prisen var under den norske.
Tomasgard viser også til at energiprisene generelt er på vei ned i Europa nå.
– Vi må ha prisene ned, strømprisene vi har hatt det siste halvannet året er ikke bærekraftige. Men jeg har ingen tro på at vi får et år som 2022 igjen, med mindre vi ikke bygger ut ny kraft.
Men at Norge mister konkurransefortrinnet om prisene blir høyere her enn i resten av Europa, er Tomasgard enig med Lekve i.
– Vi har fortsatt et konkurransefortrinn. Men hvis ikke industrien ser at vi bygger ut et kraftoverskudd vil de ikke investere, sier Tomasgard.
Han mener at Norge, med kalde vintre og en stor kraftkrevende industri skal ha fordeler av lavere strømkostnader for både husholdninger og næringsliv.
Norge har svært gode forutsetninger for å sikre at vi har nok strøm i framtida, sikre ny industri og nå klimamåla, understreker Tomasgard.
Mye delt: Hos Jøtul slår strømkrise og prisvekst positivt ut
Avblåser industriløft
I fjor sommer la også regjeringa fram et veikart for et «grønt industriløft». Flere av satsingene er det bare å stryke fra lista, understreker Lekve.
Så lenge strømmen er dyr, vil vi ikke få ny kraftkrevende industri, mener han.
Han trekker fram hydrogenproduksjon som et eksempel. Når man lager grønn hydrogen er det praktisk talt bare energi man trenger for å gjøre vann til hydrogen.
– Hvem vil investere i det med dagens priser, spør Lekve, og legger til at vi kan se langt etter drømmen om å bli en stor hydrogennasjon.
Hvis vi ikke får disse nye næringene, noe som er usannsynlig med dagens strømpriser, er tallgrunnlaget til Energikommisjonen helt feil, mener Lekve.
Utforske handlingsrommet
Statnett har spådd at vi ligger an til å ha et underskudd av kraft allerede i 2027. Da er vi helt avhengige av å importere strøm for å slippe rasjonering.
Men å gjøre den norske strømprisen uavhengig av de europeiske prisene, må vi produsere 40 TWh mer strøm enn vi trenger, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Det er omtrent dobbelt så høyt som dagens overskudd – rundt 20 TWh i 2021.
– Jeg tror at å bygge seg ut av priskrisa er helt urealistisk. Vi må bygge helt ekstremt mye for å frikoble den norske strømprisen, sier Isak Lekve og sier det må andre tiltak til for å få ned strømprisene.
Lekve foreslår både å etablere et norsk kraftmonopol og å reforhandle strømavtalene med Europa.
Utvekslingsavtalen med Storbritannia, mener Lekve vi burde ha gode muligheter til å reforhandle siden landet har gått ut av EU.
– Vi må i hvert fall utforske handlingsrommet, sier Lekve.
Mye lest: Gunn-Anita sparte så mye at strømselskapet kom på døra
Ikke umulig
På den andre sia mener Are Tomasgard at å øke kraftoverskuddet med 20 TWh, ikke er umulig, men vil kreve inngrep i naturen.
Så lenge det bygges ut mer kraft og energieffektiviseres, er Tomasgard sikker på at strømprisene kommer til å stabilisere seg på et lavere nivå i Norge enn i resten av Europa.
Men Tomasgard understreker også at gassprisene ikke vil falle til nivået før krigen i Ukraina. Det er på grunn av at flytende naturgass (LNG) har større karbonutslipp, og derfor større kostnader, enn gass fra russiske rør.
Naturen ryker
Uansett om anslaga er riktige eller ikke, mener Isak Lekve at å bygge oss ut av kraft- og klimakrisa kan få store konsekvenser.
– Det som ryker er norsk natur, sier Lekve.
Arbeiderpartiets energiutvalg har nylig foreslått å åpne verna vassdrag for kraftutbygging. Det er også nødvendig med store vindkraftanlegg langs kysten, tror Lekve.
– Det blir elite mot folk, sentrum mot distrikt og økende polarisering, frykter Lekve og advarer mot å velge den veien.
Norge bør ha et normalt kraftoverskudd, som i dag, mener Lekve.
– Norge har gode forutsetninger og mye politisk vilje for grønn omstilling. Det er veldig trist at vi ødelegger det med strømprisene, sier Lekve.
Han understreker også at det er «tragisk» at LO ikke går kraftigere ut mot regjeringas strømpolitikk.
– Så lenge regjeringa er handlingslamma mot strømpriskrisa er det et synkende skip, men LO har bundet seg til masta, og velger å gå ned med regjeringsprosjektet, i stedet for å stå opp for norsk industri og arbeidsplasser.
Mange strømutvalg
Det er mange forskjellige utvalg som har fått i oppgave å løse strømkrisa og sikre lavere strømpriser.
• Energikommisjonen – Leda av NHH-professor Lars Sørgard. Leverte sin rapport i februar 2023.
• Strømprisutvalget – Leda av Sintef Energidirektør Inge Røinaas Gran, satt ned i februar 2023 – skal levere sin rapport innen 15 oktober.
• Arbeiderpartiets energiutvalg – Leda av Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap). Leverte sin rapport i februar 2023.
• Den alternative energikommisjonen – Satt ned av Industriaksjonen. Leverte sin rapport i november 2022.
• Fellesforbundets kraftutvalg – Leda av forbundsnestleder Kine Asper Vistnes
Mange strømutvalg
Det er mange forskjellige utvalg som har fått i oppgave å løse strømkrisa og sikre lavere strømpriser.
• Energikommisjonen – Leda av NHH-professor Lars Sørgard. Leverte sin rapport i februar 2023.
• Strømprisutvalget – Leda av Sintef Energidirektør Inge Røinaas Gran, satt ned i februar 2023 – skal levere sin rapport innen 15 oktober.
• Arbeiderpartiets energiutvalg – Leda av Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap). Leverte sin rapport i februar 2023.
• Den alternative energikommisjonen – Satt ned av Industriaksjonen. Leverte sin rapport i november 2022.
• Fellesforbundets kraftutvalg – Leda av forbundsnestleder Kine Asper Vistnes
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL
Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik
Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.
Anders Tøsse
Lærere frykter stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company