JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UFORUTSIGBART: Nattevakt Peter ble slått ned og fikk hjernerystelse på jobb.

UFORUTSIGBART: Nattevakt Peter ble slått ned og fikk hjernerystelse på jobb.

Ole Martin Wold

Vold og trusler på jobb

Nattevakt og sykepleier Peter (31) opplever daglig vold og trusler på jobb

– Man vet aldri hvordan vakta blir. Noen netter er rolige, andre kan bli helt kaos, sier sykepleier Peter Ellefsen.


11.10.2021
07:00
13.10.2021 11:26

idun.teeuwen@fagbladet.no

To harde knyttneveslag kommer susende mot hodet. En av pasientene er rasende og går løs på Peter Ellefsen i korridoren. Han står med ryggen til og er ikke helt forberedt på angrepet. Ellefsen klarer likevel å få kontroll over pasienten. Kollegene hjelper til og får ham inn på den lukkede akuttavdelingen. Pasienten roer seg ned, og Ellefsen fortsetter å jobbe som om ingenting har hendt. En time eller to går, men så begynner lysene å flakke for ham og kvalmen stiger. Ellefsen blir undersøkt av legen på avdelingen, og sendt til legevakta.

Slagene var så kraftige at Ellefsen har fått hjernerystelse. Helgen etter angrepet blir tilbrakt i senga. Han klarer ikke å røre på seg.

Vold og trusler daglig

Peter Ellefsen er sykepleier og jobber nattevakt på akuttpsykiatrisk post ved Levanger sykehus. Han har vært sykepleier i fem år, og det er dessverre ikke uvanlig for ham å bli møtt med trusler og vold på jobben. Han forteller Fagbladet at han i perioder opplever det daglig.

Ved inngangen til avdelingen er det synlige tegn på at fortvilte og sinte pasienter har utagert. Glasset på inngangsdøren er knust, en annen dør er boltet igjen med treplanker, etter at noen gjentatte ganger har forsøkt å bryte seg inn. Avdelingen har måttet bytte mange vinduer opp igjennom årene, forteller Ellefsen, som om det er en helt alminnelig, hverdagslig affære.

Mye lest: Inger-Lill jobbet til hun stupte. Så gjorde legene en tabbe

Ole Martin Wold

Nattas uro

Det er til sammen tolv sengeplasser på avdelingen hvor Ellefsen jobber. På nattevakt er det fire sykepleiere på jobb.

– Man vet aldri hvordan vakta blir. Noen netter er rolige, andre kan bli helt kaos, sier Ellefsen.

Det er sjelden at han og kollegene tilbringer natta sittende i ro. Han forteller at de fleste skademeldingene blir skrevet på nattetid. Natta er mer uforutsigbar, og pasientene kan bli mer urolige, eller utnytte at det er færre sykepleiere på avdelingen enn på dagen.

– Pasientene kan bli helt desperate etter å komme seg ut. Dette er hovedgrunnen til at de blir voldelige. Pasientene som er innlagt etter tvangsvedtak, kan ikke slippe ut, og hvis de har et rusproblem er desperasjonen for å unnslippe ofte sterk. Når pasientene har bestemt seg for noe, er det vanskelig å få tanken ut av hodet deres. Da kan det smelle, forteller han.

Noen pasienter er vanskeligere å håndtere enn andre, men ut ifra Ellefsens erfaringer er det svært få pasienter som står for majoriteten av skademeldingene som blir skrevet.

Les hvordan ledelsen jobber for åsikre de ansatte nederst i saken

Mye delt: Voldspsykolog Per ble selv syk av klientene. Her er hans 6 råd til deg som har et farlig yrke

Den mest truede sektoren

Allerede på sin første vakt opplevde Peter Ellefsen hva som kunne skje på avdelingen på en dårlig dag. To utageringer, med både trusler og fysisk vold, gjorde introduksjonen til jobben hard.

Han fikk kjenne på hvordan det kan være å jobbe i akuttpsykiatrien, men lot seg ikke skremme. Nå klarer han ikke huske alle episodene med vold og trusler – det er for mange av dem.

Sykehjem, pleie- og omsorgstjenester og sykehustjenester topper statistikken over vold og trusler på arbeidsplassen, ifølge tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt. (Legge inn lenke til sak om statistikk)

Mye av grunnen til dette er fordi de jobber tett på mennesker som befinner seg i en sårbar livssituasjon på grunn av eksempelvis sykdom og rus. På Peter Ellefsens arbeidsplass kan voldelig utagering skyldes både redsel, forvirring eller psykose.

– Når man er så syk og forvirret, klarer man ikke å skille mellom psykose og virkelighet, sier han.

Vold og trusler på jobb: – Geværet pekte rett mot meg, og han brølte: «Kom dere ut!», forteller ambulansearbeider Linn

Truslene er verst

«Jeg skal ta deg!». «Hvis jeg ikke får dette slår jeg deg rett ned!». «Jeg skal skjære deg opp og kvitte meg med kroppsdelene dine.».

Truslene er verst. Det knyter seg i magen, og de ligger som en mørk sky i bakhodet. Ellefsen synes det er mye verre enn et slag i ansiktet.

– Truslene blir hengende over deg. Du sitter og venter på at noe skal skje hele vakta. Noen pasienter legger planer for hvordan de kan skade oss, sier han.

Ellefsen tar sine forholdsregler. Han gir sjelden etternavnet sitt til pasientene. Han sier heller ikke at han har familie, eller hvor han bor. Han putter nøkkelkortet i lomma når han skal inn til en vanskelig pasient, og han finnes heller ikke på Gule Sider.

– Man prøver å rasjonalisere overfor seg selv, men når noen truer familien min, gruer jeg meg til å dra på jobb. Da synes jeg det er ekkelt å dra hjemmefra. Jeg forteller ikke om det hjemme, men hvis det noen gang blir så ille at jeg må passe på sikkerheten til familien min, slutter jeg.

Når han kommer hjem etter å ha fått trusler slengt etter seg, får han ikke sove. Adrenalinet pumper i kroppen, og søvnen blir dårlig.

– Noen klarer det ikke lenge. Dette er nok en jobb man blir gammel av, ikke en man blir gammel i.

Ellefsen synes det er viktig å belyse hva sykepleiere i akuttpsykiatrien blir utsatt for.

– Hvis politiet blir slått ned, står det i alle aviser. Når det skjer noe med oss, vet ingen om det. Det kan være både brutalt og ekkelt, og normen er veldig hysj-hysj. Psykiske lidelser blir sett på som usynlige sykdommer, men når noen er psykotiske ser man veldig tydelig at personen ikke er frisk eller har det bra, understreker han.

Fått med deg denne? Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

TRUSLENE TYNGER: – Truslene er verst. Det knyter seg i magen, og de ligger som en mørk sky i bakhodet. Peter Ellefsen synes det er mye verre enn et slag i ansiktet.

TRUSLENE TYNGER: – Truslene er verst. Det knyter seg i magen, og de ligger som en mørk sky i bakhodet. Peter Ellefsen synes det er mye verre enn et slag i ansiktet.

Ole Martin Wold

Arbeidsmiljøet redder hverdagen

Kollegene er en viktig grunn til at Peter Ellefsen fortsatt jobber som nattevakt på akuttpsykiatrisk post. Vanskelige hendelser og episoder gjør at de blir bedre kjent, og får et sterkere bånd til hverandre. I helgene lager de noen ganger mat sammen, og de møtes ofte utenfor jobben.

Hver gang det skjer en ubehagelig hendelse snakker kollegene sammen om det, og sjefen snakker med dem som var involvert. De debrifer og snakker om hva de burde gjøre når noe lignede skjer neste gang.

– Noen ganger kjører vi også sammen til jobb, og da lufter vi ofte hva som har skjedd, og hva vi tenker og føler om det, sier Ellefsen.

Alle hendelser skal også registreres som skademeldinger. På et år blir det skrevet rundt 80 skademeldinger fra akuttpsykiatrisk post, forteller Ellefsen. Dette er fordelt på 30 årsverk på avdelingen, som på ett år tar inn mellom 600 og 700 pasienter. Posten er der det forekommer mest vold og trusler av alle avdelingene ved Levanger sykehus, sier Ellefsen.

Han mener økende antall voldshendelser blant annet henger sammen med at antallet innleggelser har økt.

Veterankontakt i Nav: Haaken (58) sov med pistol under puta. Nå hjelper han andre med traumer

GLAD FOR KOLLEGENE: Peter Ellefsen mener det gode samholdet mellom kollegene er nøkkelen til at han kan fortsette i denne krevende jobben.

GLAD FOR KOLLEGENE: Peter Ellefsen mener det gode samholdet mellom kollegene er nøkkelen til at han kan fortsette i denne krevende jobben.

Ole Martin Wold

Trener på situasjoner

Opplæring og forebygging er en viktig del av jobben. Sykepleierne må igjennom sikkerhetstrening, der de blant annet lærer hvordan de fysisk frigjør seg selv dersom noen holder dem nede eller angriper. Andre kurs som «Voldsrisikovurdering» lærer dem å lete etter triggere eller atferd som kan utløse vold.

Deler av opplæringen skjer med VR-briller på, hvor de kan «oppleve» situasjonene med virtual reality-teknologi.

Ellefsen er også veldig opptatt av at alle ansatte, spesielt nyansatte, skal vite hvor alt av utstyr og alle rom er, og hvordan de brukes. Når det skjer en hendelse, er det viktig å vite akkurat hvor utstyret er for å håndtere situasjonen.

Så er det forholdet til pasientene, da. Det er viktig for Peter Ellefsen.

– Å skape trygghet og relasjoner med pasientene er viktig. Å være tilgjengelig og åpen gjør at vi kan nå inn til pasienten, og gjøre en forskjell, sier han til Fagbladet.

Vurderer sikkerheten hele tiden

– Som akuttpost er vi spesielt utsatt, og gjør alt vi kan for å sikre de ansatte, sier fungerende seksjonsleder Lars Andreas Løding.

Løding sier til Fagbladet at de ved psykiatrisk akuttpost har en kontinuerlig vurdering av hvilket sikkerhetsnivå de skal legge seg på og hvilken bemanning som trengs. Dette vurderes opp mot hvilke pasienter som til enhver tid er innlagt.

– Det er veldig viktig for oss å skape trygghet nok hos personalet slik at de klarer å stå i jobben. Det er en svært krevende jobb, så vi ønsker at personellressurser ikke skal være et usikkerhetsmoment, sier han.

Seksjonslederen forteller at de jobber mye med opplæring som en del av sikkerhetsarbeidet for de ansatte.

– Vi gjennomfører sikkerhetstrening hver uke hvor en av våre ansatte har undervisning i fysisk håndtering av aggressive og voldelige pasienter. Videre arrangerer klinikken annethvert år øvelser for samtlige hvor dette temaet er fokus, sier Løding.

Å skulle forebygge at vold og trusler skjer på avdelingen, er ikke like lett.

– Virkeligheten i psykiatriske akuttposter vil nok innebære en høyere grad av voldsrisiko sammenlignet med en allmennpsykiatrisk sengepost, siden det er langt flere pasienter innlagt mot sin vilje her. Hver uke gjennomgår vi våre tall på bruk av tvangstiltak, hvor hver situasjon tas opp i plenum og diskuteres med tanke på varighet, antall episoder og kvaliteten på gjennomføringen, sier Løding.

Han opplyser om at det med ‘tvangstiltak’ menes hjemler i loven om psykisk helsevern.

– Bakgrunnen for at vi gjør dette handler om å forstå tvangsbruken vår, samt redusere og lære av de situasjonene vi har hatt. Vår erfaring tilsier at de fleste av tilfellene med aggresjon og vold oppstår i situasjoner hvor pasientene opplever seg begrenset gjennom blant annet tvangstiltak. Derfor sørger vi for å være beviste vår rolle i all bruk av tvang, understreker han.

Seksjonslederen sier at de har klare rutiner å følge når det har vært episoder med vold, trusler og skader.

– Alle ansatte rapporterer selv inn hendelser der de opplever seg utsatt for trussel eller skade som følge av vold. Denne rapporten følges opp av leder i dialog med den ansatte. Basert på skadens omfang og alvorlighet vurderes videre oppfølging. Dette er alltid en individuell vurdering av hvert enkelt tilfelle og den ansattes opplevelse, sier han.

Ifølge Løding resulterer det i alt fra ingen videre oppfølging til samtale med leder, sykmelding og eventuell tilrettelegging av arbeidsforhold.

– I etterkant av alvorlige hendelser har vi i vårt system gjennomføring av defusing (med de ansatte som er på jobb når hendelsen skjer) og debrifing (leders ansvar i etterkant), legger han til.

11.10.2021
07:00
13.10.2021 11:26

Vurderer sikkerheten hele tiden

– Som akuttpost er vi spesielt utsatt, og gjør alt vi kan for å sikre de ansatte, sier fungerende seksjonsleder Lars Andreas Løding.

Løding sier til Fagbladet at de ved psykiatrisk akuttpost har en kontinuerlig vurdering av hvilket sikkerhetsnivå de skal legge seg på og hvilken bemanning som trengs. Dette vurderes opp mot hvilke pasienter som til enhver tid er innlagt.

– Det er veldig viktig for oss å skape trygghet nok hos personalet slik at de klarer å stå i jobben. Det er en svært krevende jobb, så vi ønsker at personellressurser ikke skal være et usikkerhetsmoment, sier han.

Seksjonslederen forteller at de jobber mye med opplæring som en del av sikkerhetsarbeidet for de ansatte.

– Vi gjennomfører sikkerhetstrening hver uke hvor en av våre ansatte har undervisning i fysisk håndtering av aggressive og voldelige pasienter. Videre arrangerer klinikken annethvert år øvelser for samtlige hvor dette temaet er fokus, sier Løding.

Å skulle forebygge at vold og trusler skjer på avdelingen, er ikke like lett.

– Virkeligheten i psykiatriske akuttposter vil nok innebære en høyere grad av voldsrisiko sammenlignet med en allmennpsykiatrisk sengepost, siden det er langt flere pasienter innlagt mot sin vilje her. Hver uke gjennomgår vi våre tall på bruk av tvangstiltak, hvor hver situasjon tas opp i plenum og diskuteres med tanke på varighet, antall episoder og kvaliteten på gjennomføringen, sier Løding.

Han opplyser om at det med ‘tvangstiltak’ menes hjemler i loven om psykisk helsevern.

– Bakgrunnen for at vi gjør dette handler om å forstå tvangsbruken vår, samt redusere og lære av de situasjonene vi har hatt. Vår erfaring tilsier at de fleste av tilfellene med aggresjon og vold oppstår i situasjoner hvor pasientene opplever seg begrenset gjennom blant annet tvangstiltak. Derfor sørger vi for å være beviste vår rolle i all bruk av tvang, understreker han.

Seksjonslederen sier at de har klare rutiner å følge når det har vært episoder med vold, trusler og skader.

– Alle ansatte rapporterer selv inn hendelser der de opplever seg utsatt for trussel eller skade som følge av vold. Denne rapporten følges opp av leder i dialog med den ansatte. Basert på skadens omfang og alvorlighet vurderes videre oppfølging. Dette er alltid en individuell vurdering av hvert enkelt tilfelle og den ansattes opplevelse, sier han.

Ifølge Løding resulterer det i alt fra ingen videre oppfølging til samtale med leder, sykmelding og eventuell tilrettelegging av arbeidsforhold.

– I etterkant av alvorlige hendelser har vi i vårt system gjennomføring av defusing (med de ansatte som er på jobb når hendelsen skjer) og debrifing (leders ansvar i etterkant), legger han til.




Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest


Flere saker