JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fagforbundets Bashiruddin Khawaja og Nicholas Alex Souffe er fornøyd etter at sistnevnte, ifølge en fersk dom fra Oslo tingrett, har krav på fast stilling som helsefagarbeider ved Stovnerskogen sykehjem.

Fagforbundets Bashiruddin Khawaja og Nicholas Alex Souffe er fornøyd etter at sistnevnte, ifølge en fersk dom fra Oslo tingrett, har krav på fast stilling som helsefagarbeider ved Stovnerskogen sykehjem.

Foto: Privat

Stovnerskogen sykehjem:

Nicholas nektet å la seg «lufte» og seiret over Oslo kommune: – Endelig har jeg et fast sted å jobbe

Fagforbundet krevde fast ansettelse for Nicholas og seiret.


28.07.2020
09:56
28.07.2020 09:56

baj@fagbladet.no

Høsten 2019 sendte Fagforbundets tillitsvalgte på Stovnerskogen sykehjem inn 14 krav om fast ansettelse, utvidelse av stilling og fortrinnsrett til ledig stilling på vegne av Fagforbundets medlemmer ved sykehjemmet.

Blant disse var Nicholas Alex Souffe som ble ansatt som helsefagarbeider i stilling som midlertidig tilkallingsvikar ved Stovnerskogen sykehjem 1. januar i fjor. I første runde varte kontrakten fram til juni 2019, før den ble fornyet fram til 30. november.

Men da november dukket opp i kalenderen fikk ikke Nicholas fornyet kontrakten. Fagforbundet krevde da at han fikk fast ansettelse. Det ble argumentert med at arbeidet ikke var av forbigående art, og at antallet timer Souffe hadde arbeidet gjorde at han hadde krav på en fast 65 prosent stilling.

Ingen av de 14 kravene ble innfridd av Oslo kommune med det første, men etter flere forhandlingsmøter valgte de til slutt å innfri 10 av kravene like etter nyttår.

De fire andre sakene havnet i tvisteløsningsnemnda, som på sin side ga fullt medhold i tre av sakene.

Dermed gjensto bare ett av de 14 kravene.

I juni møtte Nicholas og Oslo kommune i Oslo tingrett.

• Les denne? På dette sykehjemmet får ikke bemanningsbyråene slippe til. Da jobber de ansatte heller litt ekstra

Lettet hovedperson

20. juli kom dommen. Tingretten ga Nicholas og Fagforbundet fullt medhold og fastslo at helsefagarbeideren hadde krav på fast ansettelse tilsvarende en 72 % stilling etter «grunnbemanningslæren».

– Akkurat nå er jeg bare lettet over at saken endelig over. Jeg er veldig fornøyd med at jeg vant saken, sier Nicholas.

Dommen, som ennå ikke er rettskraftig ettersom Oslo kommune fortsatt kan anke, er viktig for hovedpersonen selv:

– Det betyr ganske mye. Jeg har endelig et fast sted å jobbe. Nå blir jeg ikke kastet rundt som ekstravakt. Som ekstravakt blir man plutselig bare ringt når de mangler folk, forteller han.

Han sier vikartilværelsen kan være ganske stressende, og ser også fram til en mer stabil økonomisk hverdag.

– Med fast stilling blir også økonomien bedre. Jeg var ganske heldig som ekstravakt fordi jeg ble ringt ganske mye. Jeg hadde følelsen av at de egentlig trengte noen som jobbet fast. Jeg ble jo ringt hele tiden, forteller han.

Nicholas ble også tilkjent erstatning med 40.000 kroner. Oslo kommune ble også dømt til å betale hans saksomkostninger på 142.000 kroner.

Sykepleier Berit (48) fikk endelig fulltidsjobb: – Nå slipper jeg å bekymre meg for regningene

Tre kriterier

Vanligvis må tre kriterier være oppfylt for at vikarer har krav på fast ansettelse etter den ulovfestede grunnbemanningslæren:

• Det må foreligge et fast og varig behov for vikarer

• Det må være en viss tilknytning til den aktuelle virksomheten

• En økning av grunnbemanningen må ikke være av vesentlig ulempe for virksomheten

Det store spørsmålet i saken var om man skulle ta utgangspunkt i behovet til Stovnerskogen sykehjem der han jobbet, eller hele sykehjemsetaten når dette skulle besvares.

Retten var enig med LO-advokat Andreas van den Heuvel at behovet må vurderes opp mot samtlige sykehjem i Oslo kommune. Retten bemerker også at behovet for arbeidskraft både var konstant og forutsigbart ved Stovnerskogen sykehjem.

Helsefagarbeider Edita har ikke tid til å snakke med beboerne: – Jeg går fra jobb med dårlig samvittighet

14 fikk faste stillinger

Det var Bashiruddin Khawaja som sammen med Yasmin Ahmed, begge tillitsvalgte for Fagforbundet, som fikk ballen til å rulle ved Stovnerskogen sykehjem. Åtte måneder senere kan Bashiruddin fornøyd konkludere med at de fikk 100 prosent uttelling på sine krav.

– Akkurat nå føles det veldig bra. Spesielt den siste saken, sier han til Fagbladet.

Bashiruddin mener hele saken var unødvendig ettersom arbeidsgiver automatisk skulle gitt Nicholas fast stilling.

– Nicholas ble brukt veldig mye, og i det de valgte å ikke gi han ny kontrakt, la vi inn krav. Rett og slett fordi vi følte de prøvde å omgå loven ved å ikke gi han flere vakter.

• Les også: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Ble forsøkt «luftet»

Nicholas ble forsøkt «luftet», noe Fagforbundets tillitsvalgte ikke ville godta.

– De hadde fortsatt behov for han. Det var jo ikke slik at de sluttet bruke vikarer. De hadde ikke fått noe mindre behov da han ikke fikk ny kontrakt, fastslår han.

Grunnen til at de prøvde å lufte han er rett og slett at de er redd for at man skal kreve fast jobb senere, mener Bashiruddin:

– Etter tre år kan man kreve fast jobb etter arbeidsmiljøloven og det prøver de å unngå. Heldigvis finnes det mange dommer etter grunnbemanningslæren. Kanskje ikke med så få måneder som her, men det er veldig deilig at det fikk gjennomslag nå, sier Bashiruddin.

Siri Follerås, leder for Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, mener politisk ledelse i Oslo kommune har liten grunn til å slå seg på brystet ettersom heltidskulturen fortsatt er ikke-eksisterende.

Siri Follerås, leder for Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, mener politisk ledelse i Oslo kommune har liten grunn til å slå seg på brystet ettersom heltidskulturen fortsatt er ikke-eksisterende.

Skjalg Bøhmer Vold

Heltidskultur i Oslo?

Fra 2015 til 2018 klarte Oslo kommune å få over 2.000 flere ansatte i heltidsstillinger. Daværende byråd for eldre og helse i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), pekte i juni i fjor på tydelig politisk styring, strenge anbudsregler i Oslo, samt ledernes ansvar da hun skulle forklare suksessen med å utvikle heltidskulturen.

– Dette handler om tydelig politisk styring, strenge anbudsregler i Oslo-modellen og at lederne alltid må tenke om det er rom for større stillinger eller om flere kontrakter kan slås sammen til én stillingsbrøk. Dette er deres ansvar. Arbeidet er krevende og tar tid, men det hjalp veldig at vi har fått 610 nye årsverk i pleie- og omsorgstjenesten, sa Dahl til FriFagbevegelse.

Likevel måtte byråden under en høring to måneder senere krype til korset og beklage feil saksbehandling, feilinformasjon og den behandlingen vikaren Sunita Iyaththurai fikk av Oslo kommune. Sunita hadde i åtte år jobbet som vikar i flere barnehager i bydel Alna før hun gikk til skrittet å kreve fast jobb. Kommunen fikk først medhold i tvisteløsningsnemnda, men da saken gikk til tingretten, fikk Sunita medhold i at hun hadde krav på en 80 prosent stilling.

Fagbladet har forsøkt å få kommentar fra Robert Steen (Ap), dagens byråd for eldre og helse i Oslo, uten å lykkes i det før denne artikkelen ble publisert.

• Les også: Klubbleder Ståle ble mobbet: – Vondt gjør det, men jeg skammer meg ikke mer

– Ledere trenerer og lufter

Siri Follerås, leder for Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, mener politisk ledelse i Oslo kommune har liten grunn til å slå seg på brystet ennå. For heltidskulturen er fortsatt ikke-eksisterende.

– Nei, det synes jeg ikke. Det har gått forferdelig tregt. Våre tillitsvalgte krever folk i hele stillinger hele tiden. Det er svært få ledere som gir folk hele stillinger av seg selv. De gir akkurat det de har krav på i forhold til prosent. Det er stort sett lommeboka som styrer. Vi har ledere som trenerer og ledere som lufter folk slik at de ikke skal komme med krav, sier Follerås.

Stovnerskogen sykehjem ble åpnet i 2009 og består av sju avdelinger og totalt 148 enerom. Per 1. januar 2020 var det totalt 139 årsverk ved sykehjemmet. Ifølge Follerås er vikarbruken er så høy at det utgjør 21 hele stillinger.

– Dette ut ifra tallene som nøysomt har blitt gravd fram i denne saken. I tillegg er det også veldig mange vakante stillinger, så det overrasker meg veldig at det er sånn, sier Follerås.

Seks hele stillinger daglig

Stovnerskogen sykehjem hadde i 2019 et sykefravær på 10,24 % og i dommen kan man lese:

«Ettersom det er om lag 60 årsverk helsefagarbeidere ved Stovnerskogen sykehjem, vil et sykefravær på rundt 10 prosent innebære at det i gjennomsnitt var rundt 6 helsefagarbeidere som daglig var fraværende som følge av sykdom.»

Bashiruddin sier sykehjemmet i gjennomsnitt bruker 3.000 timer med ekstravakter i måneden. Dermed har sykehjemmet et stabilt behov for ekstravakter.

– Dette var bare fra Stovnerskogen. Hvis man tar hele Sykehjemsetaten lurer jeg på hva summen ville blitt, humrer Bashiruddin.

Han er sikker på at det vil komme flere lignende type krav i fremtiden:

– Jeg har allerede fått telefon fra flere som vil kreve fast eller utvidelse av stilling, så flere krav blir det etter arbeidsmiljølovens kapittel 14, det kan jeg love, konstaterer Bashiruddin avslutningsvis.

28.07.2020
09:56
28.07.2020 09:56



Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna


Flere saker