JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk LO-delegasjon er bekymret for sikkerheten for kasakhstanske kolleger etter brutalt angrep på fagforeningsleder i helga

Dimitri Sinyavsky, en ledende fagforeningsmann i Kasakhstan, ble lørdag brutalt angrepet i sitt eget hjem. Norske fagforeningsfolk på besøk i Kasakhstan antar at angrepet handler om den betente situasjonen for arbeidsfolk i landet.
I KASAKHSTAN: Espen Løken (Industri Energi), Andreas Halse (Arthur Svensson-stiftelsen), Anton Leppic (ITUC), Boris Kravchenko fra KTR (russisk sammenslutning), Ivan Milykh (IUF)

I KASAKHSTAN: Espen Løken (Industri Energi), Andreas Halse (Arthur Svensson-stiftelsen), Anton Leppic (ITUC), Boris Kravchenko fra KTR (russisk sammenslutning), Ivan Milykh (IUF)

privat

nina.hanssen@lomedia.no

For seks måneder siden mottok Larisa Kharkova, Nurbek Kushakbaev og Amin Eleusinov fra Kasakhstan den anerkjente Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter for 2018.

En internasjonal fagforeningsdelegasjon på besøk i landet for å følge opp arbeids- og menneskerettighetssituasjonen reagerer kraftig på angrepet på en fagforeningsleder som de skulle ha møte med i dag.

To fagforeningsfolk løslates fra kasakhstansk fengsel som følge av Arthur Svensson-prisen
Vinnerne av Arthur Svensson-prisen fikk ikke forlate hjemlandet for å motta hederstegnet i Norge

Situasjonen er betent

Fagforeningslederen Dimitri Sinyavsky ligger nå på lokalt sykehus med store skader etter angrepet lørdag kveld. Det er ukjent hvem som står bak angrepet.

Sinyavsky er leder av en bransjeforening i Karaganda-regionen i landet og skulle møte den internasjonale fagforeningssdelegasjonen i hovedstaden for å oppdatere de på situasjonen.

I delegasjonen av fagforeningsfolk som skulle møte Dimitri Sinyavsky, er både Andreas C. Halse i Svensson-stiftelsen og Espen Løken fra Industri Energi.

De norske fagforeningsmennene er bekymret for sikkerheten for også andre fagforeningsledere i landet.

På telefon fra Kasakhstan, forteller Hasle at situasjonen har blitt dramatsik verre for arbeidsfolk i landet.

– Det toppet seg da en av de vi egentlig skulle ha møte med, ble angrepet i hjemmet sitt. Nå er han på sykehus. Dette er en alvorlig situasjon, sier han.

Han minner om at Kasakhstan er et av de ti verste landene for arbeidstakere, ifølge den internasjonale fagbevegelsen ITUC.

Dette er verdens 10 verste land for arbeidstakere

Urovekkende utvikling

– Vi har samlet en internasjonal delegasjon med fagforeningsfolk som er i landet for å vise støtte og solidaritet med de hardt pressede, sier han.

– Det vi har sett så langt er urovekkende.

Han oppfordrer regjeringen i Kasakhstan til å reise tiltak for å beskytte fagforeningsledere i landet og appellerer til internasjonal fagbevegelse om å vise solidaritet.

Hør podkast med Mihra Rittman fra Humans Rights Watch og Andreas Halse fra Svenssonstiftelsen

Annonse
Annonse