JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie og midlertidige ansettelser:

NHO-topp støtter regjeringas forslag om å stramme inn på innleie

Regjeringa kommer med nye forslag om å begrense innleie fra bemanningsbransjen, på nyåret.
Konsernsjef i Skanska, Ståle Rød, forklarer næringsbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen og statsminister Jonas Gahr Støre hvordan prosjektet om å bygge ny legevakt i Oslo drives. Til høyre tømrerbas Vidar Svindal som faktisk er med og bygger det nye huset.

Konsernsjef i Skanska, Ståle Rød, forklarer næringsbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen og statsminister Jonas Gahr Støre hvordan prosjektet om å bygge ny legevakt i Oslo drives. Til høyre tømrerbas Vidar Svindal som faktisk er med og bygger det nye huset.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

– Ja, vi støtter forslagene i Hurdals-plattformen når det gjelder innleie, Vi støtter fullt ut at det strammes inn på innleiereglene, slo konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød fast. Han hadde invitert statsminister Jonas Gahr Støre til byggeplassen på Aker sykehus i Oslo der de bygger byens nye legevakt. Temaet for møtet og befaringen var den nye regjeringens politikk for å stramme innleie av arbeidskraft.

Etter nyttår

Det er to forslag som regjeringen foreløpig har konkretisert og fremmet for Stortinget. Det ene er forslaget om å innføre kollektiv søksmålsrett slik at fagforeninger kan gå til søksmål ved ulovlig innleie. Det andre er å avskaffe den generelle adgangen til midlertidig ansettelser. I Hurdalsplattformen skriver regjeringen at den skal sette i gang et lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle.

Støre bekrefter at planen er at de konkrete forslagene skal sendes til Stortinget på andre siden av nyttår. Men detaljene i forslaget, overlater han til arbeidsminister Hadia Tajik å komme med.

Bakgrunn: Slik er Hadia Tajiks plan for innstramminger i bemanningsbransjen

To nivåer

Rød som også er styremedlem i NHO, er fornøyd med formuleringen i regjeringsplattformen. Han oppfatter det som et retningsvalg, at regjeringen vil begrense innleie. Dette er et standpunkt som Rød støtter.

Den nye legevakten er et stort prosjekt på 1,5 milliarder kroner. Byggherre er det kommunale foretaket Oslo bygg, og prosjektet er derfor underlagt Oslo-modellen som er en seriøsmodell. Det betyr at det krav til lærlinger, krav til andel fagarbeidere og at antall ledd i kontraktskjeden ikke skal være mer enn to. Det betyr at i utgangspunktet har ikke hovedentreprenøren mer enn et ledd under seg.

11 prosent lærlinger

– Det er ikke alltid det går. Da må man søke dispensasjon, og det får vi. Det viktigste for oss er at vi har kontroll over hele verdikjeden. Hvis det blir for mange nivåer blir det vanskeligere å beholde oversikten, mener Rød.

På den nye legevakta er 11 prosent av timene utført av lærlinger, og over 50 prosent av fagarbeidere.

Mye delt: Hadia Tajik har 17 forslag for framtidas arbeidsliv på bordet. Her er spørsmålene hun skal følge opp

Vil ha én modell

Det som er vanskelig for Skanska som har jobber over hele landet, er at det er for mange ulike modeller å forholde seg til. Han ønsker seg en modell for seriøsitet over hele landet.

Når Støre hører dette ønsket, nikker han på hode og sier at forslag til Norgesmodellen er noe som regjeringen har satt i arbeid allerede.

Ikke for forbud

– Vi er ikke for et forbud mot bemanningsbransjen, men vi er for et forbud dersom det utarter i en bransje sier Støre. Han viser til Tyskland og Belgia som har forbud mot innleie i visse bransjer.

Arbeidsmiljøloven har allerede en hjemmel for dette, men det virket ikke som om Støre var interessert i at regjeringen skulle bruke den ved å innføre et forbud i byggebransjen i Oslo-området.

Det var heller ikke Rød interessert i.

– Vi er avhengige av innleie for å klare toppene, sier Skanska-sjefen. På det nye legevaktbygget hvor det er 170 personer i arbeid, av dette er det fire personer som er innleid.

Den retningen som er pekt ut gjennom Hurdals-plattformen har gjort at Skanska har økt grunnbemanningen.

Mye lest: Regjeringen skroter forslaget om 72 års aldersgrense i staten

Økt grunnbemanning

Dette var også Støres inntrykk. Gjennom bedriftsbesøk i høst hadde han observert at grunnbemanningen mange steder har gått opp og erstattet innleie.

De to var også skjønt enige om at lovregulering er det korte perspektivet, men det lange løpet er å øke kapasiteten på yrkesutdanningen slik at det er mulig å få norske fagarbeidere til å utføre arbeidet.

Warning
Annonse
Annonse