JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav tar ikke hensyn til syke, mener AAP-aksjonen. Nå ber de Brenna rydde opp

Elisabeth Thoresen har bedt om et møte med den ferske arbeidsministeren.
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen har invitert seg selv til et møte med arbeidsminister Tonje Brenna (Ap). Foto: Hanna Skotheim og Jonas Fagereng Jacobsen

Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen har invitert seg selv til et møte med arbeidsminister Tonje Brenna (Ap). Foto: Hanna Skotheim og Jonas Fagereng Jacobsen

Hanna Skotheim og Jonas Fagereng Jacobsen

aslak@lomedia.no

En av endringene i regjeringen er at Aps Tonje Brenna (35) forlater jobben som kunnskapsminister for å bli ny arbeids- og inkluderingsminister. Hun overtar etter partikollega Marte Mjøs Persen.

Det stilles umiddelbart forventninger til den nye statsråden i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– Jeg håper Brenna er mer lydhør og vil sette seg inn i problemene med Nav-systemet. Det eneste som kan hjelpe med å få folk ut av fattigdom, er å øke ytelsene, sier Elisabeth Thoresen, leder for AAP-aksjonen som i årevis har kjempet for mennesker i økonomisk krise.

Har ikke mer å gi

Det er ikke lenge siden Brenna, som også er Aps nestleder, kritiserte venstresiden for stakkarsliggjøring av trygdede.

Uttalelsene til NRK om at «deler av venstresiden har gått seg veldig fast i en debatt som handler om nivået på ytelser, og for lite om hvordan vi får folk av ytelser og inn i arbeid», hisset på seg mange. Inkludert AAP-aksjonens leder.

– Den største gruppen i Nav-systemet består av mennesker over 45 år. De har ofret helsen sin for at dette landet skal gå rundt. Nå har de ikke mer å gi i det ordinære arbeidslivet, mener Thoresen.

– At de nå blir avkortet med en trygd de ikke kan leve av, i tillegg til å måtte gjøre noe så skambelagt som å stille seg opp i køer for å få gratis mat, er rett og slett stygt gjort, fortsetter hun.

Ond sirkel med fattigdom

Thoresen hevder også at det ikke hjelper å ta seg en jobb fordi «vinninga går opp i spinninga når personene det gjelder opplever å bli trukket i trygd, bostøtte og barnetillegg».

– Mitt håp med møtet er at Brenna lytter og får en innføring i hvordan Nav fungerer. Hele systemet er galt, og ingenting av de grepene som er gjort så langt, har hjulpet i det hele tatt, mener hun.

Thoresen forteller om mennesker med skrantende helse. De vil gjerne jobbe, men opplever yrket som fysisk krevende og må derfor redusere stillingsbrøkene før de til slutt ender opp på minsteytelser. 

– Dette er personer som blir levende i en fattigdom de ikke kommer seg ut av. Ikke bare er det en ond sirkel for de det gjelder, men det koster også samfunnet millionbeløp, påpeker AAP-generalen.

Aktuelt: Brenna står fast på arbeidslinja – også som ny arbeidsminister

Forskjell på syke og friske

Hun har snakket med sykepleiere som går fra å ha en fulltidsjobb til å ha en halvtidsstilling før de ikke orker mer i det hele tatt. Nå vil Thoresen at Nav-systemet skal være tema for møtet med Brenna.

– Løpet for arbeidsavklaringspenger holder ikke, og det tas ikke hensyn til syke mennesker i det hele tatt i dette systemet. Nav stiller et høyere aktivitetskrav til syke enn de gjør til personer som går på dagpenger og er friske, mener AAP-lederen.

Arbeidsavklaringspenger skal sikre deg inntekt i perioder du på grunn av sykdom eller skade, har behov for hjelp fra Nav for å komme i arbeid. Stønaden utgjør 66 prosent av tidligere inntekt.

Mange som gir opp

Dersom Thoresen ikke hører noe fra den nye arbeidsministeren i løpet av kort tid, vil hun henvende seg på nytt og be om få i stand et møte. Forholdene hun vil snakke om er alvorlige.

– Folk blir mer ødelagt og syke av dette systemet enn av å stå utenfor, hevder Thoresen.

Det er nemlig mange som gir opp. De orker rett og slett ikke å søke om et nytt løp med arbeidsavklaringspenger.

Hovedregelen er at du kan få AAP i maksimalt tre år. Thoresen vet om personer som har blitt gående i systemet i alt fra sju til over 20 år uten å bli avklart av Nav.

Personer som blir forsørget av en ektefelle eller samboer, velger å gå ut av systemet i Nav, sier hun.

– De blir værende på økonomisk sosialhjelp fordi de verken får mer eller mindre av det enn AAP-penger. De slipper stresset med Nav, har det bedre og får mer fred av å stå utenfor, sier Thoresen.

Slik svarer arbeidsministeren

Arbeidsminister Tonje Brenna ser fram til å ta en prat med Elisabeth Thoresen. Hun mener det er viktig å lytte til de innspillene som Thoresen og AAP-aksjonen hun representerer.

– Elisabeth har blant annet vært en viktig drivkraft for å løfte fram urettferdigheten med karensåret som Solberg-regjeringen innførte og vi fikk fjernet, skriver Brenna i en e-post til FriFagbevegelse.

«Karensperioden» gjorde at Nav kunne stanse arbeidsavklaringspengene til syke og skadde ett helt år, selv når de ikke var ferdig avklart i helsevesenet og Nav mot uføretrygd eller arbeid, eller en kombinasjon av trygd og jobb.

Nye og bedre løsninger

AAP-aksjonen får oppmuntrende ord om at arbeidsministeren vil imøtekomme kravet om å sette seg godt inn i det Thoresen har å si om Nav-systemet.

– I tida framover blir det viktig å fortsette å lete etter nye og enda bedre løsninger for hvordan vi både kan sikre et trygt arbeidsliv for de som er i jobb, samtidig som vi inkluderer flere, skriver Ap-statsråden.

– Det skal vi gjøre samtidig som vi trygger de som står utenfor arbeid og som ikke kan jobbe, gjennom ulike stønader og ytelser. Disse tingene henger tett sammen, avslutter den nye arbeidsministeren.

Nav er forelagt kritikken av etaten i denne saken, men synes det er tilstrekkelig med arbeidsminister Tonje Brennas svar, i og med at hun skal møte AAP-aksjonen og har ansvaret for Nav og ordningene i systemet.

Mye lest: Bommet fagbevegelsen på sin hovedsak i valgkampen? Slik svarer LO-lederen

Warning
Annonse
Annonse