Konsernsjef i Skanska, Ståle Rød, forklarer næringsbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen og statsminister Jonas Gahr Støre hvordan prosjektet om å bygge ny legevakt i Oslo drives. Til høyre tømrerbas Vidar Svindal som faktisk er med og bygger det nye huset.
Jan-Erik Østlie
Innleie og midlertidige ansettelser:
NHO-topp støtter regjeringas forslag om å stramme inn på innleie
Regjeringa kommer med nye forslag om å begrense innleie fra bemanningsbransjen, på nyåret.
torgny@lomedia.no
– Ja, vi støtter forslagene i Hurdals-plattformen når det gjelder innleie, Vi støtter fullt ut at det strammes inn på innleiereglene, slo konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød fast. Han hadde invitert statsminister Jonas Gahr Støre til byggeplassen på Aker sykehus i Oslo der de bygger byens nye legevakt. Temaet for møtet og befaringen var den nye regjeringens politikk for å stramme innleie av arbeidskraft.
Etter nyttår
Det er to forslag som regjeringen foreløpig har konkretisert og fremmet for Stortinget. Det ene er forslaget om å innføre kollektiv søksmålsrett slik at fagforeninger kan gå til søksmål ved ulovlig innleie. Det andre er å avskaffe den generelle adgangen til midlertidig ansettelser. I Hurdalsplattformen skriver regjeringen at den skal sette i gang et lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle.
Støre bekrefter at planen er at de konkrete forslagene skal sendes til Stortinget på andre siden av nyttår. Men detaljene i forslaget, overlater han til arbeidsminister Hadia Tajik å komme med.
Bakgrunn: Slik er Hadia Tajiks plan for innstramminger i bemanningsbransjen
To nivåer
Rød som også er styremedlem i NHO, er fornøyd med formuleringen i regjeringsplattformen. Han oppfatter det som et retningsvalg, at regjeringen vil begrense innleie. Dette er et standpunkt som Rød støtter.
Den nye legevakten er et stort prosjekt på 1,5 milliarder kroner. Byggherre er det kommunale foretaket Oslo bygg, og prosjektet er derfor underlagt Oslo-modellen som er en seriøsmodell. Det betyr at det krav til lærlinger, krav til andel fagarbeidere og at antall ledd i kontraktskjeden ikke skal være mer enn to. Det betyr at i utgangspunktet har ikke hovedentreprenøren mer enn et ledd under seg.
11 prosent lærlinger
– Det er ikke alltid det går. Da må man søke dispensasjon, og det får vi. Det viktigste for oss er at vi har kontroll over hele verdikjeden. Hvis det blir for mange nivåer blir det vanskeligere å beholde oversikten, mener Rød.
På den nye legevakta er 11 prosent av timene utført av lærlinger, og over 50 prosent av fagarbeidere.
Mye delt: Hadia Tajik har 17 forslag for framtidas arbeidsliv på bordet. Her er spørsmålene hun skal følge opp
Vil ha én modell
Det som er vanskelig for Skanska som har jobber over hele landet, er at det er for mange ulike modeller å forholde seg til. Han ønsker seg en modell for seriøsitet over hele landet.
Når Støre hører dette ønsket, nikker han på hode og sier at forslag til Norgesmodellen er noe som regjeringen har satt i arbeid allerede.
Ikke for forbud
– Vi er ikke for et forbud mot bemanningsbransjen, men vi er for et forbud dersom det utarter i en bransje sier Støre. Han viser til Tyskland og Belgia som har forbud mot innleie i visse bransjer.
Arbeidsmiljøloven har allerede en hjemmel for dette, men det virket ikke som om Støre var interessert i at regjeringen skulle bruke den ved å innføre et forbud i byggebransjen i Oslo-området.
Det var heller ikke Rød interessert i.
– Vi er avhengige av innleie for å klare toppene, sier Skanska-sjefen. På det nye legevaktbygget hvor det er 170 personer i arbeid, av dette er det fire personer som er innleid.
Den retningen som er pekt ut gjennom Hurdals-plattformen har gjort at Skanska har økt grunnbemanningen.
Mye lest: Regjeringen skroter forslaget om 72 års aldersgrense i staten
Økt grunnbemanning
Dette var også Støres inntrykk. Gjennom bedriftsbesøk i høst hadde han observert at grunnbemanningen mange steder har gått opp og erstattet innleie.
De to var også skjønt enige om at lovregulering er det korte perspektivet, men det lange løpet er å øke kapasiteten på yrkesutdanningen slik at det er mulig å få norske fagarbeidere til å utføre arbeidet.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs